Beste vakgenoten,
Gisterenavond werd ons Antwerps documentatiecentrum getroffen door een grote lek. Hierdoor zijn materialen nat geworden en hebben we al onze rekken moeten inpakken in plastic. We hebben hier nog geen ervaring mee. Hebben jullie advies over hoe we nu en in de toekomst de schade kunnen beperken?
Groetjes,
Merel
Tags:
Dag Merel
Wat vreselijk dat jullie dit is overkomen. Wellicht kun je het beste eens contact nemen met het FelixArchief in Antwerpen. Archivarissen hebben doorgaans ervaring met calamiteiten als deze en weten ook hoe je nat geworden documenten kunt behandelen om verdere schade te voorkomen.
Met vriendelijke groet
Patrick Vanhoucke
Dag Merel,
preventie is goed, maar nazorg is ook belangrijk. Water kan o.a. schimmel veroorzaken die zich kan verspreiden over andere items uit de collectie en er zijn verschillende methoden om natte stukken te drogen. Bij de Vlaamse erfgoedbibliotheken is hier heel wat expertise rond. En bij het steunpunt voor cultureel erfgoed FARO zijn er consulenten die je daarbij verder kunnen helpen. Tot slot er is ook het instrument depotwijzer: https://www.depotwijzer.be/water
Veel succes!
Dag Merel,
misschien vind je ook inspiratie in het themanummer van META over calamiteiten: https://www.vvbad.be/meta/meta-nummer-20185.
Beste Merel,
terwijl je naar aan oplossing zoekt kan je de ingepakte materialen het best bewaren in een diepvriezer. Misschien is er ergens een handelaar of verzorgingsinstelling, of transportfirma, die over een grote diepvriezer beschikt en waar je de materialen ondertussen kan laten wachten op de oplossing en het administratief afhandelingsproces. Kijk ook eens op depotwijzer.be of neem inderdaad eens contact op met het FelixArchief.
Als er geen echte originele en unieke stukken tusssen zitten is de kool soms het sop niet waard.
Antoon Verbeke
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door