Tijdens de boekenbeurs 'Mind the book' viel het mij op dat er in de Singel bijna overal (ook in de gangen, zalen, ...) open internettoegang wordt aangeboden (dus geen codes....). Zo'n open internettoegang is wel drempelverlagend en klantvriendelijk. Er zijn nog andere plaatsen (vb. Fnac in Leuven, bib Boutersem, ...) waar er open internet wordt aangeboden. Het argument van de beveiliging speelt blijkbaar minder bij de organisaties die open internet aanbieden of zou het kunnen zijn dat zij dit gewoon klantvriendelijker vinden? Waarom kan dit niet in OPENbare bibliotheken? Bibliotheekpersoneel die de ganse dag codes uitschrijft is toch ook geen leuke job. 

Weergaven: 2499

Berichten in deze discussie

Beste Tim,

Misschien moet je dit eens naar alle bibliotheken sturen ?



Tim Lerno zei:

Ik heb hieronder een Google Doc, met bijbehorend formulier gemaakt waarin bibliotheken kunnen aangeven of, en op welke manier, draadloos internet wordt aangeboden.  Suggesties om het formulier te verfijnen zijn uiteraard ook welkom.

Het overzicht

Het invulformulier

 

Onze IT-dienst vreest dat met open access de kostprijs van het "bandeloos" surfen enrom de hoogte zal gaan. Tevens wijzen ze er op dat men door het downloaden van vb films de surfsnelheid enorm zal vertragen voor de overige gebruikers. En ook wijzen ze er op dat het personeel ongecontroleerd zal kunnen surfen op hun mobieltjes in plaast van te werken (tja, best mogelijk ...).

 

Wie geeft me tegenargumenten vanuit de praktijk om dit te weerleggen ?

meten is weten.

Marijke,

sinds juli 2012 werd open wifi aangeboden in de bib in Herentals. Wij merken geen intensief gebruik, geen overmatig bandbreedte gebruik.. Personeel kan op internet via werkstations dus waarom via smartphone en welke kleine hoeveelheden data zijn dat dan ? Downloaden films etc.. hebben wij opgevangen door de bandbreedte van het wifi te beperken, de snelheid die gehaald wordt is zo traag voor dergelijke grote bestanden dat men wellicht snel opgeeft ... Laat jullie ICT dienst gerust contact nemen met ICT Herentals. De configuratie die je met zo'n ding kan maken is heel veelzijding. De kostprijs van het bandeloos surfen zal de hoogte ingaan ? Niks van aan.. wij gebruiken momenteel zelfs hetzelfde internetabonnement als de rest van de bib dus 0 euro extra kost..

Dit gebeurt volkomen veilig en gescheiden dankzij een moderne firewall, ik laat de technische details achterwege (merken noemen mag hier niet ?) laat ICT ons contacteren. Een professioneel toegangspunt (antenne) kostte ons +/- 300 euro.

De internetproviders bieden tegenwoordig abonnementen met 'toegang overal' inbegrepen, naar de bib trekken om gratis wifi te kunnen gebruiken zal steeds minder nodig zijn aangezien men bijna overal toegang zal hebben.

Als de beleidsmakers overtuigd kunnen worden zal het personeel in de toekomst met tablet pc's tussen de rekken kunnen lopen en bibliotheekbeheersoftware kunnen gebruiken waar ze ook staan in de bib, bezoekers met tablets of notebook kunnen de catalogus raadplegen zonder naar een opac te moeten lopen..

Maar misschien moeten bibs juist leeszalen aanbieden in de toekomst die stralingsvrij zijn: waar geen wifi, geen gsm , geen electrische leidingen lopen geen netwerk en men rustig en ongestoord kan lezen bij kaarslicht ... zonder dat je hersenen worden gegaard in een microgolfoven :-) Dus als jullie ICT volhard  kun je misschien aan je bezoekers verkopen dat je bekommert bent om hun gezondheid..

Roger

Tja, ik zou zeggen de oude dooddoeners.

Laat de wifi niet via het gemeentelijk netwerk lopen, maar via de Bibnetverbinding. Kost je geen eurocent extra aan verbinding en vertraag je de surfsnelheid niet voor de bibtoepassingen en andere gemeentelijke diensten.

Als alle personeelsleden zoveel gaan surfen met hun mobieltje, dan moet dat toch visueel opvallen? Misschien een internetprotocol afspreken voor alle gemeentelijke diensten en personeelsleden: niet surfen tijdens de diensturen met het mobieltje. Zijn alle gsm- en telefoongesprekken tijdens de diensturen louter professioneel?

Trouwens, wie een mobiel internetabonnement heeft, kan overal surfen. Zelf via een beveiligde wifirouter van de buren (Fon bijv.)

Het lijkt erop dat de vooruitzichten voor het aanbieden van drempelloos open wifi in en rond de bibliotheek niet erg gunstig zijn. In Nederland is de wetgeving nu al een pak strenger wanneer je wifi aanbiedt. De Nederlandse Telecommunicatiewet gebiedt dat iedereen die in het openbaar wifi aanbiedt alle gebruikers registreert , het netwerkverkeer 'aftapbaar' maakt en aan de Wet Bewaarplicht voldoet. Bibliotheken moeten hier niet aan voldoen voorzover ze de wifi alleen beschikbaar maken voor hun leden. Open wifi zonder identificatie is daarmee 'de facto' wettelijk niet mogelijk want er is dus altijd registratie van de gebruiker nodig.

 
Lees ook:
"Factsheet Draadloos internet (wifi) aanbieden aan anderen" (in Nederland)
https://ictrecht.nl/factsheets/draadloos-internet-wifi-aanbieden-aa...


Ik hoorde onlangs dat ook België in die richting zal moeten evolueren (mogelijks vanaf 2013). Dit omdat die verplichting tot identificatie van gebruikers van draadloos internet al in 2006 door de EU in regelgeving gegoten werd. Me dunkt dus dat ook in Vlaanderen en Brussel onze bibliotheken slechts mits registratie van de gebruiker draadloos internet zullen kunnen blijven aanbieden. 


Lees ook: "The effects of EU Directive on Free Wi-Fi"
http://www.ramtech.co.uk/images/pages/eu-directive-and-free-wi-fi.pdf

Ondertussen kunnen we het wel nog laten gebruiken.

Blijkbaar is dit geen echte topprioriteit in de terrorismebestrijding, want na zes jaar ... en x aantal aanslagen in België later ...

De hele evolutie in onze sector doet me meer en meer denken aan BB. Op PBS-systemen wordt de uitleenhistorie van een werk al vier of vijf ontleningen bewaard, terwijl vroeger het een verplichting was, dat de connectie lener - gelezen werk verbroken werd bij het terugbrengen van het werk.

Het is allemaal wel wettelijk geregeld en we leven in een democratie, maar alles wordt wel op dezelfde servers bewaard als andere private gegevens.

Mmm... even nauwkeurig dat factsheet gelezen. Ik denk niet dat er staat dat een aanbieder van openbare WiFi alle gebruikers moet registreren.

Er staat: "Het aanbieden van internettoegang aan anderen valt in principe onder de Telecommunicatiewet. Deze wet bepaalt dat mensen die 'in het openbaar' internet aanbieden, zich moeten registreren."
Het is dus de aanbieder die zich moet registreren (als aanbieder).

Verder staat er: "Daarbij geldt overigens niet dat men verplicht is om te weten wie de gebruikers zijn of wat ze doen. Een organisatie hoeft dus niet te loggen of identificatie te vragen van mensen die via hun netwerk het internet op willen."

Conclusie (volgens mij): bibliotheken (maar bij uitbreiding ook andere organisaties) kunnen gewoon blijven doen wat ze doen. Ze zijn ook niet aansprakelijk als iemand de openbare internetverbinding misbruikt, want, zo zegt het factsheet: "wie slechts passief toegang tot internet biedt, en niet actief screent of ingrijpt in wat mensen wel of niet mogen doen, is niet aansprakelijk voor hun handelen."

 

Hendrik Verroken zei:

De Nederlandse Telecommunicatiewet gebiedt dat iedereen die in het openbaar wifi aanbiedt alle gebruikers registreert

Patrick, je hebt gelijk. De Nederlands Telecommunicatiewet slaat op registratie van de aanbieder en niet op registratie van de gebruiker. Maar de aanbieder van 'vrije wifi' (dus zonder registratie van de gebruiker) moet daarbij dan wel voldoen aan de eis van aftapbaar maken van zijn netwerk en zorgen dat er aan de wet betreffende bewaarplicht wordt voldaan. Die eisen zijn niet van toepassing wanneer de aanbieder het gebruik beperkt tot bv. haar leden. De Nederlandse bib die dus wifi wil aanbieden aan haar klanten, maar niet voldoet aan de eis van aftapbaarheid en bewaarplicht, mag dat wettelijk alleen 'de facto'  via registratie van alle gebruikers als klant. Tot zover de huidige Nederlandse wetgeving.

 

De Europese wetgeving echter, die door België omgezet gaat moeten worden naar lokale wetgeving, wordt nog strenger. Dat is in alle geval wat ik hoorde van een goede bron en wat het document "The effects of EU Directive on Free Wi-Fi" lijkt te bevestigen. De enigste vraag blijft dan of de directieven van de EU ongewijzigd zullen worden overgenomen en wanneer die in Belgische wetgeving zullen worden gegoten.

 

Is er ondertussen al duidelijke wetgeving over het aanbieden van (gratis) Wifi in België?

Mogen we wifi aanbieden zonder gegevens te loggen?

Is het nog mogelijk om in de toekomst wifi aan te bieden als we ons aan die strenge wetgeving moeten houden.
En vanaf wanneer zou de strenge wetgeving dan ingaan?

Jurist Joris Deene van het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving (SA&S) heeft ondertussen zijn licht laten schijnen over dit onderwerp in een artikel dat verscheen in het tijdschrift META van mei 2014.

Het artikel is alleen toegankelijk voor abonnees, maar de conclusie is:

"Het besluit is dan ook dat bibliotheken en archieven voorlopig alvast niet verplicht zijn om gegevens van hun bezoekers te bewaren. Of deze verplichting er in de toekomst wél komt lijkt onzeker gelet op de vernietigende uitspraak van het Hof van Justitie."

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden