Beste collega's,
Maar even een nieuw topic om even te overlopen welke acties er momenteel lopen/mogelijk zijn.
Met de VVBAD lanceerden we gisteren een campagne 'Blijf van mijn bib!' met de baseline 'Een bibliotheek in elke gemeente.'
We maakten campagnemateriaal dat we graag ruim verspreid zien, zowel online als in print. Sjablonen zijn beschikbaar op onze website. We gebruiken daarvoor de cartoon van Eva Mouton. Zij gaf eerder al toestemming voor online gebruik. De VVBAD kreeg nu ook de rechten om de cartoon in print te gebruiken.
Er komt allicht vandaag nog een sjabloon voor postkaarten die aan de minister van Cultuur verstuurd kunnen worden, op basis van een idee van Patrick Vanhoucke. We willen deze ook laten drukken, bij voorkeur nog voor zondag 29 maart. Personen of organisaties die graag een pakketje willen ontvangen, kunnen aan Marc Engels op het VVBAD-secretariaat doorgeven hoeveel ze er wensen en op welk adres.
Vanuit de VVBAD kunnen we dit materiaal wel aanbieden aan de bibliotheeksector, maar als we een ruimere verspreiding willen, zijn we op jullie aangewezen. We beseffen we ook dat dit niet altijd eenvoudig is. We bekijken ook of we een eenvoudige campagnewebsite op korte termijn kunnen lanceren, om een breed publiek te informeren.
Zoals eerder gezegd zal ik zelf - ten persoonlijke titel - aanwezig zijn op de Grote Parade op 29 maart in Brussel. De parade verzamelt om 13u. aan Brussel Noord. De parade wordt opgedeeld in tien hartenwensen. De verzuchtingen van bibliotheken passen het beste onder Hartenwens 1 'Samen rijk'. Ik weet (nog) niet waar die zal opgesteld staan, maar ik neem aan dat dit relatief eenvoudig te vinden is. Ik stel voor om daar in de buurt te verzamelen. Wie dat wenst kan het campagnemateriaal gebruiken om pancartes of iets dergelijks te maken. Ik hoop dat de bibliotheeksector zichtbaar aanwezig is. Als ik nog details hoor over de opstelling bij het vertrek, laat ik dat nog weten.
Alle suggesties voor bijkomende initiatieven blijven welkom.
Tags:
Voor wie wil afspreken in Gent:
vanuit Oost-Vlaanderen zouden we om 11.23 de trein nemen in Gent Sint-Pieters, we spreken af op het perron, om 11.59 zijn we dan in Brussel Centraal, om dan om 12.30 aan het Muntpunt te staan
Voor wie zondag naar de Grote Parade komt, hierbji een plan van de opstelling per hartenwens. Afspraak om 13u. op de Koning Albert II-laan, bij hartenwens 1.
Zondag 29 maart 2015: een groepje natte bibliotheekmensen. Met veel waren we toch niet; hooguit een delegatie.
Hoeveel mensen werken er in de (openbare) bibliotheeksector in Vlaanderen? Hoe erg moet het nog worden? Of is onze sector zo vergrijsd dat velen menen dat het hun tijd nog wel zal duren?
Op 16 april komt Sven Gatz naar Herzele. (feestelijk onthaal!) . Het is een kans om opnieuw onze stem te laten horen. Zeker een rechterschoen aandoen (en een reserve-exemplaar meenemen.)
Maar toch en dikke pluim voor de organisatoren van de parade en voor de acties van Bruno.
Met vriendelijke groeten
Stef Blommaert
Ik word er ook een beetje moedeloos van.
De 'library advocacy'-organisatie die in Finland is ontstaan, zouden we hier beter kunnen gebruiken.
Maar blijkbaar zijn er al even weinig collega's te enthousiasmeren om te Cyclen for Libraries. Nochtans een fijne manier om het nuttige aan het aangename te koppelen: bibliotheekbezoeken, ervaringen uitwisselen, energie en inspiratie opdoen, bewegen en het 'stoffige imago' dat op onze sector rust van ons afschudden (cfr. de opmerking van Sven Gatz over stoffige filialen: dat hoort thuis in het rijtje mensen dat meewarig kijkt als je zegt dat je in een bib werkt, of die die denken dat je daar een hele dag boeken kan lezen). Dit jaar gaat het van Oslo over Göteborg naar Aarhus, maar ik zou zoiets van Middelkerke over Bergen, Namen, Genk en Luik ook wel zien zitten (om maar een paar willekeurige Belgische gemeenten te noemen), nu meer dan ooit.
Met een e-bike moet dat toch voor de oudere collega's ook goed te doen zijn?;)
Maar inderdaad, het moreel van de pensioengerechtigde troepen opkrikken, dat is de grootste uitdaging. Hopeloze zaak?
Ik, voor mijn part, heb zulke acties, bijeenkomsten en fietstochten nodig om niet meegezogen te worden in defaitisme.
Wij hebben toch de beste job van de wereld, welaan zeg! :)
www.cyclingforlibraries.org : inschrijvingen nu geopend, men zegge het voort!
Het is mijn job om te wijzen op gevaren die ons bedreigen, en ik stuur dan ook geregeld onheilsberichten de wereld in. Moedeloosheid opwekken of defaitisme aanwakkeren is daarbij niet mijn bedoeling. Ik wil dan ook even wijzen op het goede nieuws.
Bij de reacties in de pers sinds 12 maart (Tim telde 36 krantenpagina's!) waren heel veel spontane reacties en reportages die wezen op het belang van de bibliotheek voor de samenleving. Dat is toch fantastisch! En wat de Grote Parade betreft: het was moeilijk koppen te tellen in die massa (en met al die paraplu's), maar ik denk dat onze beroepsgroep toch oververtegenwoordigd was. We zijn hier en daar (letterlijk en figuurlijk) ook in beeld gekomen, onder meer in De Standaard. Onze postenkaartenactie loopt als een trein. Bpost vaart er wel bij. Er zijn overigens nog kaartjes verkrijgbaar. De minister heeft de bibliotheeksector inmiddels duidelijk ontdekt. De VVBAD mag binnenkort op audiëntie komen.
Fijn ook om te zien dat er lokaal initiatief genomen wordt. De minister komt naar de bib van Herzele, in Londerzeel start een tentoonstelling ... Wat grotere acties betreft, lijkt het voor de VVBAD het beste om even het gesprek met de minister af te wachten. Maar we zijn altijd bereid om van gedachten te wisselen over initiatieven zoals een Vlaamse cycling for libraries...
Met de artikels die enkel digitaal verschenen erbij zijn er tussen 12 en 30 maart maar liefst 50 pagina's over de bib verschenen in alle Vlaamse kranten (zonder HBL mee te tellen, want die hebben we niet), in Knack, in Humo en in De Wereld Morgen. De vaak zeer uitgebreide digitale artikels zijn slechts als 1 pagina geteld.
Wie graag een handige overzichtslijst wil: stuur me maar een mailtje. Sinds gisterenavond is de tentoonstelling helemaal klaar. Wie graag enkele uurtjes wil komen bij lezen in Bib Londerzeel: altijd welkom!
Dit is met een ferme voorsprong de beste bibliotheekcampagne ooit. En dat zonder dat er een cent belastinggeld naar een marketingbureau is gevloeid!
Hoe moet het nu verder?
De VVBAD kan zich moeilijk richten tot 300+ gemeentebesturen, zegt Bruno Vermeeren in zijn stuk “Minister zonder visie” (dat ook als essay in META 2015/3 verschijnt). Elk contact met elk gemeentebestuur individueel opvolgen, is wellicht logistiek niet mogelijk. Maar er is misschien een alternatief.
Waarom niet aan alle gemeenteraadsleden en colleges van burgemeester en schepenen in alle Vlaamse steden en gemeenten een duidelijk engagement vragen voor de openbare bibliotheek?
Kan de VVBAD daar in die zin een document voor opstellen, dit bij alle steden en gemeenten verspreiden en oproepen dat alle lokale mandatarissen daar hun naam en handtekening zouden onder plaatsen? Dit zou een sterk signaal zijn naar de burgers dat hun gemeente opkomt voor het voortbestaan van de openbare bibliotheek, wars van het feit dat er geen verplichting meer is om een bibliotheek in te richten.
Natuurlijk moeten de bibliothecarissen en alle bibliotheekmedewerkers zelf als katalysator optreden. Zij moeten hun lokale mandatarissen oproepen om het engagement voor de bibliotheek te onderschrijven. Ze moeten ook aan hun gebruikers laten weten wat er op het spel staat, zodat ook de burgers hun afgevaardigden in de gemeenteraad erover kunnen aanspreken. Zo kan het onderwerp lokaal op de agenda blijven en kan er een breed debat over ontstaan. Alleen op die manier kan de openbare bibliotheek een basisvoorziening voor elke burger blijven. Consumentisme moet plaatsmaken voor betrokkenheid, voor co-eigenaarschap en interactiviteit.
Dag Patrick,
Een uitstekend idee! Misschien kunnen we alle gemeenteraadsleden oproepen om de tekst als motie door de gemeenteraad te laten stemmen? Van zodra er één gemeenteraadslid dit aanbrengt moeten ze meteen allemaal kleur bekennen.
We zouden de tekst ook nog verder kunnen aanvullen en laten uitgroeien tot een nieuw bibliotheekdecreet: eentje dat geschreven is door de sector en gestemd wordt door lokale mandatarissen. Geen echt decreet dus, maar wel helemaal in de lijn van de gemeentelijke autonomie!
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door