Hoi,

 

zijn er collega's die boeken laten uitlenen door een "vriendengroep" (vrijwilligers dus) van de bibliotheek, hetzij in een ontmoetingscentrum hetzij in jeugdhuis, café? ...

Hoe doen jullie dat praktisch om er zelf geen werk aan te hebben?

 

Christine

Weergaven: 868

Berichten in deze discussie

Doelgroepwerking wordt door de Vlaamse overheid als een beleidsaccent gezien voor de openbare bibliotheek. Als we daar al geen personeel meer voor hebben? Wat is dan de volgende stap?

tja,

in de jaren '70-'80 draaiden veel bibliotheken op vrijwilligers. Iedereen was daarna content dat er een professioneel kader werd opgesteld en dat we overal met geschoold personeel zaten.


Nu zoveel jaren laten : de bibliotheken terug laten draaien met vrijwilligers ?

Dienst bevolking van de gemeente : draaiende houden met vrijwilligers ? ik denk het niet

Sportdienst gemeente : draaiende houden met vrijwilligers ? ik denk het niet

Zelfs de mensen die de vuilniszakken ophalen (respect!) hebben een arbeiderscontract.

En de bibliotheek ? Stop daar maar vrijwilligers in om de boel recht te houden.

Als we die weg inslaan dan mogen we inderdaad binnen 10 jaar de boeken toedoen.

 

Dus Maarten, ik treed je bij.

Een voordeel kan wel zijn : je kunt gepensioneerd bibliotheekpersoneel terug inzetten als vrijwilliger om hun bibliotheek open te houden ;-)

 

grtn,

Christophe Coffyn

bibliothecaris De Panne

Hey Christine en de anderen,

ik geloof zeker in de goede bedoelingen om 'vrijwilligers' in te zetten waar dan ook.

Aan de andere kant gaan mijn tenen krullen als ik het woord maar hoor.

Vorig jaar volgde ik de initiaties archief en bibliotheekmedewerker aan de bib-school in St-Amandsberg.

Als je de hoeveelheid mensen ziet die jaar in jaar uit afstuderen zowel voor de initiatie als het graduaat bibliotheek...

Wat is het nut?

Overal in de culturele sector gaat men meer en meer met vrijwilligers werken.

Als dit ook in bibliotheken een trend gaat worden dan mag men toch vrezen voor zijn job (huidige of toekomstige)?

En dan hebben we het nog niet over 'het grote doel' om de bib-bezoeker optimaal hulp en ondersteuning te bieden in zijn zoektocht naar informatie.

Daarom bestaan die opleidingen toch, niet? Om het goed te doen? En om aldus meer bezoekers te krijgen? En zodoende het bib-bezoek vanzelfsprekender te maken bij meer en meer mensen?

Is met vrijwilligers werken dan geen contradictie?

Myriam

Helemaal eens met de noodzaak voor een professioneel kader: als je je geloofwaardigheid als informatieverstrekker wilt behouden moet je daarin geschoold zijn. Vrijwilligers zijn fijn. Mensen die betrokken zijn bij de Bib en dat is al heel wat, maar er zijn genoeg taken voor hen om te doen: voorlezen, Bibcafe gaande houden, tijdschriften en kranten opruimen, collectie ordenen om er maar een paar te noemen.

Maar echte, goede informatievoorziening is een taak voor profs.

Kees

bestaat daar dan geen regelgeving rond ?

Ik zie steeds meer 'misbruik' van vrijwilligers en stagiairs en jobstudenten.. en dan maar klagen dat er minder jobs zijn en teveel werklozen. Er is ook nog een categorie werkgestraften trouwens.

Ik weet dat er een regel was voor PWA : je mag deze mensen niet inzetten om een vaste medewerker te vervangen maar wel om deze bij te staan in zijn/haar job.Ik zou denken dat dit de algemene regel is voor alle bovengenoemde extra tijdelijke of onbezolgdigde werkkrachten. Een jobstudent mag wel helpen tappen maar niet het café in zijn eentje openhouden denk ik dan..laat staan een vrijwilliger.

Het is een vreemde gedachtengang dat mensen die na het volgen van een erkende opleiding , via examens hebben moeten bewijzen de juiste vakkennis en kennis van gemeentewetten te hebben en bovendien beter te zijn dan de andere kandidaten , nu plots vervangen mogen/kunnen worden door vrijwilligers...

Deze mensen zijn volgens mij inzetbaar om de basisdienstverlening te verbeteren/uit te breiden maar niet om de basisdienstverlening zelf op zich op zich te nemen ..

De correcte werking van je dienst mag niet afhankelijk worden van deze mensen..

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden