Beste collega's

De uitleencijfers van onze cd's gaan al jaren in dalende lijn. Op dit moment zijn we de collectie aan het afbouwen en we denken er aan om op langere termijn al onze cd's af te voeren. Daarom wil ik eens polsen hoe het zit met jullie cd collectie:  

-Hebben jullie nog een cd collectie?

-Worden er nog nieuwe cd's aangekocht?

-Plannen jullie om de cd collectie af te bouwen/volledig af te voeren?

Alvast bedankt voor jullie respons!

Groeten

Gert
Bibliotheek Leopoldsburg

Weergaven: 338

Berichten in deze discussie

Hallo Gert

De Bib Hamme (Oost-Vlaanderen) heeft in 2022 de hele collectie cd's afgevoerd, ook omwille van de lage uitleencijfers.

Levi De Cauwer

Bib Hamme

Gert

Goede vraag die mij ook interesseert. Onze uitleencijfers zijn (natuurlijk) ook al een tijdje aan het dalen en wij zijn aan het overwegen: ofwel een gedeeltelijke cd-afdeling waarin we dan "gespecialiseerd" zouden zijn, vb. een uitgewerkte, uitgediepte jazzafdeling; ofwel alles afvoeren (want je moet voor die "specialisatie" natuurlijk ook een publiek hebben)...

Ik blijf jouw vraag dus ook op de voet volgen...

Groeten

Martine V.D.

Bibliotheek Pelt

Dag collega

Hier in Bredene zijn we onze collectie aan het afbouwen. De uitleningen zijn te sterk gedaald en aankopen leveren niet voldoende uitleningen op. Tijdens het jaar van aankoop valt het mee, maar het jaar daarna neemt niemand ze nog mee. Om die reden kopen we geen cd's meer aan. We hebben besloten de cd's heel sterk (3/4 collectie) te wieden en enkel over te houden wat nog uitleent. Dit gaat dan om uitleningen in de voorbije 12 maand. Heel wat mensen hebben geen cd-speler meer thuis. Ook blijken de klanten die bij ons cd's uitlenen (we hebben alle klanten overlopen), nog andere materialen uit te lenen, dus deze klanten zijn we niet kwijt. 

Hallo

In Maaseik hebben we een grote muziekafdeling met een gevarieerde cd-collectie, muziekdvd's en muziekboeken. Na een sterke daling van de uitleencijfers, stellen we de laatste jaren een stabilisatie vast. Omdat veel bibliotheken hun cd-afdeling afbouwen of volledig afvoeren, merken we dat een nieuw (weliswaar al wat ouder) publiek naar onze bibliotheek afzakt, speciaal voor de muziekcollectie. Dat zijn fervente, fanatieke cd-leners die veel uitlenen, regelmatig langskomen, materialen uit het magazijn opvragen en suggesties doormailen. We ontvangen ook veel IBL-aanvragen voor (oudere) cd's.

In de nieuwe bibliotheek, waarvan de bouw binnenkort start, voorzien we ook een muziekafdeling. In hoeverre cd's daar op langere termijn nog een plaats gaan krijgen, is momenteel niet duidelijk, de ruimte zal in elk geval niet meer volgestouwd worden met rekken. We zijn van plan ons meer op muziekbeleving te focussen, met bijvoorbeeld maandelijks een ander thema met lezingen/concertjes/workshops. Er is ook een klein podium voorzien en een piano.

We zijn momenteel bezig met het saneren van onze cd-collectie omdat we jarenlang niets hebben afgevoerd. De collectie wordt dus iets kleiner, maar wel aantrekkelijker. We vullen de collectie aan met nieuwe cd's, maar kopen minder aan dan de voorbije jaren en plaatsen sinds vorig jaar de nieuwe cd's en themastanden met cd's in de buurt van de zelfscanbalies. Dit heeft succes, ook bij leners die normaalgesproken geen cd's uitlenen.

met vriendelijke groeten

Karla De Greeve

Bibliothecaris bib Maaseik 

Hallo Gert,

Ik sluit mij aan bij wat Karla schreef. We blijven cd's aankopen en ook bij ons vallen de uitleencijfers nog mee, behalve misschien voor klassieke muziek. We merken dat inderdaad veel (meestal oudere) mensen (ook uit naburige gemeentes) speciaal voor onze muziekcollectie komen en redelijk fanatiek blijven uitlenen. Wat het verdwijnen van de cd-spelers betreft, wij overwegen om externe cd/dvd spelers beschikbaar te stellen voor uitleen.

Met vriendelijke groeten,

Yves Timmerman

Bib Schoten

Dag Geert, 

In de bibliotheek van Kampenhout hebben wij dit jaar onze hele CD-collectie afgevoerd. Er werden al enkele jaren geen CD's meer ontleend en met de overgang naar WISE was het voor ons het ideale moment om de collectie af te voeren. 

Groeten, 

Naomi 

Bibliotheek Kampenhout

RSS

© 2023   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden