Tijdens de boekenbeurs 'Mind the book' viel het mij op dat er in de Singel bijna overal (ook in de gangen, zalen, ...) open internettoegang wordt aangeboden (dus geen codes....). Zo'n open internettoegang is wel drempelverlagend en klantvriendelijk. Er zijn nog andere plaatsen (vb. Fnac in Leuven, bib Boutersem, ...) waar er open internet wordt aangeboden. Het argument van de beveiliging speelt blijkbaar minder bij de organisaties die open internet aanbieden of zou het kunnen zijn dat zij dit gewoon klantvriendelijker vinden? Waarom kan dit niet in OPENbare bibliotheken? Bibliotheekpersoneel die de ganse dag codes uitschrijft is toch ook geen leuke job. 

Weergaven: 2499

Berichten in deze discussie

@Geert

 

Misschien eens een Google Map maken van de bibliotheken met open wifi? :) 

@ Tim Daar zat ik ook aan te denken, alleen zou ik het ruimer zien en met kleuren werken zodat je kunt zien hoe open/halfopen/gesloten ons wifi-aanbod wel is en in welke openbare bibliotheken er gewoon geen wifi-aanbod is of soms tijdelijk. Bij de bibliotheekstatistieken kun je (weliswaar in 2009 = 2 jaar geleden = ict-eeuwigheid) zien wie wel wifi aanbiedt, maar niet hoe. Misschien moeten we hier een link plaatsen naar een Google doc waarbij iedereen direct zijn soort wifi kan invullen en je dus direct een overzicht krijgt van de actuele wifisituatie in onze bibliotheken. 

Tim Lerno zei:

@Geert

 

Misschien eens een Google Map maken van de bibliotheken met open wifi? :) 

In Bornem is er een vrij toegankelijke hotspot geinstalleerd voor Ter Dilft, het gebouwencomplex dat het cultureel centrum, de bib, de jeugdienst, cultuurdienst, tekenschool en muziekacademie herbergt. In de bibliotheek kan je dus surfen via de publieke internetpc's van de bib of draadloos via je eigen laptop. Geen inlogcode nodig. Alleen in de kelderruimte (jongerenhoek) is de ontvangst ontoereikend. Ik geloof dat het sinds december, januari in gebruik is. Tot nog toe heeft bij mijn weten nog maar één klant hiervan gebruik gemaakt in de bib zelf...

Collega's,

 

Ik denk dat vele bibliotheken vragende partij zijn voor het aanbieden van vrij toegankelijk & draadloos internet aan de bezoekers, maar ik vrees dat de drempel tussen willen en kunnen vaak nog groot is. Hebben jullie misschien meer info over het kostenplaatje? Of hoe we dit kunnen aanpakken in een verouderd gebouw waar enkel voorzieningen zijn voor het klassieke kabelinternet?

Vaak krijgen we ook bezoekers over de vloer die niet beschikken over een eigen pc thuis, laat staan een laptop. Ik neem dus aan dat jullie ook nog over vaste pc's beschikken. Liggen hier wel nog beperkingen voor de gebruiker (vooral in tijd)? Ik denk dan bv. aan personen die pc's urenlang bezet houden waardoor andere bezoekers niet de mogelijkheid hebben om het internet te gebruiken. Iemand met een eigen laptop daarentegen kent geen beperking in tijd.

 

 

Beste,

 

Een hotspot is meestal een router of access point dat aan de ene kant in het bekabeld netwerk zit en gebruik maakt van de bestaande internetverbinding en aan de andere kant een draadloos signaal aanbiedt.  De implementatie hoeft niet moeilijk te zijn, je moet rekening houden met beveiliging (afscheiding van je administratie en beperken bandbreedte) en met draagwijdte van de hotspot (dit heeft te maken met de structuur van je gebouw).

 

 



Wim Van Bael zei:

Collega's,

 

Ik denk dat vele bibliotheken vragende partij zijn voor het aanbieden van vrij toegankelijk & draadloos internet aan de bezoekers, maar ik vrees dat de drempel tussen willen en kunnen vaak nog groot is. Hebben jullie misschien meer info over het kostenplaatje? Of hoe we dit kunnen aanpakken in een verouderd gebouw waar enkel voorzieningen zijn voor het klassieke kabelinternet?

Vaak krijgen we ook bezoekers over de vloer die niet beschikken over een eigen pc thuis, laat staan een laptop. Ik neem dus aan dat jullie ook nog over vaste pc's beschikken. Liggen hier wel nog beperkingen voor de gebruiker (vooral in tijd)? Ik denk dan bv. aan personen die pc's urenlang bezet houden waardoor andere bezoekers niet de mogelijkheid hebben om het internet te gebruiken. Iemand met een eigen laptop daarentegen kent geen beperking in tijd.

 

 

Ik heb hieronder een Google Doc, met bijbehorend formulier gemaakt waarin bibliotheken kunnen aangeven of, en op welke manier, draadloos internet wordt aangeboden.  Suggesties om het formulier te verfijnen zijn uiteraard ook welkom.

Het overzicht

Het invulformulier

 

Ook in bib Permeke hebben we open wifi, een enorme meerwaarde voor ons kliënteel. Er wordt dankbaar en massaal gebruik van gemaakt, ook (of : vooral ?) door niet-leden.  Keerzijde : zware downloads waar we het raden naar hebben, en het vermoeden van illegale uploads van Dvd's uit onze collectie - wat de surfsnelheid niet ten goede komt.  Gescheiden circuits open wifi en vaste Pc's is een "must".
Ja, dat kan ook met ons Passsysteem, dan heb je wel beveiliging, maar geen extra rompslomp.

Paul Wouters zei:

Nog een bemerking bij de drempel wanneer inlogcode moet opgegeven worden.

Wanneer het systeem dat Bibliotheek Turnhout gaat toepassen gebruik maakt van het lidkaartnummer + wachtwoord, kan elke gebruiker zijn/haar laptop/smartphone/iPad/... instellen dat automatisch verbinding gemaakt wordt wanneer het netwerk binnen bereik is. Voor het personeel brengt dergelijke manier van werken geen extra werk mee (elk lid heeft dat lidkaartnummer), de gebruiker is quasi even snel ingelogd als in een netwerk zonder code en de bibliotheek kan via de startpagina waar de gebruiker op belandt de links aanbieden die we wensen.

Het blijft natuurlijk zo dat je lid moet zijn van de bib, maar daarover heb ik in een eerdere reactie al mijn mening gegeven.

Ik deel de mening van de mensen hier die vinden dat de bibliotheek een toegevoegde waarde moet bieden bij het aanbieden van internet in de bib. Informatie ontsluiten is een belangrijk aspect van bibliotheekwerking. Dus toegang bieden aan digitale versies van tijdschriften en kranten en databanken is een toegevoegde waarde van een bib, mensen laten zoeken op internet naar informatie past ook nog in het plaatje maar emailen, chatten,spelletjes online spelen , gokken, wedstrijden, (illegaal) downloaden en uploaden.. eigenlijk niet meer. Het zijn echter nevenactiviteiten die je moeilijk volledig kan uitsluiten natuurlijk, maar toch niet moet promoten.

Open wifi lijkt me interessant voor de bibgebruiker die opzoekingswerk in leeszaal combineert tussen boeken, tijdschriften en internetbronnen bvb.

Puur open-wifi, zonder registratie, voor bezitters van laptop computers ? Wat zal het volgende zijn om meer mensen naar de bib te lokken? Gratis koffie en gebak ? Televisiehoek met digitale tv en sattelietverbindingen ? Een lunaparkhoek met spelletjesconsoles ? Jukeboxen in de audiohoek ? Een cinemazaal om ter plaatse films te bekijken (vergeet de popcorn niet) ?

Dan een tip voor wie 'meer volk' naar de bib wil lokken en die niks extra kost: promoot de toiletten van de bib als openbare toiletten van de gemeente met wegwijzers op straat en alles er op en eraan natuurlijk . Ik zie de slogan al in de stadskrant: nergens anders kan je zo op je gemak lezen : de toiletten van de bib met de grootse collectie wc-literatuur , gratis zeep , handdoeken en toiletpapier. Zorg wel dat de electronische (digitale!) poorten die de bezoekers tellen zich voor de toiletten bevinden anders worden deze mensen niet 'geteld'.
Nochtans een primaire behoefte van de mens, een dienst die je aan je leden aanbiedt maar niet iets waarvan je wilt dat de hele stad naar jou bib komt..

Reageer nu niet met op te merken dat de vergelijking tussen open-wifi en vrij toiletgebruik niet helemaal opgaat..dat weet ik ook wel.

Er zijn nog meer vergelijkingen mogelijk: wat dacht je ervan om de bib als naschoolse opvang te promoten ? Er zijn ouders die deze gratis dienst al hebben ontdekt maar die ga je toch niet promoten en aanmoedigen om 'meer volk' over de vloer te krijgen ?

Of wat dacht je van de goedkope print en kopieerfaciliteiten in de bib ? Je bied dit aan je leden maar je wil van je bib geen (goedkoop) kopieercentrum maken ? Zou ook 'meer volk' kunnen lokken natuurlijk.

Ik vraag me trouwens af wie over het aanbieden van dergelijke diensten beslist , het stadsbestuur , schepencollege, gemeenteraad , maar de biliotheek zelf toch niet ??

Ook in Diest open wifi. De bib is een openbaar gebouw.

Wat wordt er in het bibliotheekreglement opgenomen rond het beschikbare open wifi, of is dit overbodig gezien het open karakter ?

Voorzie je dan ook stopcontacten voor opladen van de batterijen van die privé laptop computers ?

Zijn er gemeenten waar behalve in de bib nog andere openbare gebouwen open wifi aanbieden  ?

Ik vind het nog steeds een rare gedachte dat wifi open moet zijn omdat we ons in een openbaar gebouw bevinden, het is alsof mensen de leeszaal komen gebruiken met boeken/kranten uit eigen bezit die ze meebrengen omdat ze thuis dan geen licht en verwarming moeten aansteken. Dat kan je niet verbieden (tenzij je dit opneemt in je reglement :)) ) maar is niet de bedoeling van de leeszaal. De praktijk levert nergens blijkbaar problemen op momenteel omdat er relatief weinig van gebruik wordt gemaakt. Verkeersborden en verkeersregels zijn er ook pas gekomen toen er heel veel auto's in het verkeer kwamen. Mogelijk kan de bib inderdaad een aanbieder zijn van internet toegang voor bezitters van een (laptop) computer die zich geen internet kunnen veroorloven ?

Ik vind toch dat er een verschil is tussen een eigen boek in de bib komen lezen of in de bib met je laptop, tablet of smartphone gebruik maken van een (open) wifi-verbinding.

 

Uit recent onderzoek van Digimeter zijn een paar interessante bevindingen te maken:

  • 86% van de Vlamingen heeft een vaste of mobiele PC. Meer dan de helft van de Vlamingen (64%) bezit een laptop. Eind 2009 was het aantal laptops in Vlaamse gezinnen zelfs hoger dan de vaste pc's! Het computergberuik in Vlaanderen wordt dus duidelijk mobieler. 60% van de Vlamingen surft draadloos bij zijn thuis.
  • Wat het gebruik van de pc betreft, scoren e-mail, het zoeken van informatie, het volgen van actua en chatten zeer hoog! Bijna 9 op 10 van de Vlaamse internetbezitters gebruikt het internet minstens wekelijks voor e-mail en specifieke informatiezoekopdrachten. 1 op 3 Vlamingen leest het nieuws elke dag op een website, meer dan 50% doet dit wekelijks.
  • De Vlamingen die het meest open staan voor mobiele technologie, hebben het kleinste budget.

 

Enkele bedenkingen hierbij...

 

Steeds meer mensen kopen een laptop. Ze willen duidelijk mobiel zijn en op allerlei plaatsen gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van hun pc en het internet. Ik heb zelf ook een laptop en toegang tot wifi, en toch maak ik regelmatig gebruik van de wifi-voorzieningen van bibliotheken. Waarom? Niet omdat ik dan thuis niet de wifi moet aanzetten of het licht moet aansteken, geloof me, hoe graag ik ook in een bib vertoef, alleen daarom ga ik niet naar de bib. Maar als ik daar nu toch ben, of in de buurt ben en ik zoek even een plaats om te werken, bv. tussen twee vergaderingen in, dan is de bib toch te verkiezen boven de McDonalds (waar wifi ook open en gratis is). En ik kan me inbeelden dat leerlingen en studenten die een werkstuk moeten maken met een laptop en toegang tot internet twee vliegen in één klap kunnen slaan in de bib: kwaliteitsvolle papieren bronnen, aangevuld met databanken en info op het web.

 

Als je in de statistieken ziet dat de meeste mensen gebruik maken van het internet voor informatiegerelateerde doeleinden, dan lijkt het aanbieden van een wifi-toegang toch echt iets voor een bibliotheek om op die manier ook de digitale informatie beschikbaar te maken.

 

Tenslotte mogen we ook niet vergeten dat niet iedereen met een pc/laptop ook toegang heeft tot (draadloos) internet. Hoewel de cijfers naar elkaar toegroeien, zijn er nog altijd mensen die wel een pc/laptop hebben, maar geen internet. Bovendien wordt mobiele technologie steeds belangrijker. Heel wat functionaliteiten van een iPad/smartphone vervallen zonder toegang tot het internet. En zolang de prijzen van de providers in België torenhoog blijven in vergelijking met onze buurlanden, kan de bibliotheek een interessante 'hotspot' worden.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden