Beste Collega's,

Bijna dertig jaar lang hadden wij een coördinator van de KJV die zowat alle leeftijden begeleidde
(3/4/5/6). De man vergezelde de groepen ook elk jaar naar de afsluitende activiteiten en naar de Antwerpse boekenbeurs.

Na dertig jaar begint die begeleiding wat te wegen en moeten wij op zoek naar nieuwe mensen. Graag vernemen wij:

- hoe jullie de vrijwilligers KJV recruteren

- of er een compensatie wordt voorzien en in welke vorm

Bij voorbaat dank voor alle nuttige KJV-info!

Vriendelijke groet,

Nicolas Cappelle, OB Izegem

Weergaven: 395

Berichten in deze discussie

Wij zoeken daar ook naar, we hadden er een aantal, maar als die afhaken, is het niet makkelijk om iemand anders te vinden...

Beste Nicolas en Johan,

Op de KJV-site vind je enkele inhoudelijke tips rond verschillende thema's, o.a. ook over hoe begeleiders zoeken en houden. Hieronder geven we al graag enkele tips:

- Juryleden die na hun 16de nog willen meelezen met KJV kunnen als begeleider ingeschakeld worden, zo blijven ze betrokken bij de KJV.

- Spreek (groot)ouders aan van de juryleden, misschien zitten er hier wel geïnteresseerde begeleiders.

- Verspreid een oproep via de communicatiekanalen van de bibliotheek: bijv. ARhus (kenniscentrum Roeselare).

- Contacteer (leerkrachten van) scholen in je gemeente of mensen die werkzaam zijn in jeugdorganisaties.

- Een verkennend gesprek met vrijwilligers helpt om de verwachtingen duidelijk te stellen. Bovendien kan je dan ook beter inschatten welk engagement deze (mogelijke) begeleider zou kunnen aangaan.

- Houd begeleiders ook betrokken bij de algemene organisatie en KJV-werking - bijv. het plannen van het leesjaar en het (eventueel) organiseren van een lokale slotactiviteit waarbij taken verdeeld kunnen worden.

- Zorg voor ontmoetingen tussen begeleiders onderling, zodat zij (praktische) tips en ervaringen kunnen uitwisselen. Ervaren begeleiders kunnen bijv. ook beginnende begeleiders opvangen en coachen. Iedereen Leest organiseert ook elk jaar enkele vormingsmomenten - hou hiervoor de KJV-site in de gaten of schrijf je in op het KJV-magazine - hier worden ook allerlei inspirerende verhalen en tips gedeeld (hier kan je alle vorige edities doornemen).

Je kan je vraag ook stellen in de Facebook-groep voor begeleiders (450 leden), of neem bij verdere vragen gerust contact op met mijn collega Griet Loix, algemeen KJV-coördinator.

Met vriendelijke groeten,

Simon Bequoye

Iedereen Leest

Dag Nicolas

Wij hebben momenteel 9 vrijwilligers (en ongeveer 50 à 60 leden). Het ene jaar is het moeilijk om er te vinden, het andere jaar staan er plots 3 nieuwe te springen... We proberen vooral de vrijwilligers die we hebben, te houden en dat lukt goed. Nieuwe vrijwilligers komen soms af op artikeltjes uit het infoblad of door hen aan te spreken.

Ik heb een gesprekje met elke geïnteresseerde, dan hou ik een week of 2 voor het startmoment een vergadering met de begeleiders waarin we afspreken wie welk groepje begeleidt, enkele data,... Verder zeg ik heel vaak dank je wel, probeer ik hen te motiveren om mee te gaan naar boekenbeurs of slotfeest en worden ze op het einde van elk leesjaar in de bloemetjes gezet.

Ikzelf coördineer en volg op want sommige begeleiders (zeker in het begin) hebben wel wat ondersteuning nodig.

groetjes

Sarah

Hallo Nicolas,

Wij werken ook samen met verschillende vrijwilligers voor onze KJV-werking.

In het totaal waren dit 10 vrijwilligers dit jaar.

Enkele vrijwilligers doen dit ook al vele jaren (sommigen ook al 30 jaar).

We hebben ook enkele vrijwilligers die er recent bijgekomen zijn :

- In Aalst werken we soms samen met Odisee Hogeschool. Dit jaar zijn er 2 studenten lager onderwijs die een groep begeleid hebben. Voor hen was dit dan een soort stage.

- We hebben vorig jaar ook een oproep gedaan voor vrijwilligers via onze website, facebookpagina en de nieuwsbrief.

We hadden dan ook enkele reacties.

- Heel interessant is ook om samen te werken met een ouder van een jurylid. We hebben 2 vrijwilligers die het groepje van hun zoon/dochter begeleiden. Ze vinden dit zo leuk dat ze dit blijven doen.

Hopelijk lukt het om geïnteresseerde vrijwilligers te vinden. Bij ons zijn de meeste vrijwilligers leerkrachten : het is voor hen ook heel interessant om een groepje te begeleiden omdat zij zo zelf goed op de hoogte blijven van het boekenaanbod.

Een echte vergoeding krijgen onze vrijwilligers niet. Ze zijn wel verzekerd en krijgen op het einde van het leesjaar een mooie boekenbon en 2 KJV-boeken doorheen het leesjaar.

Veel succes!

Met vriendelijke groeten,

Katleen Beirlant, OB Aalst


Hartelijk dank aan alle collega's voor hun bijdrage! Aanvullingen zijn uiteraard nog welkom!

Vriendelijke groet,
Nicolas OB Izegem

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden