Dinsdag lukte niet voor mij wegens het e-boekendebat.  Woensdag bleken de dansers van Jan Fabre net iets minder flexibel dan de Londerzeelse bibliothecaris.  Dus dan maar donderdag.

Rond 14u maakte een lichte vorm van paniek zich van mij meester.  Donderdag is doorgaans een kalme dag bij ons, maar deze keer waren er amper 3 mensen in het gebouw die daar niet voor betaald werden.  Niet echt wat een journalist zich voorstelt bij een bib waar de passie van afdruipt.

Gelukkig was Ann Rootveld verkeerd gereden en kwam ze pas 20 minuten later binnen.  Wat volgde was pure magie, die je alleen op de radio kan horen.  Catherine, onze vrijwilliger van de zadenbib, was 5 minuten eerder onverwacht binnengekomen en stond ondertussen zadenzakjes aan te vullen.  Zij kreeg als eerste een microfoon onder haar neus en deed de werking van de zadenbib haarfijn uit de doeken.  

Daarna mocht ik duidelijk maken hoe in Vlaanderen snel en makkelijk met een initiatief als de zadenbib geëxperimenteerd kan worden dankzij de kleine organisaties die de meeste bibliotheken bij ons zijn en dankzij de gemeentelijke autonomie, die het mogelijk maakt om goede ideeën snel in de praktijk te brengen, zonder oeverloze vergaderingen met een bovenstructuur (zoals in Nederland vaak het geval is).  Bovenlokale ondersteuning, zoals in dit geval de provinciale subsidie voor de zadenbib, geeft daarbij het nodige duwtje in de rug.  Doordat bibliotheken van onderuit met elkaar samenwerken en kennis delen kan een goed idee snel opgepikt en verspreid worden, waardoor er ondertussen al een 25-tal zadenbibs in Vlaanderen zijn.  De combinatie van maatregelen zoals de afschaffing van de bibliotheekplicht, het verdwijnen van de middelen voor bibliotheken, jeugd, cultuur en sport in het gemeentefonds en de onzekerheid over wat er met het streekgericht bibliotheekbeleid gaat gebeuren zet deze unieke samenwerkingsstructuur op de helling.

Ondertussen had een klant zich op dezelfde 2 m² een weg gebaand richting zadenzakjes, en ook die mocht een woordje meepraten.  De dame bleek zowaar helemaal uit Zele gekomen te zijn (30 minuten rijden!) voor onze zadenbib die ze fantastisch vindt én ze kan het bijzonder goed uitleggen!

Om een lang verhaal wat korter te maken: zet deze zondag (22 maart) je wekker en luister van 7u tot 9u naar het geweldige Bar du matin.  Voor lang slapende collega's die dat (zoals ondergetekende) absoluut niet zien zitten: het fragment komt daarna ook op de site

Ook uitgevers mogen hun wekker zetten, want zelfs de toekomst van e-boeken in Vlaanderen komt kort maar krachtig aan bod.

Nu is het wachten op de uitnodiging van Terzake om een half uur met Sven Gatz in debat te gaan :-)

Veel luisterplezier!

Tim Lerno

Bib Londerzeel

Weergaven: 422

Berichten in deze discussie

Mooie reportage, Tim! Boodschap knap gebracht in zeven minuten :-)

Wie niet op tijd uit bed was op zondag, kan ze hier het beluisteren: http://www.radio1.be/programmas/bar-du-matin/de-zadenbib-londerzeel.

Ondertussen staat het fragment ook op de pagina van Bar du Matin.  

De interviews verliepen heel spontaan en vloeiden mooi in elkaar over, maar blijkbaar kwam er toch heel wat knip- en plakwerk aan te pas om dit alles binnen de 7 minuten te krijgen.  Zelfs de e-boeken hebben er moeten aan geloven. Volgende keer een live-reportage!


;-)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden