Ik las onderstaand bericht i.v.m. commerciële software in de recentste locus/bibnet-nieuwsbrief en vroeg mij af waarom Locus en Bibnet niet evenveel aandacht besteden aan opensourcesoftware? Hebben wij als overheid ook niet de plicht om minstens beide aan te bieden en zelfs eerder de opensource software te promoten dan de commerciële software? Welke bibliotheken promoten ook opensourcesoftware naar hun publiek? Waarom ook niet meer de cloudware, freeware, e.a. meer promoten? Kun je met de offlinesoftware ook gemakkelijk samenwerken? 
Goedkope software. Meer dan 100.000 euro bespaard

Vorig jaar lanceerde LOCUS de overeenkomst met Adobe waarbij cultuur- en gemeenschapscentra kunnen profiteren van bodemtarieven voor professionele grafische software. 
Intussen werden al meer dan 110 software-pakketten aangekocht. Dat komt overeen met een gezamenlijke winst van meer dan 100.000 euro vergeleken met de winkelprijs in de computerhandel. Het aanbod komt dus aan een duidelijke nood tegemoet en blijft van kracht. 
Wie overweegt om grafische software aan te kopen, vindt op onze website meer info en een link naar onze partner Sumika om de bestelling door te geven. Bibliotheken kunnen op dezelfde tarieven rekenen maar bestellen via Bibnet.

 


Weergaven: 377

Berichten in deze discussie

Indesign, Acrobat Writer, Photoshop, Illustrator in OpenSource ?

Bestaat dat (met evenveel mogelijkheden) ?

Ik gebruik al enkele jaren het gratis Scribus als alternatief voor Illustrator.  Het kan perfect om met de vectorbestandjes voor drukkers op de biblogo-cdrom.  Ook exporteren als PDF is mogelijk.  Met Illustrator zelf heb ik geen ervaring, dus ik kan niet vergelijken.

 

Betekent kiezen voor OPENsource in OPENbare bibliotheken ook kiezen voor Android in OPENbare bibliotheken ?  

De broncode van Android zelf is, voor zover ik weet, niet openbaar. OPENsource apps en de toegang om apps te publiceren op de Android Market zijn dit wel.  De ontwikkeling van mobiele toepassingen heeft in principe evenveel bij open source te winnen als die van pc toepassingen.  Een mobiele standaard is dringend nodig, maar bij gebrek daaraan voor een systeem kiezen dat de ontwikkeling van open source apps ondersteunt en faciliteert?  

The GIMP is naar mijn mening een zeer goed en opensource alternatief voor Photoshop. Maar alles begint natuurlijk met het besturingssysteem zelf, waarvoor ik Ubuntu (Linux) aanraad als alternatief voor Windows. 

 

Ik denk dat organisaties meestal kiezen voor software waarvoor betaald moet worden omdat de werknemer hier doorgaans het meest vertrouwd mee is. Het is ook zo dat volwaardige opensource alternatieven voor veel toepassingen nog niet zo heel lang bestaan. Destijds koos de organisatie/werknemer voor (het betalende) product X en daar blijft men dan bij. Daar komt ook nog eens bij dat de 'makers' van opensource software meestal niet actief hun product aan de man proberen te brengen, of toch zeker minder dan het geval is voor betalende software.

 

Opensource is ook zeker geen synoniem voor gratis. Ik zie ook niet in waarom een OPENbare bibliotheek uit principe zou moeten kiezen voor OPENsource. Ook al ben ik een tevreden gebruiker van opensource software en zou ik de bib een ideale plaats vinden om gebruikers hier kennis mee te laten maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor een overheidsdienst begeleiden we de ontwikkeling van een informatiesysteem. Open source was één van de eisen, omdat ze na de ontwikkelingskost, het systeem willen "teruggeven aan de maatschappij die daarvoor betaald heeft". Gezonde instelling volgens mij.

Gisteren heb ik The Gimp eens uitgeprobeerd.  Dit is inderdaad een uitstekend én gratis alternatief voor Photoshop, dat gelukkig ook op Windows draait.  Ik denk dat 'onbekend is onbemind' de belangrijkste reden is waarom instellingen (en gewone consumenten) niet voor open source alternatieven kiezen.  Misschien moeten we als bib ons steentje bijdragen door alvast op enkele publiekspc's de nodige open source toeters en bellen te voorzien.  

 

 

Destijds in Dilbeek OpenOffice ipv. office op de publiekspc's gezet. Mensen zijn daar nooit iets over komen vragen of zeggen, ze gaan daar gewoon mee aan de slag zoals met Word, Excel...

Ik ben het volledig eens met de stelling.Het is echter begrijpelijk dat microsoft© en adobe© het bibnet niet in dank zouden afnemen indien zij opensource zouden promoten, het verminderd aantal licenties die verkocht worden zouden de overeenkomst via sumika op de helling zetten veronderstel ik. Helaas oefenen bedrijven als Microsoft© nogal wat druk uit en het zou spijtig zijn wellicht als de openbare bibliotheek niet langer windows© academische licenties kon aanschaffen.

Ook in Herentals hebben wij openoffice nu bijna 2 jaar op de publieke pc's staan en er zijn mij geen klachten van gebruikers bekend, misschien merken ze het nog niet eens. Ook in de rest van het gemeentebestuur promoten wij gratis opensource alternatieven voor dure commerciële licenties.

Voor vectortekenen bieden wij inkscape ipv illustrator©, voor photoshop© bieden wij GIMP, picasa, irfanview naargelang de behoeften van de gebruiker. Voor acrobatreader© bieden wij pdf-xchange (freeware versie) vanwege extra mogelijkheden en snelheidswinst. Scribus krijg ik moeilijk verkocht omdat het nu juist bibnet is dat mspublisher© promoot door naast goedkope licenties ook opleidingen aan te bieden. Verder zijn het ontbreken van veel wizards een sta-in-de-weg voor veel gebruikers. Nochthans levert scribus drukklare pdf documenten..indien je ooit documenten aan de interne of externe drukker moet bezorgen..

Voor het bijhouden  van websites kan je ipv dreamweaver© bvb kompozer gebruiken.

Er is veel mogelijk met freeware en open source en ik vind dat de niet-promotie hiervan door Bibnet inderdaad een grote tekortkoming is. Open wifi in de bib vind iedereen vanzelfsprekend maar open source  niet ?? Voor iedereen toegankelijk, neutraal en gratis is dat niet het motto van de openbare bibliotheek ?

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen zoals linux computers die hun intrede doen in de leeszalen als publiek computers en postings zoals op dit forum natuurlijk.

 

Ik ben ooit begonnen aan een website om deze dingen  te promoten , deze is momenteel niet openbaar maar wie toegang wil kan mij een email sturen (roger.boeken@bibliotheek.be). De site heet bibdinges en je vind er ICT tips zoals onderstaand fragment ivm werken met pdf :



  • Pdf maken vanuit elk pakket: virtuele printer Pdfcreator (ook server versie, ghostscript niet apart nodig, merge etc)
    (bullzip.com  heeft ook een zeer goede Pdf printer, maar niet gratis indien meer dan 10 gebruikers)
  • Pdf lezen: Foxit reader (++) of PDF-XChange Viewer (+++)
    Openen veel sneller dan Acrobat_Reader en bieden extra's die enkel mogelijk zijn met Adobe_Acrobat betalende software.
  • Pdf maken van nuttige delen webpagina: zie printwhatyoulike
  • Gratis *.pdf naar *.doc (Word) vertaler : hellopdf
    beperking: vraagt een calculatie te maken om verder te gaan, dit is gemakkelijk op te lossen door de gevraagde berekening in het zoekveld van google te plakken en het resultaat te kopieëren.
  • Gratis alle formaten naar alle formaten : zamzar
  • Pdf bestanden samenvoegen of  splitsen Pdfsam of Pdfcreator . Als je bvvb slechts enkele pagina's uit een grote pdf apart wil opslaan of doorsturen.
  • Over pdf formaat : pdf/a iso standaard sinds 2005

Sommige url's hierboven verwijzen naar pagina's op dezelfde website met meer details andere verwijzen direct naar een pagina op het www.

De titel van de site is 112Bibdingen, 112 is het algemene alarmnummer als je in nood bent , 1+1=2 en simpel dus, Bibdingen is geïnspireerd door 23dingen maar heeft de bedoeling ICT tips te geven die je zeker ook in de bib kan toepassen. Alles is op freeware, cloud,en open source toegespitst.

Liefst zag ik dergelijk initiatief vanuit Bibnet , het kost enkel tijd en geen licenties.. Ik vermoed dat er nog meer gemeentelijke ict'ers en bibliotheekmedewerkers zijn die graag hieraan hun steentje zouden bijdragen.

 

Gratis Software Site vind ik persoonlijk het beste overzicht bieden (ook voor leken) als het om het vinden van gratis software alternatieven gaat voor bestaande software. Je vindt er een beperkte maar degelijke selectie.

Er zijn inderdaad hele goede sites die gratis software promoten , ze zijn een dankbare bron om paketten aan de tand te voelen.

hier nog enkele goede bronnen die alternatieven voorstellen voor commerciële paketten  :
1. gratis_alternatieven_voor dure_software

2. osalt

3. openden


Maar ik wil graag een stapje verder gaan in de stijl van 'wat wil je doen vandaag ?' en dan een antwoord bieden met welk(e) paket(tten) je dit eenvoudig kan bereiken en hoe. Dikwijls is wat je wil bereiken een functie binnen een bepaald pakket die je niet meteen terugvind in de korte beschrijving van een pakket . Een stap verder nog dan wat is een alternatief  voor pakket_x. Gewoon hoe doe ik dat en waarmee (liefst gratis) ? Wij zijn de mens.0123 (0 handleidingen,1 knop, 2 keuzes, 3 seconden om de oplossing te vinden) .

Een voorbeeld:

1.vandaag wil ik een reeks foto's bewerken om op de  website van de bib te plaatsen : ik wil stukken uit foto's snijden en alle foto's verkleinen zodat ze geschikt zijn voor een website zodat ze snel worden weergegeven . Dit kan je bijvoorbeeld perfect en snel doen met Irfanview dankzij de batch opdrachten. Iets wat je niet onmiddellijk zou verwachten van deze populaire tool voor beheer van afbeeldingen collecties.

2. Ik wil een webpagina afdrukken maar ofwel vallen stukken buiten bereik A4 of wordt een groot deel van de pagina ingenomen door kaders met advertenties, menu's en sidebars. De nuttige informatie zou eigenlijk op één A4 passen maar nu print ik 3 pagina's met de afdrukfunctie van mijn browser. Printwhatyou like is hierop het antwoord en  kan bovendien het resultaat onmiddelijk als pdf opslaan.



Kris De Winter zei:

Gratis Software Site vind ik persoonlijk het beste overzicht bieden (ook voor leken) als het om het vinden van gratis software alternatieven gaat voor bestaande software. Je vindt er een beperkte maar degelijke selectie.

scribus is een alternatief voor indesign©

inkscape is een alternatief voor illustrator©

gimp of indien je de menu's van photoshop© wil gimpshop als alternatief van photoshop©

er is een plugin voor openoffice om pdf documenten te bewerken, met enkele beperkingen , maar misschien volstaat het voor onze dagelijkse behoeften.

Het hangt  af van de hoeveelheid functies in die pakketten je gebruikt /nodig hebt om je doel te bereiken en de leercurve die je bereidt bent te volgen, ik geef de voorkeur aan 'alternatief ' ipv 'vervanging'.

Je kan je verplaatsen met een dure sportwagen vol high-tech of met een eenvoudige zuinige kleine wagen, je komt met beiden op je bestemming ..maar je kan die 2 niet 'vergelijken'. Nochthans zijn er juweeltjes in de foss(*), we zijn alleen bang iets anders te gebruiken dan de rest, door voor de marktleiders te kiezen voelen we ons veilig. Daarom vind ik het belangrijk dat juist een overkoepelende organisatie als bibnet (de herdershond en herder) de kudde durft in de richting van foss(*) drijven, tenslotte ben ik maar zo'n stout schaap van de kudde wegloopt :)). (*)Foss= Free Open Source Software

Johan Vandendriessche zei:

Indesign, Acrobat Writer, Photoshop, Illustrator in OpenSource ?

Bestaat dat (met evenveel mogelijkheden) ?

Een waarschuwing bij sites die 'gratis software' oplijsten, lees aub goed de gebruiksvoorwaarden. In tegenstelling tot free_open_source software zijn veel 'gratis' paketten promotiemateriaal voor betalende paketten. Je kan dan dikwijls de software al of niet met beperking in functionaliteit vrij gebruiken voor privé en/of non-profit etc.. maar niet in je werkomgeving.

Openbare bibliotheken plaatsen zich al te graag in de non-profit sector maar veel software leveranciers bedoelen met non-profit organisaties in de non-profit die met onbezoldigde werknemers werken.

Alvast 1 voorbeeld:

Teamviewer wordt heel veel aangeprezen om computers op afstand over te nemen en je mag dit gratis gebruiken om mensen in je kennissenkring van op afstand te helpen en ook liefdadigheidsinstellingen die met onbezoldigde vrijwilligers werken mogen dit maar openbare besturen en bibliotheken vallen hier niet onder (ook al vind je dat je voor zo goed als niks werkt :)) ).

We zijn dan misschien soms 'leken' maar laten we ook professioneel omgaan met gratis software.

Kris De Winter zei:

Gratis Software Site vind ik persoonlijk het beste overzicht bieden (ook voor leken) als het om het vinden van gratis software alternatieven gaat voor bestaande software. Je vindt er een beperkte maar degelijke selectie.

wij hebben nu open source in de computerklas voor onze bib gebruikers en iedereen is wreed content.

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden