Wij hebben sinds een tijdje een hardnekkige dief die tags uit de boeken scheurt en er nadien ongemerkt mee buiten loopt. We hebben intussen klacht neergelegd bij de politie en gevraagd wat we kunnen doen om diefstallen te voorkomen. En dat is bepaald weinig.  Ongetwijfeld zijn er anders bibliotheken hier ook mee geconfronteerd. Wat kunnen we doen, vb om te voorkomen dat men tags uit boeken verwijderd?

Weergaven: 365

Berichten in deze discussie

Wij in bib Veurne kleven steeds folie over de tag heen, in het verlengde van de kaft. Dan moet je langer prutsen voor je de tag kunt uitscheuren.

weinig aan te doen vrees ik , er zijn tal van manieren om de veiligheidspoortjes met tagged boeken door te lopen zonder het alarm te doen afgaan. Ik vind het aangehaalde uitscheuren zelfs de slechtste manier.

Betekent dit dat jullie de tags effectief terugvinden ergens in een hoek van de bib of een papiermand ? Bij zo iemand heb je nog een kleine kans op heterdaad te betrappen.   Je kan ook de uitgang/zelfuitleenbalie observeren om te zien of iemand met een tas boeken buitenloopt zonder te registreren en dan maar hopen dat het een niet al te slimme dief is die effectief met boeken buitenwandelt zonder langs de uitleenbalie te passeren.

Gaat het steeds om nieuwe boeken of boeken van zelfde genre auteur of onderwerp ? Heeft de dief een bepaald lezersprofiel ? Ik zou overwegen een aantal lokboeken te plaatsen met 2 tags , wellicht gaat de dief niet op zoek naar een 2de tag en verwijderd er slechts 1.. kan zelfs gewoon een losse tag zijn die je in het midden van het boek tussen de pagina's steekt.

En dan zijn er nog bewakingscamera's , maar dat is kostelijk en klantonvriendelijk natuurlijk..

Succes.

Beste

Wij hebben dat een tijdje voorgehad met bepaalde tijdschriften. We hebben dan een tweede, transparante tag aangebracht. Die valt minder op en ze hebben dat niet door als ze er al één hebben uitgescheurd. Eén keer een alarm bij het poortje en ze hebben hun lesje geleerd. Maar je kan natuurlijk niet in al je materialen een tweede tag gaan plakken.

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden