Bestaat de Bibliotheekweek eigenlijk nog?
Of spreken we louter nog van een verwendag in oktober en dan de Digitale Week? Ik vond dat dit in 2016 nogal onduidelijk werd gecommuniceerd.

Weergaven: 1524

Berichten in deze discussie

Goeie vraag. En goed dat je ze nu al stelt. Bedankt

Bibliotheekweek én verwendag zijn eigenlijk afgeschaft.  De digitale week verhuisde naar die periode en vervangt de BW.  Alle focus op het digitale !  Met ons samenwerkingsverband ZOVLA willen we wel zelf nog een verwendag/-weekend organiseren, dat blijft een topper in onze kleinere bibliotheken.

deze week kreeg ik een affiche in de bus voor de Boekenweek

Deze vindt plaats van 25 maart tot 2 april. Dus haast je maar want je hebt nog 2 weken om iets te organiseren.

Wat de verwendag betreft : dit is in De Panne ook altijd een topdag voor de bibliotheek.

Elke sector heeft z'n 'feestdag', enkel de bibliotheek valt blijkbaar uit de boot. themadagen

Zelfs de blindegeleidehond (met alle respect) krijgt op 26 april extra hondebrokken.

En de bibliotheek ? We vormen een onderdeel van de digitale week, tja, als we maar een 'onderdeel' geworden zijn van iets anders dan is het triestig gesteld met onze sector.

BIOS-gegevens niet meer verplicht, verwendag als onderdeel van de digitale week, diploma bibliothecaris niet meer verplicht, zelfs de bibliotheek an sich is niet meer verplicht.

a) Word ik oud en begin ik te zagen of

b) ziet de toekomst van de bibliotheeksector er somber uit.

(mijn vrouw houdt het bij het eerste, al twijfelt ze ook aan het tweede)

zonnige collegiale groeten uit De Panne

en jullie worden bij deze allemaal uitgenodigd op de verwendag van de bibliotheek op zaterdag 14 oktober, ook met blindegeleidehond

Christophe Coffyn

Beste collega's,

Door onze nieuwe opdracht en doelgroep besliste Cultuurconnect in 2016 om niet langer in te zetten op een specifieke bibliotheekcampagne, maar om mee de schouders te zetten onder de Digitale Week. We kiezen er nu voor om echt uit te pakken met de Digitale week als campagne voor de bibliotheken en bij uitbreiding andere lokale actoren zoals de cultuurhuizen die inzetten op het digitale.

De Digitale Week werd verzet naar de periode van de oude bibliotheekcampagne, zodat bibliotheken die daar voor kiezen kunnen aansluiten op deze landelijke campagne, waarin bibliotheken hun maatschappelijke meerwaarde in digitale tijden in de verf kunnen zetten. Cultuurconnect wil bibliotheken aanmoedigen om ook in 2017 mee te werken aan de Digitale Week. Mensen wegwijs maken in het digitale is brandend actueel en toont de maatschappelijke relevantie van de bib onomstotelijk aan.

In de editie van 2016 deden bibliotheken dit succesvol door mediawijze activiteiten, fablabsessies en digitale cultuuractiviteiten te organiseren. Verschillende bibliotheken organiseerden ook een digitale verwendag tijdens de Digitale Week. Bibliotheken kunnen dit voorbeeld volgen, ter aanvulling van hun eventuele acties in het kader van de Digitale Week of ze kunnen een ‘gewone’ verwendag plannen in een andere periode, bijv. aansluitend op de Klantendag.

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor de Digitale Week 2017?

Bekijk dan de website digitaleweek.be of neem contact op met lucy.vereertbrugghen@cultuurconnect.be.

Vriendelijke groeten
Lucy Vereertbrugghen

Na jaren hebben we een stevige traditie opgebouwd en zijn de verwendag en de bibliotheekweek een sterk merk geworden. Het is dan ook jammer om dat zomaar overboord te gooien. Het digitale is zeker belangrijk maar de bibliotheek heeft meer te bieden dan dat. Je ziet dat de nieuwe bibliotheken zoals Caen en Gent de klassieke collectie opnieuw centraal stellen. Samenwerken met de Digitale Week is prima maar de bibliotheek heeft ook nood aan een eigen gezicht en dat missen we nu. Ik hoop dat men daar nog eens goed over nadenkt en dat het tij keert, nu het nog kan.

Beste collega's,

De VVBAD deelt de bezorgdheid over de toekomst van de Bibliotheekweek al langer, niet in het minst omdat ze in een ver verleden door de vereniging georganiseerd werd. We willen van de gelegenheid gebruik maken om na te gaan wat de wensen en de noden inde sector juist zijn. Zo willen we bijvoorbeeld onderzoeken of er interesse is om de bibliotheekweek (of -dag of ...) open te trekken naar alle bibliotheken, en dus niet alleen de openbare. Maar we willen ook  peilen naar ideeën over duur en aanpak. Zoals jullie misschien lazen in onze nieuwsbrief, lanceren we hierover een enquête. De resultaten analyseren en nog een initiatief ontwikkelen voor 2017 zit er niet meer in. We zullen op basis van de resultaten wel gesprekken starten met relevante partners en kijken wat we in de toekomst kunnen opzetten. 

Hou jullie mailbox in de gaten en vul de vragenlijst zeker in!

Bruno

Aan Bruno: dus eigenlijk iets zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag, maar dan voor alle bibliotheken? Dat is eigenlijk nog niet zo'n slecht idee

Groetjes

Elke De Geyndt

Aalst

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden