Dag collega's

binnenkort starten we met de uitleen van e-boeken op e-readers. We willen deze digitale boeken ook fysiek voorstellen in de bib aan de hand van A5 kaartjes. Op de voorkant zetten we de cover, op de achterkant de korte inhoud en een aanwinstennummer.

Zijn er al bibliotheken die de e-boeken ook fysiek presenteren? Hoe doen jullie dat? Waar kochten jullie een leuk rekje/meubel om dit te doen? Foto's als inspiratie zijn zeker welkom!

Bedankt.

Ellen

Bib Kortenberg.

Weergaven: 609

Berichten in deze discussie

Beste Collega's,

Lijkt me een leuk initiatief maar is dit wel haalbaar, bij nader inzien? Wij hebben op dit ogenblik al meer dan 750 e-boeken in collectie...

Vriendelijke groet,

Nicolas OB Izegem

Wij hebben in Zele geen rekje aangekocht, maar maken onze leners attent op de e-boeken met een A5-display op het rek waar ook het fysieke boek staat. Wij doen dit ook niet voor ieder e-boek, maar voor een selectie. Op de homepage van de catalogus staat er ook nog info over het aanvragen van e-readers en e-boeken

Bij ons staan ze op A5-formaat in het rek (van Bomefa).

Dag Ellen

Wij zijn onlangs gestart met een beperkte collectie e-boeken en stellen die net als jullie fysiek voor op A5 kaartjes die we presenteren in een rekje aan de muur.

Op http://www.oudergem.bibliotheek.be/nieuws/ik-ga-op-reis-en-ik-neem-... vind je een afbeelding. We vonden het rekje via JM Bruneau.

Groetjes & succes ermee,

Frederika

Bibliotheek Heroginnedal, Oudergem.

Wat ik ook al heb gezien is dat er door middel van lege dvd-doosjes een dummy wordt gemaakt. Een kopie van de omslag van het (gedrukte) boek wordt dan in het lege dvd-doosje geschoven en dat doosje krijgt dan een objectbarcode, zodat je de uitleen van je e-boeken (one copy one user) ook gemakkelijk via je bibliotheeksysteem kunt beheren en de beschikbaarheidsstatus ook in de catalogus / AquaBrowser wordt getoond.

Voorbeeld: https://goo.gl/fRUD2Y

Bedankt voor jullie reacties!

Groeten uit Kortenberg,

Ellen

In Leuven zijn we op maandag gestart met het uitlenen van e-boeken. Voor de presentatie hebben we tweedehands enkele postkaartmolentjes op de kop kunnen tikken, deze staan verspreid over de verschillende afdelingen. We werken ook met dummy's op +-A5 formaat, met een cover op de voorkant, een korte tekst op de achterkant en een beperkte plaatsaanduiding (F, NF, J, YA). Achteraan staat een barcode waarmee de dummies op een eenvoudige manier kunnen worden uitgeleend in ons lms (Aleph). Er zijn ook dummy's voor de e-readers zelf: zo is meteen duidelijk of er nog e-readers in voorraad zijn.

Momenteel hebben we vooral à la carte e-readers, maar ook een vijftal thematische e-readers waarvan de inhoud ongewijzigd blijft.

Dubbele barcodes maken we gewoon in Excel waar nodig.

We hebben nog getwijfeld over het gebruiken van DVD-doosjes, maar dat lijkt een beetje raar: één van de voordelen van e-boeken is de beperkte plaats die ze innemen. Als 300 boeken of meer een DVD-doosje moeten krijgen, ben je al snel veel plaats kwijt, zowel in het rek als in het 'depot' achter onze balie waar ze blijven tijdens uitleen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden