Configuratie van de tablet

Enkele tips voor een vlot eerste gebruik, vooral ook voor collega’s die Android nog niet gewend zijn:

-        Zet de tablet aan (lang op de knop drukken) en doorloop alle instructies op  het scherm: stel de taal in op Nederlands, scan en selecteer je Wifi-netwerk,…

-        Log in met een Google-account (gmail-adres) of maak er eentje op bv. de naam van de bib, zodat je apps kan downloaden uit de Play Store 

-        Ga naar de Play Store.  Zoek en installeer Google Chrome.  Het gebruik van de eerder voorgestelde 'Full screen browser' wordt afgeraden: teveel bugs en een lagere resolutie.  

- Klik rechts bovenaan op de 3 verticale puntjes. Stel de startpagina in op www.mijntuin.org/bibliotheek/kiosk.  Log in en laat het wachtwoord onthouden.  Klik op ‘kiosk’ om deze te activeren.   

- Klik opnieuw rechts bovenaan op de 3 verticale puntjes .en kies ‘add to home screen’.  Er wordt een icoontje toegevoegd aan het startscherm. 

-        Klik onderaan op de middelste ‘home’ knop.  Verwijderen alles van het startscherm (lang je vinger op houden tot er kruisjes verschijnen) of versleep het eventueel naar andere schermen, tot enkel het door Chrome toegevoegde pictogram op het scherm staat.  Klik op de naam en wijzig deze in bv. 'zadencatalogus'.

-        Klik in de rechterbovenhoek op de 9 vierkantjes en open op de app ‘Instellingen’ en klik bij ‘apparaat’ op ‘weergave’.  Stel de slaapstand in op ‘nooit’

Voila!  Helemaal klaar voor gebruik!

-> Bij het dagelijks opstarten moet je nu enkel de Chrome app openen, waarna de zadenkiosk permanent in full screen geopend blijft.  Klanten kunnen de kiosk niet verlaten zonder jullie paswoord rechts boven in te geven en krijgen geen navigatiebalk te zien om naar andere sites te surfen, om nieuwe tabbladen te openen, om de browser te sluiten,….  Via de home-knop kunnen ze echter wel nog naar het startscherm, waarna je opnieuw de Chrome-app moet aanklikken om de kiosk te openen.

De tablet gaat niet in slaapstand, tenzij je kort op de aan/uit-knop drukt.  Uitschakelen doe je net als aanzetten door de aan/uit-knop lang ingedrukt te houden en daarna ‘uitschakelen’ te selecteren. 

Probeer de tablet telkens op te laden wanneer het batterijniveau naar ergens tussen de 10% en de 20% is gezakt: zo gaat deze het langste mee.  Zelf haal ik momenteel net geen twee openingsdagen :-(

Heb je goeie tips of apps gevonden die de batterij sparen?  Probeerde je een betere browser voor de kiosk?  Reageer op deze pagina en deel je kennis!    

Klik onderaan deze pagina op 'volgen', zodat je een mail krijgt bij nieuwe posts van collega's. 

Reactie van Tim Lerno op 16 April 2014 op 18.50

Zopas deze pagina bijgewerkt: het gebruik van 'Full Screen Browser' wordt afgeraden wegens teveel bugs en een lagere resolutie.  Gebruik in plaats daarvan 'Google Chrome' in full screen mode (zie hierboven).

Reactie van Tim Lerno op 5 Juni 2014 op 18.00

Het standaard Google-toetsenbord dat op de Lenovo geïnstalleerd is zorgde tot dusver voor heel wat ergernis bij ons: niet alle klanten vinden de @-toets even makkelijk terug, die enkel via de 123-toets bereikbaar is en vaak zag een klant plots iets heel anders staan dan wat hij getikt had, doordat dit automatisch door onzinnige autotekst vervangen werd.  Zopas heb ik er bij ons het gratis Kii Keyboard op gezet: ook in Azerty, eenvoudige grote toetsen, beperkte toeters en bellen die je in de configuratie eenvoudig stuk voor stuk uit kan zetten én een @-toets die je meteen ziet en oproept door de toets wat langer in te drukken.  Tikt duizendmaal prettiger wat mij betreft.  Hopelijk vinden onze klanten hetzelfde! 

Reactie van Annemie Pijcke op 6 Juni 2014 op 10.58

Bedankt Tim. Ik ben dadelijk aan de slag gegaan om Kii Keyboard te installeren, want het apestaartje is inderdaad voor veel klanten een probleem. 

Maar ik slaag er niet in om Kii in de zadenbib te krijgen, na downloaden van de app het instellen van Kii als standaard toestenbord. Welke geheime stap heb ik overgeslagen?

Reactie van Tim Lerno op 6 Juni 2014 op 14.47

Heb je de app Kii Keyboard geopend na het installeren?  Die laat je automatisch de 2 nodige stappen doen en brengt je waar je moet zijn in het Android-instellingenmenu :
1) het toetsenbord activeren
2) het toetsenbord instellen als standaard toetsenbord

Daarna kan je door de app te openen alle instellingen uitzetten die storend zijn (autotekst,...).  Ik heb bij ons zowat alles uitgezet.  Als de @-toets nu nog een 'gewone' toets zou zijn ipv een gecombineerde toets waar je wat langer op moet drukken, dan was het helemaal perfect geweest.  Als er iemand zo een toetsenbord vindt, laat dit dan zeker hier nog weten.

Reactie van Tim Lerno op 21 Februari 2015 op 12.47

Dag Hugo,

Als je het zoals ik voor de verdwijning geïnstalleerd hebt, dan werkt het gelukkig nog.  Het eveneens gratis Hacker's Keyboard is misschien wel een mooi alternatief (nog niet geprobeerd).  Dit heeft de layout van een klassiek pc-toetsenbord.  

Opmerking

Je moet lid zijn van Het zadenbibnetwerk om reacties te kunnen toevoegen!

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden