Collega's, 
tot nu toe hebben we voor de bibliotheek geen apart retributiereglement. Alles ivm inkomsten uit telaatgeld, lidgeld, enz. wordt geregeld via het gebruikersreglement. 
Alles wat met inkomsten uit activiteiten te maken heeft zit nu in een grijze zone. Vroeger waren de meeste activiteiten gratis, maar sinds enkele jaren vragen we soms een 'symbolische Euro' toegang om te vermijden dat men inschrijft en dan toch niet komt opdagen. 
De voorbije periode hebben we echter een aantal (voor ons dure) vormingen georganiseerd rond tablets en iPads. We stelden vast dat ze binnen de halve dag volzet waren, waarbij inwoners van de eigen gemeente ondervertegenwoordigd waren (en dan druk ik me zwak uit). Het is duidelijk dat we hiervoor te weinig inschrijvingsgeld vragen. Als we dit optrekken, lijk het me nodig om hieromtrent vuistregels op te stellen. 
Hoe doen jullie dat? Wie heeft tips en ervaringen hiermee? Het lijkt me niet eenvoudig om dit in een reglement te gieten. Is er dan nog voldoende ruimte om hiervan af te wijken (vb. gratis activiteiten in digitale week)?
Alvast bedankt voor jullie reacties,
Katelijne.

Weergaven: 412

Berichten in deze discussie

Voor iedere activiteit afzonderlijk of per soort activiteit de deelnameprijs bepalen? Blijf je voldoende ruimte houden om verschillende prijzen te hanteren.

Beste Katelijne

Voor lezingen voor leerlingen van de scholen heb ik een princiepsbeslissing laten nemen door het directiecomité AGB (vergelijkbaar met college van burgemeester en schepenen). Telkens wordt het bedrag van 1 euro per leerling gevraagd (tot er een andere beslissing genomen wordt).

Voor andere activiteiten wordt het bedrag telkens vastgesteld door het directiecomité. Indien het gratis is (bijvoorbeeld digitale week) laat ik geen beslissing nemen. Maar dan gaat het steeds om heel betaalbare initiatieven.

In Bornem hanteren wij bij internetcursussen (3 voormiddagen) de formule dat het gratis is voor bibleden. Wie geen lid is betaalt de prijs van het lidmaatschap.

De activiteiten tijdens de digitale week en leesbevorderende activiteiten zijn gratis bij ons. 

Bij sommige activiteiten in samenwerking met een partner gelden soms prijzen die verplicht zijn voor onze partner (bv. vorming plus).

De tarieven voor activiteiten worden niet opgenomen in het retributiereglement.

In principe moet je voor alle verrichtingen in de bib een retributiereglement hebben.

In praktijk heeft men bij ons in Westerlo het zo geregeld dat de zaken die over het jaar heen gaan (leengeld /boete / prijs copies...) in het" echte" retributiereglement staan (= gemeenteraad, ev. jaarlijks te herhalen), en dat sporadische zaken (een specifieke lezing, of activiteit) door de gemeenteraad gedelegeerd zijn naar het college.

Dus als we een activiteit wensen te organiseren, vragen we dit aan het college, dat dan gemachtigd is het specifieke tarief voor die activiteit vast te leggen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden