Collega's,

Heeft er iemand een oplossing voor het via RFID-uitlenen van via ibl aangevraagde boeken?

Bedankt,

Irene

Bibliotheek Schaarbeek

Weergaven: 449

Berichten in deze discussie

Als de oorspronkelijke RFID-tag niet kan gelezen worden door het eigen systeem is dit moeilijk.

Je kan niet zomaar de tag veranderen door het het in te lezen op het eigen systeem of veranderen naar een eigen code, want dan heeft de ontlenende collega-bibliotheek problemen bij het terug innemen van het eigen IBL-werk.

Daar IBL-werken toch aan de balie moeten worden opgehaald, zou ik geen probleem maken om ze via barcode te ontlenen. (Voorwaarde: op het IBL-werk moet natuurlijk nog een barcode voorkomen.)

Misschien kan een tijdelijke tag (bijv. een eigen (doorzichtige) tag, gekleefd tussen twee cellofaanstrookjes - zodat ze gemakkelijk te verwijderen zijn bij terugsturen - een oplossing bieden. Een probleem zou hier wel kunnen zijn dat de RFID-reader dan plots teveel tags zou willen lezen.

Wij laten de oorspronkelijk tag ongemoeid en lenen IBL-werken, met RFID-tags, die we niet kunnen lezen, gewoon via de personeelsbalie uit, zoals we ook doen met IBL-werken zonder tags. Bij het terugbrengen moet dan wel ook via de personeelsbalie worden ingenomen.

Wij lenen onze IBL-materialen met de barcodescanner aan de infobalie uit, waar de klant deze ook moet komen vragen.

Wanneer de materialen worden teruggebracht via de zelfuitleenbalie, dan verschijnt er ofwel niets (geen tag) ofwel een foutboodschap die de klant duidelijk maakt dat hij met het materiaal naar de infobalie moet.  In de praktijk geeft dit weinig of geen problemen. 

Doorgaans weten de klanten dat het materiaal van een andere bib komt en dat ze dit bij ons moeten afgeven.

IBL-materialen tijdelijk taggen lijkt me veel te complex, tenzij je de bestaande tag overschrijft, wat dan weer extra werk en kans op fouten genereert voor de bib van wie het materiaal is...

Groeten van Tim
Bib Londerzeel

 

 

 

 

Er zijn ook bibliotheken die een ibl-werk op een beperkte wijze opnemen in de catalografie (in Brocade kan dit) en in het werk een kaartje met een eigen tag steken dat dan gekoppeld wordt aan de barcode van de oorspronkelijke bib, en enkel uitleenbaar is aan de persoon die het ibl-werk aangevraagd heeft.

Op die manier kan je dus, mits een paar stappen, ibl-werken toch via de zelfuitleen laten uit uitlenen.

Volgens mij is het wel rapper door gewoon met de barcodescanner aan de balie (en niet aan de rfidbalie) uit te lenen.

Groeten,

Patrick
Bib Puurs

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden