Systeembugs

Bestaande functionaliteit die niet naar behoren werkt?  Post hieronder als reactie.  Alle bugs worden op deze pagina opgelijst.  Van zodra iets is opgelost krijgt het de status 'fixed'.   Klik onderaan deze pagina op 'volgen', zodat je een mail krijgt bij nieuwe posts van collega's.

Gekende bugs:

Beheermodule

- nieuw biblogo uploaden op tabblad 'bibliotheek' lukt niet: probleem bij opslaan fixed
Invoeren van oogstdatum: maand is niet relevant en vaak niet gekend.  fixed: enkel nog jaar ingeven.
Categorie fruit ontbreekt nog.  fixed: werd toegevoegd 
- 'Medicinaal' is eerder een eigenschap dan een categorie: wordt in de praktijk nauwelijks gebruikt door bibliotheken.  fixed: geschrapt
-
De autotekst bij het invoeren van zaden werkt enkel op het eerste deel van de naam (zoals een index): bv. door 'Brandywine' te tikken kom je niet bij Tomaat 'Brandywine', wat erg onhandig is.  fixed: autotekst zoekt nu op alle karakterposities.

 Zadencatalogus

- biblogo wordt niet getoond op cataloguspagina van individuele bib.  fixed
- biblogo wordt in slechte kwaliteit getoond op de overzichtspagina van alle zadenbibs. fixed, maar mogelijk moet je je logo nog eens opnieuw uploaden.
-
e-mail-adres van de bib is niet aanklikbaar.  fixed


Etiketten printen
- d
oor het ontbreken van een kleine zijmarge tussen de plantenfoto's begint de foto van het laatste etiket ca. een millimeter op het voorlaatste. fixed
- bij lange plantennamen (meer dan 3 regels tekst) wordt de rubriek deels bedekt door de foto. fixed
- 'bio' wordt nog niet vermeld op de zakjes wanneer dit aangevinkt is bij het invoeren.


Uitleenkiosk

- registratieveldjes voor nieuwe gebruikers zijn moeilijk bereikbaar op tablet (virtueel toetsenbord zit in de weg).  Is probleem met browser: zie de pagina 'configuratie tablet' en gebruik Google Chrome app.
- paginanummering klopt niet helemaal bij meerdere pagina's met zaden: de laatste pagina is leeg.  Eén lange pagina zou handiger zijn. fixed: is nu één lange pagina.

- aflopende sortering volgens invoertijdstip is niet klantvriendelijk bij het uitlenen. fixed: alfabetische sortering op Nederlandse benaming.

- Soms zitten er bij het opstarten zitten er al enkele zaden in het mandje van planten die niet in onze collectie zitten.  Een lener had dit bij ons niet gezien: aan de 3 'vreemde' zaden in het mandje kon hij probleemloos 3 zakjes van ons toevoegen, om vervolgens de 6 zakjes te ontlenen.  fixed

- De limiet op het aantal zakjes dat is toegestaan wordt niet altijd gehandhaafd door het systeem.  Gebruikers kunnen meerdere malen dezelfde plant toevoegen in het mandje, terwijl er maar 1 stuk wordt aangeduid als uitgeleend.

Reactie van Marijke Rampelberg op 24 Maart 2014 op 11.23

Hallo,

Ik had al een heleboel zaden ingevoerd voordat het printsjabloon op punt stond. Bij de oude ingevoerde zaden krijg ik nog het oude printsjabloon. Moet ik deze nu allemaal verwijderen en terug opnieuw invoeren of bestaat hier een oplossing voor? Hoop van wel, want anders heel wat werk voor niks gedaan. ;-(

Reactie van Maarten Cammaert op 24 Maart 2014 op 14.00

Neen Marijke, als je nu op printen klikt zal altijd de nieuwe sjabloon gekozen worden.

Er zijn wel enkele zaken die nieuw zijn, bv de beschrijving op de zakjes, het nieuwe datum formaat en de info tekst van de bib onderaan het zakje.

Om die tekst onderaan het zakje actief te maken moet je eerst eens naar het algemeen formulier van de bib gaan en daar de info aanvullen(of de default gebruiken) en klikken op opslaan.

Voor de beschrijving van een plant zal je de zakjes eens opnieuw moeten opslaan.

En de nieuwe datum is in het formaat JAN 14, dus wil je die zo op de zakjes dan zal je die zaden ook opnieuw moeten opslaan, anders wordt voorlopig nog het oude formaat gekozen.

Hoop dat dit een beetje duidelijk is. Sowieso moet je zeker niet de zaden opnieuw ingeven.

Reactie van Marijke Rampelberg op 24 Maart 2014 op 16.49

Beste Maarten,

Ik deed de test en krijg toch een oud sjabloon. Zie afbeelding.

Reactie van Marijke Rampelberg op 24 Maart 2014 op 17.07

Beste Maarten,

Ik wil een nieuw logo uploaden in mijntuin.org maar dit lukt niet. Op het algemene tabblad van de bib klik ik op bladeren en kan ik nieuwe afbeelding kiezen maar het programma wil de nieuw gekozen afbeelding niet uploaden. Het is een jpg bestand van 150 op 150 pixels. Kan je me helpen?

Vriendelijke groeten,

Marijke Rampelberg

02 365 98 66

Reactie van Tim Lerno op 24 Maart 2014 op 18.23

Dag Marijke,

Dit lijkt me het nieuwe sjabloon.  Waarom denk je dat dit het oude is?

Je zal wel de oogstdatum nog (opnieuw?) moeten ingeven, zoals Maarten aangaf.  Blijkbaar valt deze weg op jouw voorbeeld.  Of had je nog geen datum ingevuld?  De tekst onderaan lijkt me de standaardtekst: deze kan je desgewenst aanpassen, zoals Maarten schreef. Zelf heb ik daar momenteel onze naam, openingsuren en website staan, met daaronder 'mijnzadenbib.be' (5 tekstregels)

De beschrijvende tekst moet je momenteel nog wel manueel kopiëren vanuit de plantenfiche (gebruik de link 'naar de plant' bij het invoeren of bewerken) en zo nodig inkorten.  Ik probeer daarin ook altijd iets over het zaaien mee te nemen.  Vaak staat dit al in de tekst zelf en anders neem ik dit over uit de zaaikalender. 

Met het logo is er momenteel ook iets niet juist op de cataloguspagina van de bib: daar wordt dit niet meer getoond (kruisje in Chrome en IE): http://www.mijntuin.org/seed-libraries/18-Bib-Halle

Groeten van Tim
Bib Londerzeel

Reactie van Maarten Cammaert op 24 Maart 2014 op 18.33

Marijke,

Kan je me het logo eens door mailen op maarten@mijntuin.org, dan test ik dat eens voor u

De fiche die je net toonde is idd de laatste versie.

Reactie van Tim Lerno op 24 Maart 2014 op 18.37

Niet echt een bug, maar toch niet zo handig: op de tablet nieuwe gebruikers registeren loopt heel wat minder vlot dan op bv. een laptop. 

De klant moet eerst naar beneden scrollen en daar op het veldje 'voornaam' klikken'.  Het virtuele toetsenbord neemt vervolgens de onderste helft van het scherm in beslag.  De klant kan hierdoor niet ver genoeg naar beneden scrollen om ook de onderste veldjes nog te kunnen zien en in te vullen.  Hiervoor moet het toetsenbord steeds verborgen worden om deze vervolgens 'blind'  in te typen.

Een eenvoudige oplossing zou kunnen zijn om de pagina gewoon een stuk langer te maken met witregels op het einde, zodat er verder naar bededen kan worden gescrold.  Een knop naar een afzonderlijke pop-up voorzien voor de registratie kan natuurlijk ook. 

Sowieso lijkt het me handiger om de pop-ups waar iets kan ingevuld worden meer bovenaan te tonen ipv in het midden van het scherm.

Groeten van Tim
Bib Londerzeel

Reactie van Maarten Cammaert op 24 Maart 2014 op 18.41

In principe zou de browser dit automatisch moeten oplossen, die zou de volledige pagina moeten omhoog duwen. zodat invulvelden altijd zichtbaar zijn.

Normaal gezien moeten wij een dezer ook een tablet ontvangen zodat ik kan testen in dezelfde omgeving, ik zal zien of ik nu al eens kan testen op mijn eigen tablet, die is wel veel groter qua resolutie, dus mss heb ik daar het probleem niet.

Reactie van Marijke Rampelberg op 24 Maart 2014 op 20.27
Hallo,

Dit is het oude sjabloon omdat er maar 3 etiketten ipv 4 naast elkaar staan. Bij de nieuwe etiketten die ik invoer krijg ik mooi 4 printjes naast elkaar. We gebruiken namelijk etiketvellen zoals overeengekomen met 8 etiketten per vel. Moeilijk om te communiceren via mail over dergelijke zaken. Ik kijk uit naar de eerste bijeenkomst om deze zaken eens te bespreken!
Reactie van Tim Lerno op 24 Maart 2014 op 21.53

Dag Marijke,

Ik zie in jullie catalogus dat jullie 3 zakjes Raapsteel ingevoerd hebben.  Dan is het toch de bedoeling dat er maar 3 etiketten op de PDF staan?  

Het etikettenvel kan je daarna hergebruiken, wanneer je ergens maar 1 zakje van nodig hebt (of 5,...).  

Het 180° draaien van het vel om het overgebleven 4de etiket te kunnen bedrukken heb ik nog niet geprobeerd. Op het eerste zicht lijkt de bovenmarge me enkele millimeters groter dan de ondermarge, wat problemen zou kunnen geven.  Heeft er al iemand dit geprobeerd?  

Voor het gemak probeer ik er bij het verdelen van de zaden over de zakjes wat naar te streven om telkens een veelvoud van 4 zakjes gevuld te krijgen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.  Soms heb je bv. maar 1 zakje

Reactie van Marijke Rampelberg op 25 Maart 2014 op 9.17

Dag Tim,

Ik was in de veronderstelling dat er sowieso een A4-vel met telkens sjabloon van 4 etiketten aangemaakt werd. Nu ben ik helemaal mee! Dat is fantastisch. Ik ga dan ook proberen van veelvouden van 4 zaadzakjes in te voeren. Inderdaad eens testen of het lukt om vel te hergebruiken om 1 etiket af te printen. Bedankt voor deze opheldering!

Je raadde me ook aan om maar 3 lijnen tekst boven foto te gebruiken ipv 4 omdat anders de categorienaam onder foto verdwijnt. Je raade aan om de variëteit uit de Latijnse naam weg te halen. Is het de bedoeling dat ik dat wijzig in de plantenfiche van mijntuin.org? Het lijkt me niet de bedoeling om daar de info te verarmen...

Kan de afbeelding niet wat kleiner gemaakt worden zodat er wat meer witruimte ontstaat tussen tekst en foto?

Reactie van Tim Lerno op 26 Maart 2014 op 14.59

Dag Marijke,

Mijn tip om de 'dubbele' variëteit uit de Latijnse benaming weg te halen is wat te kort door de bocht: ik heb mijn vorige reactie daarom verwijderd.  Gebruikers kunnen er immers voor kiezen om de site in te stellen op Latijnse benaming.  Deze tuiniers zouden de variëteit dan niet meer te zien krijgen.  Het weghalen van deze info is dus wel degelijk een verarming, zoals je zelf al stelde.

Best is om voorlopig alles met een te lange naam nog even opzij te houden tot er een oplossing uit de bus komt zoals bv. het kleiner maken van de foto en/of het automatisch filteren van de Latijnse benaming, waarbij alles vanaf karakter ' of " wordt weggelaten op de zakjes.

 

Reactie van Maarten Cammaert op 26 Maart 2014 op 15.21

Marijke uw veronderstelling bracht me net nog op een idee.

Nu worden er tickets gedrukt aan de hand van het aantal zakjes beschikbaar per plant. Want niet echt handig is als je minder dan 4 zakjes wil printen, verloren stickers, of net veel meer, wat soms heel lang duurt.

Daarom dacht ik van altijd ineens 4 zakjes per blad te printen, wil je er minder dan kan je ze eventueel later nog hergebruiken, wil je er meer dan kan je diezelfde pdf heel makkelijk meerdere keren afdrukken. 

Reactie van Marijke Rampelberg op 26 Maart 2014 op 15.46

Dag Maarten,

Nog een vraagje! Bij het uploaden van biblogo's in mijn tuin.org krijg ik geen goede kwaliteit. Al verschillende zaken uitgetest maar zonder bevredigend resultaat. Wat is de beste manier om maximale kwaliteit te krijgen? Ik heb eps-bestanden, jpg's en heb daarnaast Photoshop, Indesign en Illustrator om te gebruiken. Normaal gebruik ik vanuit Photoshop de functie "opslaan voor web en apparaten" en kies ik jpg.

Reactie van Maarten Cammaert op 26 Maart 2014 op 15.51

En met welke resolutie sla je uw logo op?

Ik zou voorstellen om op zijn minst 800x600 te kiezen en bij voorkeur png, dan kan je ook gebruik maken van een  transparante achtergrond. Zo zal het logo niet in een wit kadertje staan. 

Reactie van Marijke Rampelberg op 26 Maart 2014 op 15.56

Resolutie is zelfs hoger. (950 op 860) Momenteel heb ik png gekozen zoals je zei op transparante laag, maar ziet er heel slecht uit en er wordt automatisch zwarte achtergrond achter geplaatst op de site...

Reactie van Tim Lerno op 26 Maart 2014 op 16.18

Dag Maarten,

Altijd 4 zakjes printen lijkt me niet zo'n goed idee.  Soms krijg je een schenking van maar één 1 zakje: in dat geval zou het nogal onzinnig zijn om 4 etiketten te printen, in de hoop dat dezelfde schenker hetzelfde jaar nog eens terugkomt om meer zaden van dezelfde plant te schenken ;-) 

Ik denk dat we beter wat experimenteren om een manier te zoeken om de ongebruikte etiketten te hergebruiken.  Gewoon het blad 180° draaien gaat niet lukken: de bovenmarge is enkele mm groter dan de ondermarge.  Je zou wel bv. alle deels gebruikte vellen kunnen bijhouden en allemaal tegelijk hergebruiken wanneer je ergens grotere hoeveelheden van hebt.  Print telkens een pdf met 4 etiketten af op de deels gebruikte vellen, tot je er genoeg hebt.  Dit is wel wat inktverspilling, maar is toch al geen verspilling van etiketten.  Onze ZIZO-etiketten drukken we ook vaak op halve pagina's af, dus ik denk dat dit bij de meeste printers wel moet lukken zonder papierstoringen.  

Bij grotere hoeveelheden lijkt telkens in veelvouden van 4 werken bij het vullen van de zakjes me geen probleem en de eenvoudigste oplossing.

Als je het graag programmeergewijs wil oplossen: voeg bij het invoeren of printen een optie toe om de etiketten links of rechts uit te lijnen.  Voorbeeld: ik print 1 zakje en kies 'links': etiket 1 wordt bedrukt.  Daarna gebruik ik hetzelfde vel om 3 zakjes te printen, waarbij ik 'rechts' kies: etiketten 4,3 & 2 worden bedrukt.  Het is maar een ideetje ;-)

Reactie van Maarten Cammaert op 26 Maart 2014 op 16.22

Mijn fout dus, het moet toch jpg zijn.Anders heb je het probleem dat ik hier heb met mijn MijnTuin logo op kenniskantoor :)

Voor de slechte resolutie heb ik net eens in de code gaan kijken en het zou beter zijn om omgekeerd te werken. Een kleiner logo uploaden dus. Het verlies in kwaliteit zal zijn door dat de server een groot logo probeert te verkleinen. En daar zal Photoshop beter in zijn.

Reactie van Marijke Rampelberg op 26 Maart 2014 op 16.27

Dag Tim,

Op zich geen slecht idee om toch sowieso per 4 te printen.  Ik denk dat het snel een geknoei wordt om af te drukken op halve vellen etiketten. Maar heb nog geen tests gedaan, dus weet het niet. Denk je niet dat het papier door het nogmaals door de printer te halen ook vuil zal worden. We ondervinden dat bij de ZIZO-etiketten. Wanneer deze voor tweede maal door de printer gaan wordt het wit een vuil grijswit...

Reactie van Tim Lerno op 27 Maart 2014 op 11.34

Nog een bugje of vergetelheid gevonden: het selectievakje 'bio' wordt momenteel nog niet meegenomen op de zadenzakjes wanneer dit aangevinkt is bij het invoeren

Opmerking

Je moet lid zijn van Het zadenbibnetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

© 2025   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden