Hallo allemaal,

Eind dit jaar schakelen we over op zelfuitleenbalies en we beginnen al met nieuwe boeken te labelen met RFID-stickers. Alleen weten we niet goed hoe we de vertelplaten moeten labelen. Plakken we slechts één sticker op het mapje of labelen we alle platen zodat leners geen verhalen kunnen binnenbrengen wanneer platen ontbreken?

Daarom zouden we graag horen, hoe andere bibliotheken dit aanpakken. Iemand tips?

Groeten,

Elien De Vos

Bibliotheek Lede

Weergaven: 296

Berichten in deze discussie

Om te voorkomen dat een map onvolledig wordt binnengebracht, zou je elke plaat een RFID-label kunnen geven en de labels 'bundelen' in een set. Elke RFID-tag van elke plaat in één map heeft dan eigenlijk dezelfde barcode (in je bibliotheeksysteem voer je dus alleen de map in zijn geheel in), maar het systeem weet dan dat een map uit bijvoorbeeld 5 platen moet bestaan en geeft een indicatie als er iets ontbreekt. Je moet wel eens met je leverancier checken of er een beperking is op het aantal items dat in een set kan. Dit kan een technische beperking zijn, maar het is ook mogelijk dat te veel labels dicht bij elkaar voor interferentie zorgen.

Een gelijkaardige methode kun je trouwens toepassen als je bijvoorbeeld een reisgids hebt met een losse kaart erbij.

Dag Elien,

 

Wij voorzien de sets niet van een RFID-label. Ze hebben gewoon de oude barcode en moeten ontleend & teruggebracht worden aan de balie. We scannen dan gewoon de barcode in. Dat blijft dan wel extra werk aan de balie, maar tegelijk kan je wel goed controleren of de set volledig wordt binnengebracht.

Voor reisgidsen met een losse kaart  doen we het wel zoals Patrick het zegt: elk item een label zodat de reisgids niet kan binnengebracht worden zonder de kaart.

Groetjes

Veerle

Bij ons worden de vertelplaten nog gewoon via de balie uitgeleend omwille van praktische redenen als betere controle en te kleine plaats rond de 'rode stip' van de RFID om ze op te leggen.

Groetjes,

Anne

Bib Rotselaar

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden