Reeds enkele jaren bestaat in onze bib de mooie en succesvolle traditie om in de periode rond de Voorleesweek een inspirerende tentoonstelling in huis te halen, waar we vervolgens een uitgebreid programma van voorleesactiviteiten en creatieve workshops aan koppelen.

Vorig jaar pakten we uit met de miniatuurkermis waar Dany Van Goethem al meer dan 40 jaar aan sleutelt.  In 2017 was Micheline Vandervreken te gast met haar dierententoonstelling in papier maché.  Ook tijdens de allereerste editie in 2014 deden we reeds een beroep op haar sprookjestentoonstelling in papier maché.  

Door zo'n tentoonstelling te koppelen aan bv. een verhaal dat wordt voorgelezen wordt de beleving ervan in een context geplaatst, waardoor deze meer betekenisvol wordt: plots is die kikker met zijn kroontje niet alleen maar een mooi beeld, maar wordt het een personage waarin je je kan inleven.

Wanneer de jonge en oudere bezoekers vervolgens ook de mogelijkheid krijgen om zelf aan de slag te gaan met bv. papier maché, dan wordt ook de creatieve  betekenislaag letterlijk tastbaar.

Tot dusver zijn we er altijd in geslaagd om op het juiste moment de juiste vrouw of man te vinden, maar deze keer loopt dit wat moeilijker.

Onze uitgangspunten:

  • het moet betaalbaar zijn
  • sterk authentiek karakter: liefst een amateur die leeft voor zijn hobby 
  • het moet indrukwekkend zijn, tot de verbeelding spreken, verwondering oproepen,... 
  • een sterk gemotiveerde maker die zelf graag creatieve workshops voor haar of zijn rekening neemt is een groot pluspunt

Heeft er iemand tips?  Alvast bedankt.

Groeten van Tim
Bib Londerzeel

Weergaven: 252

Berichten in deze discussie

Tim, 

Wat ik zelf nogal eens doe, is met een illustrator/schrijver die ik ken van lezingen of in de omgeving overleggen of we samen een tentoonstelling kunnen maken. Ik haalde zo al werk van Kaat Vrancken, Kristof Devos, Kris Vosters in huis. 

Nu hebben we een leuke, maar grote tentoonsteling van Maud Vanhauwaert (200 euro) staan over gender. Doink met Verborgen gedichten is ook nog wat. (iets duurder) 

Een lokale fotograaf is ook nog een mogelijkheid. Veel succes ermee. 

Kan je me info bezorgen over de miniatuurkermis? 

Fijne zomer 

Annemie Arras

Bibliotheek Bree

In september 2015 heeft Moniek Darge (https://www.logosfoundation.org/index-mon.html) in de hoofdbibliotheek Gent een tentoonstelling gemaakt met haar muziekdozen (https://www.logosfoundation.org/moniek/muziekdozen-mon.html) en een workshop gegeven voor kinderen waarin ze voor elke muziekdoos een heel leuk verhaal had. Werd enorm gesmaakt!

Vriendelijke groet, Tine Englebert

Bedankt voor de tips!

Meer info en contactgegevens over de miniatuurkermistentoonstelling vind je hier: http://www.miniatuurkermis.net/

Opstellen en afbreken is een behoorlijk intensief werk.  Als ik me goed herinner stelt Dany zijn tentoonstelling om die reden maximaal 1 of 2 keer per jaar op.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden