Het is nog even wachten op een Nederlandstalig e-boekenplatform voor de bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Erika Boek wil die leegte overbruggen met een maandelijkse korf van een tiental gratis e-boeken. Dit een vol jaar lang. Erika reikt interessante gratis Nederlandstalige e-boeken en andere e-media aan en doet dit via een persoonlijke nieuwsbrief, een blog en sociale media allerhande. Rond haar aanstekelijk enthousiasme voor e-boeken groeit een gemeenschap van lezers. Achter Erika Boek schuilt een groep vrijwillige e-boek curatoren uit onze bibliotheken. Erika fungeert dus als kapstok voor het e-boekenverhaal dat we als bibliotheek willen vertellen. Erika is een avatar of verzonnen personage die we gebruiken om te communiceren met het publiek. De vrijwillige e-curatoren kunnen terugvallen op ondertussen 17 in kaart gebrachte online bronnen met gratis Nederlandstalige e-boeken. Met vlijt en volharding zullen zij het kaf van het koren scheiden. Niet alleen e-boeken trouwens. Ook luisterboeken en fundels mogen in de korf.

Erika BOEK is een project voor en door bibliotheken die nu al met Nederlandstalige e-boeken willen beginnen. Het project werd ingediend door Muntpunt bij CultuurConnect, kwam op de tafel bij de Brusselse Bibliotheken en heeft ook al de steun van de bib van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het project staat en valt met het engagement van de bibliotheken. Wie wil meedenken of meewerken aan het project kan mij een mail sturen :  hendrik.verroken@muntpunt.be

Wie het ganse project wil doornemen : zie PDF in bijlage.

Weergaven: 525

Bijlagen:

Berichten in deze discussie

Dit lijkt me een schitterend project dat ik graag mee wil promoten bij ons publiek. Ik was aangenaam verrast jullie bronnenlijst te zien. Dat soort van info verdient om door deskundigen gefilterd en op grote schaal verspreid te worden. Daarmee komen we bovendien tegemoet aan de wensen van mensen die graag e-boeken lezen op hun e-reader, maar die we niet kunnen bedienen met e-boekenprojecten zoals de voorbije Verborgen Parels (die enkel op tablets kunnen gelezen worden).  

Ik voel me niet geschikt om mee te werken aan de conceptie van Erika, maar wil indien nodig wel fungeren als testpubliek, en dus zeker ook de geboorte mee aankondigen. 

Annemie Pijcke
Bib Hoeilaart

OK, laat maar komen !

Beste Hendrik,

Vanuit IveBiC Hemiksem-Schelle zijn wij zeker geïnteresseerd om mee te werken aan een nieuw project i.v.m. e-books. Er moet dringend iets gebeuren.

(Persoonlijk sluit ik me helemaal aan bij het standpunt van Annemie Pijcke.)

U mag ons altijd contacteren. Wij zijn vragende partij wat betreft de nieuwsbrief. Binnen de grenzen van onze mogelijkheden willen wij graag meewerken.

Het kenbaar maken van interessante gratis materialen kan voor de bib alleen maar een meerwaarde zijn.

Met vriendelijke groeten,

K. Vander Meulen

IveBiC Hemiksem-Schelle

Update : er is nu ook een beperkte online demo van het Erika Boek project (voor test doeleinden - niet voor het grote publiek). Zie : www.erikaboek.be

Ben jij of jouw bibliotheek geïnteresseerd om dit project rond Nederlandstalige e-boeken mee vorm te geven stuur dan een e-mail naar : hendrik.verroken@muntpunt.be

Schitterend, ook in de bib van Maaseik willen we meer met e-books doen, er is in ieder geval vraag naar.

Hoe ik het op dit moment aanpak is dat ik constant op zoek ga naar gratis ebooks die we vrij mogen gebruiken.

Echter zijn dit vaak verouderde boeken/tijdschriften en moet ik ze ook heel wat verschillende plaatsen bijeen gaan scharrelen, er zijn natuurlijk wel heel wat goede websites die gratis boeken aanbieden, maar een fatsoenlijk platform ontbreekt nog steeds.
Ze staan nu ter beschikking in een app op onze tablets dus allemaal wat omslachtiger dan via een handig platform.

Ik ben als deskundige digitale bibliotheek dan ook zeer geïnteresseerd om mee te werken aan toffe projecten.

RSS

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden