Vinden jullie ook dat het razend stil is rond de Zadenbibs? Of stelt het probleem zich enkel in Hoeilaart? Na 3 succesvolle seizoenen kregen we dit voorjaar amper zaadjes binnen, enkel van een paar doorwinterde vrijwilligers, zodat het aanbod mager en eenzijdig was, en we het gevoel hebben dat de Zadenbib een stille dood zal sterven als we niet ingrijpen. 

Ik had gehoopt dat het ding zich zelf wel in leven zou houden dank zij het enthousiasme van vrijwilligers en gebruikers en mond-aan-mond reclame enzovoort, maar blijkbaar moet je meer doen dan een affichke in de bib en een vermelding in nieuwsbrief en op website. Probleem: onze kleine bib met het op 9 laagste personeelsaantal van Vlaanderen kan niet blijvend investeren in activiteiten, samenwerkingen met VELT en andere. Dit kon bij de start (en het heeft zijn vruchten, waarschijnlijk zelfs letterlijk, afgeworpen), maar sindsdien moeten we onze pijlen op andere projecten en doelstellingen richten.

Mijn vragen (ook als je er slechts 1 beantwoordt zal ik al blij zijn):

  • Doen jullie nog verder?
  • Hoe slaag je erin met weinig moeite een goed aanbod te behouden? Concrete tips?
  • Heeft iemand nog nieuws van Mijntuin.org?

Veel dank voor de aandacht en groetjes uit Hoeilaart,

Annemie Pijcke

Weergaven: 97

Berichten in deze discussie

Dag Annemie,

Hier in Halle is de vraag ook al eens gerezen of we hier nog mee verder moeten doen. Het vergt inderdaad wel wat energie. Dit jaar is de display weer bijna volledig leeg en zijn er dus weer veel zaadjes uitgeleend maar de binnengebrachte zaadjes blijken toch van een zeer beperkte kring te komen. De reacties van onze bezoekers, tijdens bijvoorbeeld rondleidingen, zijn altijd wel heel erg enthousiast. Beetje een dilemma...

Benieuwd naar de reacties van de andere Zadenbibs. Zelf vind ik het uitleensysteem op de tablet wel wat omslachtig. Een registratie kost wel wat tijd en moeite en vaak worden de zaden meegenomen zonder digitaal uitgeleend te worden. Daardoor klopt de stock zaden niet met wat de kiosk laat zien. Soms verwarrend en vervelend en een hele klus om up to date te houden.

Bedankt voor de reactie. Hier identiek hetzelfde verhaal.

Hallo Annemie,
Ik werk als vrijwilliger in de zadenbib in Hove. Dus dit is lichtjes een ander gegeven, bij ons wordt de zadenbib getrokken door enkele vrijwilligers.

Wat ook mij opvalt, dat het verdacht stil is in zadenbib-land en mijntuin.org... Vorig jaar had ik via een werkgroep van Velt (de zadenwerkgroep) sporadisch nog contact met de verantwoordelijke van andere zadenbibs, en daar wisselden we expertise uit en zaadjes, maar ook dat is langzaamaan opgedroogd.

Dit jaar blijkt een slecht zadenjaar te zijn (voor de hobbytuinder), zelf heb ik ook maar een heel schamele zadenoogst vergaard uit onze volkstuin, en ik vermoed dat dit in vele streken in Vlaanderen een probleem is. Dus er worden weinig zaden aangeleverd bij de bibs... Is onderling ruilen een optie??

Anderzijds blijft het enthousiasme bij de gebruiker heel groot. Wij verdelen wel 800 zakjes per jaar! Een opsteker om verder te gaan dus...
Als stimulans naar de gebruiker werken wij met “seizoensgebonden” accenten: de zaden die op dit moment nog gezaaid kunnen worden, zetten we in de kijker. Af en toe plaatst de bibliothecaris een artikeltje op de website van de bib en in het gemeentelijk infoblad, en dat blijkt voor onze gemeente voldoende om de zadenbib levend te houden...

Het uitleensysteem met de tablet is voor vele gebruikers té omslachtig, waardoor zij de zaden meenemen zonder te registreren. Als vrijwilliger kan ik natuurlijk de tijd maken om geregeld de gegevens in de kiosk bij te werken met de reële stock. Dus wij maken er geen punt van dat de tablet niet systematisch gebruikt wordt. Ik corrigeer voortdurend ;-)

Wat ik een beetje mis, is een visie van de zadenbibs, en ook een intervisie.
Intervisie om (al is het 1x per jaar) expertise te kunnen uitwisselen met elkaar, om de diversiteit in het zadenaanbod te verruimen door onderlinge ruil, om samen de problemen te bespreken en op te lossen, om een beeld te hebben waar je als zadenbib staat in vergelijking met andere.
Een visie, daarmee doel ik op welk accent wij als zadenbibs zouden kunnen leggen binnen de samenleving, is het sociale aspect primair, of het ecologische, enz. Welke richting willen we verder uit in de toekomst...

Zelf heb ik onze zadenbib van Hove in een iets ruimer kader geplaatst, door het mee te laten opnemen in een provinciaal forum van burgerinitiatieven. Een zadenbib zou een kapstok kunnen zijn voor heel wat lokale beweging, gaande van een schoolmoestuin tot een initiatief waarbij kwetsbare groepen betrokken worden of een open discussie over gif in de tuin enz... Als vrijwilliger tracht ik dit toch uit te bouwen. Ik heb ook al een workshop georganiseerd rond zaden oogsten en bewaren (wat een waar succes was!) en een zadenruilbeursje ism Velt.

Dus als ik jou een suggestie kan doen... op zoek gaan naar een vrijwilliger als locomotief?! En het zaden inpakken en labelen laten gebeuren door mensen met een beperking in het plaatselijk dagcentrum? Bij een tekort aan zaden, de gemeentelijke groendienst aanspreken, of een tuinbouwschool in de omgeving? Het hele zadenbibproject opentrekken?

Hartelijke groet, Nicky Caplin

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden