Beste colega's,

 

graag had ik even gepolst of jullie beperkingen per lener opleggen bij het te ontlenen aantal materialen.

Zijn deze restricties enkel gebaseerd op een maximum aantal materialen of bepalen jullie ook het maximum aantal per materiaalsoort?

Zijn er ook bibliotheken die in kader van de omschakeling naar zelfuitleenbalies hun aantal beperkingen in materiaalsoort hebben omgeschakeld naar een maximum aantal vrij te kiezen materialen? Zijn hierdoor meer mensen maar 1 lenerskaart gaan gebruiken in plaats van vroeger meerdere? Zien jullie hierdoor jullie leden dalen?

 

Alvast hartelijk dank!

 

Anja Gevaert

bibliothecaris Heist-op-den-Berg

Weergaven: 338

Berichten in deze discussie

Bij ons is het maximum aantal 10 van alle dragers, en ook een totaal maximum van 10.

Dit is eigenlijk ingegeven door het feit dat in een landelijke gemeente mensen niet zo dikwijls in het centrum komen en liever veel dingen meenemen dan regelmatiger langskomen.

Dag Anja, onze leners mogen 10 stuks meenemen en kiezen zelf wat. Tot voor 10 jaar was het 5 boeken, 3 cd; 2 dvd. en dat soort verhalen. Iedereen nu tevreden = simple is duidelijk. We hebben geenszins de indruk dat dit het gebruik van lenerskaarten (meer op 1 kaart samen gaan lenen) beinvloed heeft, maar wij vragen dan ook geen lidmaatschapsbijdrage. De dag dat we dat gaan doen zal ons ledencijfer wel dalen, maar daar hebben we dan op dat ogenblik ook een verklaring voor. Als het aantal uitleningen op dat ogenblik niet effectief gelijkmatig daalt, is het gewoon een administratieve wisseling van cijfers... :-)

Steven Duyck

Bib Westerlo

Dag Anja,

 

> Zijn er ook bibliotheken die in kader van de omschakeling naar zelfuitleenbalies hun aantal beperkingen

>  in materiaalsoort hebben omgeschakeld naar een maximum aantal vrij te kiezen materialen?

 

Kalmthout heeft van de invoer van zelfbediening gebruik gemaakt om de tarieven eenvoudiger te maken. Om eerlijk te zijn, vroeger moesten we soms zelf diep nadenken om te achterhalen waarom een bepaalde combinatie tot een blokkering leidde. Weg ermee, hebben we gezegd.

 

Vandaag is er geen betutteling meer: er is een maximum aantal ingesteld en bezoekers maken zelf uit of ze er van gebruik maken. Op vraag van de bibliotheekmedewerkers maken we nog wel verschil tussen jeugd en volwassenen, met als argument dat kinderen "beschermd" moeten worden tegen te hoge "telaatgelden".

 

Zou ik dat vandaag opnieuw doen? Misschien zou ik nu aan de slag gaan met de opmerkingen van Jan Colpaert over prijsdifferentiatie en experimenteren met verschillende abonnementstypes (groot abonnement <-> klein abonnement) zoals Geel vroeger al heeft gedaan.

 

Groeten,

 

Jan

 

 

In Ichtegem enkel een maximum beperking van 10 ex. per lenerskaart, ongeacht de materiaalsoort.

Bij het gebruik van zelfservice veroorzaken beperkingen van materiaalsoorten onnodige frustraties bij onze klanten. Wat is het verschil trouwens tussen boek cd dvd strip enz.? Onze klanten raken er niet wijs uit. Het zijn allemaal collectiematerialen.

 

Met onze opdracht om de toegang tot informatie zo laag mogelijk te houden, ben ik ook niet gewonnen voor het systeem van verschillende abonnementen. Wie financieel beter af is, kan zich meer permitteren? Misschien moet de klant, die meer wil ontlenen dan het abonnement toelaat, een keer meer naar de bib komen. Niemand is verplicht om de materialen de volle uitleentermijn te houden.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden