De bib op Pinterest

Op http://www.pinterest.com/mijnzadenbib/ vind je de gemeenschappelijke groepsborden op Pinterest van alle zadenbibs.

Het concept is eenvoudig: iedereen die één van deze borden volgt wordt op zijn beurt door de zadenbib gevolgd en krijgt een uitnodiging om mee te 'pinnen' op het groepsbord.  Van zodra deze de uitnodiging aanvaardt verschijnt dit bord ook op zijn of haar persoonlijk profiel bij de eigen borden.  Wanneer deze persoon iets wil 'pinnen', dan kan dit op de eigen borden, of op het groepsbord.

Op deze manier kunnen we als bibliotheek klanten stimuleren om kennis te delen met elkaar en met andere geïnteresseerden uit heel Vlaanderen en Nederland.

Enerzijds worden op Pinterest inspirerende foto's gedeeld, anderzijds is dit ook een prima tool om interessante links naar online informatie op een visueel aantrekkelijke manier bij elkaar te brengen.

De thema's op onze huidige borden gaan van heel specifiek (bv. 'Zelf zaden oogsten') tot heel breed (bv. 'Tuinprojecten').  Ook zijn er borden voor specifieke doelgroepen (bv. 'Kind & Tuin', waar leerkrachten en ouders inspiratie delen voor activiteiten in de klas of tuin).

Doordat de groepsborden voortdurend van nieuwe inhoud worden voorzien door de vele actieve pinners kan je ook als bib een dynamisch profiel op Pinterest hebben, zonder dat je zelf heel actief hoeft te zijn. 

Maak een profiel aan op naam van je bib en volg alle borden van Mijn Zadenbib die je interessant lijken voor jouw klanten.  Je ontvangt na enkele dagen een uitnodiging om mee te pinnen.  Aanvaard deze, zodat deze borden worden toegevoegd aan het profiel van je bib.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om ook de zadencatalogus van de bib weer te geven op een bord door manueel alle plantenfiches te pinnen.  Dit zorgt ervoor dat ook gebruikers van dit populaire sociale netwerk het aanbod van de zadenbib op een aantrekkelijke en voor hen vertrouwde manier leren kennen.  Pins met mooie afbeeldingen van planten worden ook vaak gerepind door anderen, waardoor de zadenbib helemaal viraal gaat !  

Hiertoe maak je zelf een bord met als titel 'Zaden bij Bib ... '.  Klik op 'Bewerken' en nodig Mijn Zadenbib uit om mee te pinnen.  Van zodra ik de uitnodiging aanvaard heb verschijnt jouw bord ook op het gemeenschappelijke zadenbib-profiel.  Uiteraard ga ik geen pins toevoegen aan dit bord van jouw bib.  Voeg nieuwe pins toe wanneer er zaden worden ingevoerd en verwijder af en toe de pins van planten waarvan de zaden niet meer voorradig zijn.  Klanten moeten sowieso doorklikken naar de plantenfiche om beschikbaarheidsinformatie te zien.

Voor groepsborden rond nieuwe thema's ga je op dezelfde manier tewerk.  Een groepsbord dat je zelf gemaakt hebt kan alleen door jou verwijderd worden.  Iedereen die de uitnodiging aanvaard heeft om mee te pinnen kan op zijn of haar beurt ook zelf mensen uitnodigen. 

Als je geen eigen Pinterest-profiel aanmaakt voor je bib, neem dan zeker een link op naar het gemeenschappelijke Pinterest-profiel van Mijn Zadenbib op je website,.. Je kan ook rechtstreeks naar specifieke borden linken: bv. naar http://www.pinterest.com/mijnzadenbib/zelf-zaden-oogsten/

Nodig leerkrachten uit om mee te pinnen op http://www.pinterest.com/mijnzadenbib/kind-tuin/

http://www.pinterest.com/mijnzadenbib/mijn-zadenbib-seed-libraries/ is het oudste bord.  Nog voor de start van onze zadenbib bracht ik hier alles bij elkaar wat ik kon vinden over de Amerikaanse seed libraries.  Vandaag biedt dit bord tevens een handig overzicht van alles wat er over onze zadenbibs verschenen is op het net of in de pers.  Vul dit bord aan met alles wat er over jouw zadenbib gepubliceerd wordt of stuur me een mailtje als je zelf niet actief bent op Pinterest: dan doe ik het wel.  Alvast bedankt voor alle hulp om dit zadenbib-overzicht up to date te houden! 

Ben je als bib op nog andere manieren actief op Pinterest?  Een originele manier gevonden om je bib te profileren?  Reageer op dit bericht en deel je kennis!  

Klik onderaan deze pagina op 'volgen', zodat je een mail krijgt bij nieuwe posts van collega's.

    

Reactie van Tim Lerno op 14 April 2014 op 17.03

Sinds zaterdag 12 april is er iets heel vreemd aan de hand met Pinterest: op 2 dagen tijd zijn er meer dan 600 nieuwe volgers bijgekomen!  We groeien dus eventjes sneller dan MijnTuin ;-)  Jammer genoeg gaat het enkel over Amerikanen die het bord ‘1914-1918: zadenselectie’ volgen.  Op dit bord staan de 20 planten die we in Londerzeel gaan zaaien tijdens de Erfgoeddag met links naar de plantenfiches en met vermelding van de oude catalogi waarin ik deze variëteiten gevonden heb.  Heel vreemd dat net dat bord het plots zo goed doet: onze overige ‘1914-1918’-borden, die me voor de gemiddelde Amerikaan interessanter lijken, laten ze helemaal links liggen.  Misschien zijn we per ongeluk in de wekelijkse mailing van Pinterest met aanbevolen borden terecht gekomen, of zoiets.  Ik ben benieuwd hoe lang dit nog zo door blijft gaan.

Reactie van Tim Lerno op 28 April 2014 op 22.49

De Amerikaanse stormloop blijft maar aanhouden!  Ondertussen staat onze teller al ergens voorbij de 5500 volgers.  Pinterest ontrafelde zopas dit mysterie met onderstaand mailtje:

Congratulations! Your board is getting the star treatment on Pinterest

Hi there,
One of your boards has been picked to be one of the recommended boards for new Pinners to follow when they first sign up for Pinterest.
What this means: we think your board is amazing, and it really demonstrates what Pinterest is all about! Also you might notice a bunch of new people following your board for the next little while.
Thanks for Pinning with us,
- The Pinterest Community Team
Reactie van Marijke Rampelberg op 29 April 2014 op 9.24

Proficiat! Dat moet voldoening geven.

Reactie van Tim Lerno op 29 April 2014 op 16.03

Het mailtje van Pinterest was nogal misleidend: blijkbaar sturen ze dit pas nadat het bord alweer verwijderd is uit de 'recommended boards for new Pinners' ;-)  

Tussen 12 april en 28 april zijn er een kleine 3000 volgers bijgekomen, maar ondertussen zijn de nieuwe Amerikanen terug een minderheid en groeien we opnieuw op een iets normaler tempo van enkele tientallen volgers per week.  MijnTuin.org inhalen zal dus nog niet voor overmorgen zijn ;-)

Opmerking

Je moet lid zijn van Het zadenbibnetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

© 2018   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden