Een vraagje van een voorlopige leek op gebied van RFID : Als je dvd's (één per doosje, maximum twee) optimaal wil beveiligen, heb je dan voor elke dvd één ring- en één boosterlabel nodig ?
Tags:
Niet noodzakelijk. Je kan het evengoed met boekentags doen, door die te kleven op de achterkant van het papieren titelblad in de dvd-doos. Een stuk goedkoper.
Maar als je een boeklabel gebruikt, moet je er rekening mee houden dat je elk doosje moet controleren of alle schijven wel in het doosje zitten bij inname. Als je daarentegen op elke schijf een ringlabel kleeft, wordt het doosje niet ingenomen als er een schijf ontbreekt.
Klopt toch heh Kathleen ;-)
Een boosterlabel heeft eigenlijk alleen maar het effect dat het signaal van de chip in het ringlabel versterkt wordt. Dit is handig als je meerdere shijven in 1 doos hebt, die op elkaar liggen, omdat dan het signaal verzwakt of zelfs volledig weg valt doordat de verschillende labels elkaar neutraliseren.
Kathleen Dubois zei:
Niet noodzakelijk. Je kan het evengoed met boekentags doen, door die te kleven op de achterkant van het papieren titelblad in de dvd-doos. Een stuk goedkoper.
En toch lijkt het me handiger om na elke uitleen de schijfjes gezien te hebben. Een ringlabel kan nog steeds niet uitsluiten dat er schade aan de dvd is, bv. een barst ofzo. Wij zien dadelijk als er iets ontbreekt of mankeert aan een dvd, daardoor spelen we kort op de bal en kunnen we de laatste lener onmiddellijk bellen als er iets scheelt. Dit geeft zelden problemen en komt niet zo vaak voor.
Eén ringlabel per DVD en één booster per doosje.
Je kan ook één combilabel op iedere DVD gebruiken zonder boosterlabel.
Hallo,
Ik heb al met beide systemen gewerkt: beveiliging schijfjes (bib Sint-Niklaas) en beveiliging doosjes (bib Dilbeek).
Hieronder mijn bevindingen:
Sint-Niklaas:
Onze regel voor alle avm is: maximum 2 tags per doos.
Een doos met 1 schijfje krijgt 1 ringlabel op het schijfje.
Een doos met 2 schijfjes krijgt 1 ringlabel op het laatste schijfje. Waarom geen ringlabel op beide schijfjes? Omdat 2 labels mekaars signaal te vaak verstoren en het materiaal dan niet ingelezen wordt. Controle op inhoud blijft dus noodzakelijk, maar zoals Kathleen terecht opmerkt, is dit sowieso nuttig om de staat van de materialen te controleren.
Belangrijke bijlages krijgen een boekentag.
Een CD-doos met >2 schijfjes krijgt een stingray (combinatie van booster en ringlabel) op het laatste schijfje.
Ook schijfjes met gemetalliseerde binnenring krijgen een stingray.
Dilbeek:
Je kan evengoed opteren om de schijfjes niet te beveiligen, en enkel het doosje door een boekentag aan de binnenkant van het hoesje te kleven. Zo is een goede werking aan de zelfuitleen verzekerd, het is minder werk om de materialen uitleenklaar te maken, je hebt minder problemen bij het inlezen. Enige nadeel is de controle op de inhoud, maar die blijf je hoe dan ook, met welk systeem je ook werkt, hebben.
Tine
Probleem met het taggen van het laatste schijfje is dat het je geen garantie geeft dat dit ook als laatste schijfje terug binnen gebracht wordt, de klant kan de volgorde wijzigen.
In bijlage een ppt die we aan onze medewerkers bezorgen.
Dummy tags worden gebruikt opdat de klant niet zou weten welke de echte tag is alsook om de indruk te geven dat alle DVD's beveiligd zijn.
Op nieuwe AVM plak ik max. 2 combilabels ( op max. 2 schijfjes dus ) Heb ik meer dan 2 schijfjes in het doosje, plak ik maar 1 combilabel op een willekeurig schijfje. De andere schijfjes krijgen gewoon een folie met naam van de bib als herkenning. Bij de oude AVM, waarop al andere beveiliging plakte, plak ik een boekentag binnenin het titelblad van de dvd of aan de binnenkant van het flapje onder de tray bij cd's. Bij de zelfuitleen zijn er geen problemen. Enkel bij doosjes met een gouden of zilveren folie ( bv box van serie Sex and the city ) kan dit problemen geven.
Alle doosjes worden sowieso nagekeken op ontbrekende schijfjes. Dit dient consequent te gebeuren door alle baliemedewerkers anders heb je geen waterdicht systeem bij een half leeg doosje. Dat wil al wel eens mislopen. Je hebt natuurlijk altijd snuggere leners die door hebben of het schijfje of enkel het doosje beveiligd is.
Ik vraag me wel af welke bib ALLE schijfjes UIT het doosje haalt om te controleren op barsten, want dat is een heel werk èn moet dan ook door iedere medewerker goed gedaan worden.
Kathleen Dubois zei:
Niet noodzakelijk. Je kan het evengoed met boekentags doen, door die te kleven op de achterkant van het papieren titelblad in de dvd-doos. Een stuk goedkoper.
Als je bedoelt 1 ringlabel op de schijf én 1 boeklabel op achterkant van het papieren titelblad ga ik 100 % akoord. Da's even goed als een ring + 1 booster én goedkoper.
Ik hoorde dat de combinatie van security box + boekenlabel nog weinig wordt gekozen voor AVM, en dat de voorkeur nu uitgaat naar bronbeveiling (via combilabel op CD/DVD), omdat de combilabels wat meer betaalbaar zijn geworden. Je hebt dan een directe beveiliging van de CD zelf, en voor de leners is het ook gebruiksvriendelijker omdat ze de security boxes niet meer hoeven te ontgrendelen, want het materiaal blijft in het originele doosje . Heeft er iemand ervaring mee?
Op de site van de vvbad vind je een artikel, opgesteld door de werkgroep muziekbibliothecarissen, volledig gewijd aan avm en tagging.
Hartelijk dank !
Wij! :-) Het is inderdaad veel werk, maar het loont
Germaine op 't Roodt zei:
Ik vraag me wel af welke bib ALLE schijfjes UIT het doosje haalt om te controleren op barsten, want dat is een heel werk èn moet dan ook door iedere medewerker goed gedaan worden.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door