Op vrijdag 17 december 2010 keurde de Vlaamse Regering dit voorontwerp van decreet goed; Dit decreet kan grote gevolgen hebben voor de subsidiëring van het lokaal cultuurbeleid en dus ook voor de werking van de openbare bibliotheeksector. De VVBAD wenst dan ook duidelijk haar standpunt hierover te communi...

Weergaven: 288

Berichten in deze discussie

Een kritische kanttekening bij de onderstaande paragraaf:

"Ondertussen hebben 85 % van de gemeentebesturen de personeelsformatie van de openbare bibliotheek aangepast. De sector vreest dat lokale besturen die personeelsformaties opnieuw zullen uithollen als de Vlaamse Regering hiervoor geen normen meer oplegt."

 

Bij hoeveel van de 85% gemeentebesturen is de nieuwe personeelsformatie ondertussen al op de werkvloer gerealiseerd?  Een personeelsformatie laten goedkeuren tegen een herhaaldelijk uitgestelde deadline is één ding.  Verzuimen om na te gaan of er daarna niet tot het einde der tijden 'tijdelijk' van wordt afgeweken is iets helemaal anders.  Een lege doos hoeft men niet uit te hollen.

 

Terechte opmerking.

Alleen: nu zijn gemeenten toch verplicht om personeel aan te werven en worden ze er geregeld aan herinnerd dat ze de helft daarvan op A- en B-niveau moeten tewerkstellen. Binnenkort moeten ze misschien helemaal niets meer: geen personeel aanwerven en misschien zelfs geen bibliotheek openhouden. Dan is de hele discussie over A en B voor altijd van de baan ...

Ik begrijp niet dat er tot nu toe geen bibliothecarissen aan de alarmbel trokken! 

 

 Bruno Vermeeren zei:

Terechte opmerking.

Alleen: nu zijn gemeenten toch verplicht om personeel aan te werven en worden ze er geregeld aan herinnerd dat ze de helft daarvan op A- en B-niveau moeten tewerkstellen. Binnenkort moeten ze misschien helemaal niets meer: geen personeel aanwerven en misschien zelfs geen bibliotheek openhouden. Dan is de hele discussie over A en B voor altijd van de baan ...

Vanuit de VVBAD zijn we volop bezig met deze problematiek. Ons standpunt is gecommuniceerd aan kabinet, administratie, leden van het Vlaams Parlement, de steunpunten ... Het verschijnt, met een introductie, in het volgende nummer van META. Deze week nog gaan we ons standpunt toelichten op het kabinet Cultuur

 

Maar alle ondersteuning is welkom ...

  1. Afstemming sectorale decreten met planlastdecreet

Nu het Planlastdecreet een tweede keer door de Vlaamse regering is goedgekeurd, starten in de verschillende Vlaamse Agentschappen de werkzaamheden om de sectorale decreten aan te passen. Tegen 1 oktober moeten er 15 gewijzigde decreten aan de Vlaamse regering gepresenteerd kunnen worden. Die moet dan haar fiat geven en de teksten voorleggen aan de betrokken Vlaamse adviesraden. Nog vóór het jaareinde wil de Vlaamse regering deze fase afronden en begin 2012 start dan het parlementaire werk. De afdeling Jeugd geeft de vertegenwoordigers van het middenveld, provinciale en lokale jeugddiensten al tijdens de opmaak inspraak. Bij Cultuur, Erfgoed en Sport is het wachten op communicatie over de eerste krijtlijnen. De VVSG tracht de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Voor meer info kan je terecht bij Hilde Plas (cultuur en erfgoed) en Chris Peeters (sport en jeugd).   

Net zoals de VVSG tracht ook de VVBAD de ontwikkelingen nauwlettend te volgen, en dan wel vanuit het perspectief van de openbare bibliotheken.

 

Ter info

e-krant van 8 april 2011
digitale nieuwsbrief van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur

Een van de grootste problemen van onze steden en gemeenten is dat zij meer tijd moeten stoppen in allerhande plannen en rapporten voor de Vlaamse overheid, dan in het voeren van een beleid op maat voor de eigen inwoners,” legt minister Bourgeois uit. “Het opstellen en controleren van al die plannen en rapporten kost een smak geld, zowel aan de lokale besturen als aan de Vlaamse overheid.”

Daarom worden alle sectorale plannen en rapporten (zoals bijvoorbeeld cultuurbeleidsplan,  jeugdbeleidsplan, sportbeleidsplan enz.) afgeschaft, en geïntegreerd in het strategische meerjarenplan dat elke gemeente sowieso opstelt. Het kaderdecreet voor deze planlastvermindering is vandaag goedgekeurd. Vanaf 2013 opteren we voor slechts 1 omvattende meerjarenplanning en 1 omvattende rapportering, in plaats van de huidige 14!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden