In Herzele is hier een discussie ontstaan over het vervallen van de Vlaamse Beleidsprioriteiten. Er zou geen verplichting meer bestaan om een Beheersorgaan in stand te houden voor de bibliotheek. Enkel een cultuurraad zou volstaan (en volgens het cultuurpact ook verplicht zijn). Kan iemand zijn licht laten schijnen op deze onduidelijkheid?

Weergaven: 1631

Berichten in deze discussie

Interessant, inderdaad, ik kijk ook uit naar een antwoord van 'bevoegde instanties'...

Het cultuurpact (grondwettelijk verankerd !) bepaalt dat de gebruikers en de filosofische en ideologische strekkingen betrokken moeten worden bij de voorbereiding en uitvoering van het cultuurbeleid.  Diezelfde groepen moeten ook deelnemen aan het bestuur van de culturele instellingen. Ik weet niet of een cultuurraad kan volstaan en de bestaande beheersorganen voor bibliotheken (cultuurcentra en sportcentra) kan vervangen, het zou m.i. in elk geval een nieuwe opdracht zijn voor de cultuurraad.

Voor alle duidelijkheid : een "bevoegde instantie" ben ik niet, enkel een geïnteresseerde volger van het lokale cultuurbeleid sinds de jaren '80.  De vraag moet gesteld worden aan de Vaste Nationale Cultuurpactcommissie die de aangewezen instantie is om hier op te antwoorden (ik heb al een mail naar hen gestuurd).

zoals vorige schrijver reeds meldde is de cultuurpactwetgeving nog steeds van toepassing en dus moet een beheersvorm worden gekozen. De cultuurraad kan dit niet vervangen. Het is wel mogelijk om een beheersorgaan op te richten dat bevoegd is voor bib en cultuurcentrum (en jeugdcentrum en sportcentrum).

Cultuurraad is verplicht, dat staat dan weer in het hertimmerde decreet op het lokaal cultuurbeleid (of wat daar nog van overschiet)

Ik heb het antwoord gevonden in een artikel vaan VVSG : http://www.vvsg.be/Vrijetijdsbeleid/Documents/2010Lokaal%203%20(Het...

Ik heb inmiddels een mondeling antwoord gekregen en dat komt hierop neer dat als de bibliotheek een interne gemeentelijke dienst is (dus geen vzw, agb of verzelfstandigd agentschap), alleen de gemeenteraad als beheersorgaan kan optreden dat de beslissingen neemt.  Er is wel de verplichting om advies te vragen aan de gebruikers en filosofische strekkingen maar daarvoor kan inderdaad de gemeentelijke culturele raad gebruikt worden.  Een aparte adviescommissie alleen voor de bib is mogelijk maar niet verplicht.  Volgens mijn correspondent kan in het geval van een interne gemeentelijke dienst, alleen maar voor de formule 9A van het cultuurpact gekozen worden.

Tiens, ik dacht dat 9b de meest gebruikte formule was bij gemeentelijke bibliotheken

Dat dacht ik ook, Katrien. 9b werd indertijd ook aanbevolen, zowel door initiatieven op niveau West-Vlaanderen als door VVSG. Gemeenteraad is idd de enige die de beslissingen kan nemen als er financiële implicaties zijn. Maar met de A-formule had je dan situaties waarbij de gemeenteraad eerst als beheersorgaan moest vergaderen om advies te geven aan zichzelf. De beslissing werd dan in de volgende of aansluitende zitting van de gemeenteraad genomen. Deze beheerraad had weinig voeling met de werking van de bib; de vaste commissie van advies had het gevoel weinig te kunnen doen. Met de B-formule werd hier aan tegemoet gekomen.

Karlien,

De visie van de inspecteur is dat het beheersorgaan de eindbeslissing neemt en daarom kan het volgens hem alleen maar de gemeenteraad zijn.  Het verplichte advies wordt gegeven door een commissie van advies (of door de cultuurraad) maar in elk geval door een orgaan waar geen politici of vertegenwoordigers van politieke partijen in zetelen.  Men kan niet aan zichzelf advies geven.  Dit standpunt is voor mij ook volkomen nieuw; wij zijn ooit overgestapt van de 9A naar de 9B formule en ik meen dat dit ook in het decreet lokaal cultuurbeleid als de beste formule werd voorgesteld.

Je hebt gelijk Geert, maar In het laatst geldend decreet van 3 juli 2015 is helemaal geen sprake meer van een raad van beheer, een adviescommissie of wat dan ook voor de bibliotheek. Enkel cultuurcentra moeten een beheersorgaan hebben. Dit betekent dus dat voor ons enkel de cultuurpactwet van toepassing is. Gelukkig hebben we die nog. De raad van beheer van de bibliotheek kan dus perfect vervangen worden door de cultuurraad of door een mengvorm. Als die maar voldoet aan de vereisten van het cultuurpact. Dat zal hier een en ander in beweging zetten denk ik.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden