Ik krijg regelmatig mails van Boopsie for Libraries.  Onlangs stond er iets in over strips op mobiele apparaten.  Eindelijk eens tijd gevonden dit te lezen en ik zie dit staan :

How Does Boopsie Offer a Subscription to Digital Comics?
Boopsie is an authorized reseller of a pay-per-use digital catalog of Comics and Graphic Novels provided by Comics Plus: Library Edition. Adding this subscription to your library’s services provides patrons and students with access to a catalog of over 10,000 graphic novels and comic books, instantly. The subscription is purchased in blocks of credits, $1000 for a block of 2500 credits—a comic book costs 1 credit while a graphic novel costs 2 credits. There are also free titles available for checkout, ensuring that your patrons will always have access to graphic novels and comics. Libraries are only charged credits for what their patrons use, which takes the headache out of collection development efforts, especially relevant in the rapidly changing world of comics and graphic novels.

Vooral dat laatste is interessant : je betaalt maar voor wat 'gebruikt' wordt door de leners.  Waarom kan zo'n systeem niet voor e-boeken ?

En zouden strips ook digitaal kunnen aangeboden worden in de bibliotheken ?  Vooral interessant naar onze jonge lezers/digitale alfabeten ?  Eens praten met Standaard Uitgeverij ?

Weergaven: 694

Berichten in deze discussie

Een volledige pay-per-use zal voor de uitgevers alleen maar acceptabel zijn als businessmodel als de verzekerde afname hoog genoeg ligt. Bij Amerikaanse comics is dat vanzelfsprekender, dan bij een Nederlandstalig aanbod van slechts ca. 400 niet-zo-recente titels.

Trouwens: ook de pay-per-use van Boopsie is een model dat de uitgever wel enige zekerheid geeft, los van verzekerde afname. De bibliotheek moet immers wel in één keer een bedrag van 1000 USD voor 2500 credits ophoesten en prefinanciert zo dus in feite het eigenlijke gebruik. Boopsie is dus verzekerd van inkomsten, zelfs al gebeurt het verbruik van de 2500 credits over een relatief lange periode. Bovendien lees ik ergens: "Libraries purchase of 2,500 credits which are metered out to library users uniformly over a 12 month period." Dus mogelijk blijft zo'n creditbundel dus maar een jaar geldig. Is de bundel na een jaar niet op, dan heeft de bibliotheek er toch voor betaald. Dus - beetje kort door de bocht, ik weet het - eigenlijk betaal je gewoon 1000 USD per jaar.

Engelstalige comics kunnen ook hier interessant zijn. Aankopen via samenwerkingsverband, kosten delen ?  Zou dat kunnen ?  Maar ik denk dat de Belgische stripuitgevers toch ook een gigantische catalogus zouden kunnen aanbieden.  Wie voelt zich geroepen ?

Onlangs kocht ik zelf enkele e-comics, je kan die op je reader/tablet lezen in 'Comic view', dan verspring je van tekstballon naar tekstballon, is makkelijker lezen, maar je kan ook 1 pagina volledig zien.  OK, het is niet hetzelfde als een mooie strip in je handen hebben, maar naar kosten toe...

Ik vrees dat we nog moeten wachten tot de eerste Nederlandstalige strips door de uitgevers aan de digitale markt worden toevertrouwd: tot dusver heb ik er nog maar eentje kunnen vinden..  Of zoek ik op de verkeerde plaatsen?  

Als liefhebber van graphic novels zit ik hier ook wel op te wachten. Deze morgen heb ik mijn allereerste e-reader besteld.  Als alles goed gaat lees ik daar bij wijze van experiment morgen voor het eerst een e-strip op : tekstloos in het Engels ;-)  Ik ben benieuwd of ik me ga beklagen dat ik geen 0,74 euro meer heb neergelegd voor de mooie paperback. 

De huidige systemen voor e-boeken zijn in Vlaanderen en Nederland 'pay per use': een model dat de bibliotheek toch wel een bijzonder hoge prijs laat betalen voor een one copy/multiple user-oplossing.  Zie bv mijn laatste reactie op deze bijdrage.  Bovendien vormt dit model een behoorlijk hoge drempel voor uitgevers met koudwatervrees:  sommigen doen helemaal niet mee en niemand durft het aan om zijn actuele bestsellers ter beschikking van de bibliotheek te stellen, ondanks de inkomsten per uitlening.  

De 'cost per loan' voor e-boeken is in Vlaanderen 1,20 euro en in Nederland 'slechts' 0,72 euro, volgens deze gloednieuwe presentatie van Diederick Van Leeuwen.  De verplichte minimumafname zorgt er in Vlaanderen ongetwijfeld nog wel voor dat de werkelijke kost per uitlening aan het einde van dit proefproject nog heel wat hoger zal komen te liggen.  Ik heb overigens geen idee hoe ze aan deze 1,20 euro komen: 5 euro gedeeld door 3 is volgens mijn rekenmachine nog steeds 1,67.  Voor de titels binnen de minimumafname moet daar bovendien nog iets bovenop worden gelegd.  Binnen enkele weken worden de resultaten van dit Europese benchmark-onderzoek gepubliceerd, waarvan je nu al de voorlopige conclusies kan lezen.  Ik ben benieuwd.

Boopsie rekent blijkbaar 0,32 euro voor strips en 0,63 euro voor graphic novels.

Tim, toch enige correctie, want het model dat nu in Vlaanderen wordt gehanteerd, noem ik geen pay-per-use. De bibliotheek betaalt een startbedrag van 150 euro en dan nog een aantal minimaal af te nemen e-boekabonnementen vastgelegd in verhouding tot het betreffende werkingsgebied. En dat 'pakket' is dan één jaar geldig.

Een echte pay-per-use zou zijn dat de bibliotheek maar aangerekend krijgt in rechtstreekse verhouding tot wat de klanten daadwerkelijk uitlenen.

Dag Patrick,

Het is inderdaad geen 'zuivere' pay per use, maar er is een rechtstreeks verband tussen het aantal uitleningen en de inkomsten voor de uitgever.  Of dat was toch de bedoeling, in de foutief gebleken veronderstelling dat bibliotheken de minimumafname de deur uit zouden krijgen ;-)

Nog een vraagje: waar vind je dat Nederlandstalig aanbod van slechts ca. 400 niet-zo-recente e-striptitels?  Alvast bedankt.

 

Ik bedoelde geen e-striptitels, maar het huidige aanbod van e-boeken in het algemeen, dus van e-boeken.bibliotheek.be. Mijn zin was misschien wat onduidelijk geformuleerd.

Tim Lerno zei:

Nog een vraagje: waar vind je dat Nederlandstalig aanbod van slechts ca. 400 niet-zo-recente e-striptitels?  Alvast bedankt.

 

Ah, OK.  Mijn foute interpretatie heeft me wat beter doen zoeken, zodat ik toch deze al gevonden heb ;-)

Nog even ter info : zaterdag is mijn Kobo Aura H2O e-reader geleverd en heb ik behalve mijn eerste e-boek ook mijn eerste graphic e-novel aangeschaft.  De Kobo is een geweldig toestel om boeken op te lezen: de leeservaring moet op geen enkel punt onderdoen voor lezen op papier (zelfs als je niet in bad ligt)!  Ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ik ooit nog een poging doe om fictie te lezen op mijn smartphone of tablet: echt een wereld van verschil.

De Kobo Aura H2O laat toe om zowat alles aan het lettertype per boek te wijzigen voor een optimale leeservaring, maar een 'comic view"-mode of iets dergelijks ontbreekt jammerlijk en in een epub-bestand is inzoomen op afbeeldingen niet mogelijk.  Het HD scherm leent zich nochtans tot een haarscherpe zwart-wit weergave van afbeeldingen.  De graphic e-novel die ik me bij wijze van test voor veel te veel geld had aangeschaft was in zijn oorspronkelijke vorm helemaal niet leesbaar op het toestel.  In de paperback-editie wordt er op elk blad één houtsnede getoond.  In de e-boek-versie staan  er telkens twee piepkleine houtsneden onder elkaar.  Wanneer je het originele epub-bestand op een groter scherm opent dan staan er zelfs een twintigtal kleine afbeeldingen naast en onder elkaar.

De enige manier om dit e-boek te kunnen gebruiken was dus om de gebruikslicentie te schenden en de epub zelf aan te passen.  Een epub-bestand is eigenlijk niets meer dan een zip-folder met daarin mapjes met html-pagina's, CSS-stylesheets en afbeeldignen.  Wijzig de epub-extensie in .zip en unzip het bestand of gebruik een editor zoals Sigil.  Door via zoeken/vervangen 'width="100%"  ' toe te voegen aan elke img-tag in de html-pagina's wordt elke afbeelding schermvullend in de breedte weergegeven en kan het lezen eindelijk beginnen!  

De Kobo Aura H2O slaagt er uitstekend in om de 'blokjes' in afbeeldingen in een te lage resolutie niet al teveel te laten opvallen.  Wanneer ik naar de resolutie en de bestandsgrootte kijk van de afbeeldingen, of wanneer ik deze op een gewone pc open dan overheerst echter toch het gevoel dat ik e-boekgewijs een kat in de zak gekocht heb.   

Ook het aanbod van Engelstalig graphic e-novels blijkt vandaag de dag nog steeds weinig indrukwekkend met heel wat toptitels en auteurs die (althans in het legale circuit) ontbreken.  Jammer, want de hardware van de huidige generatie e-readers lijkt er best wel klaar voor, zeker voor manga's en andere zwart-wit strips in pocketformaat.

Ondertussen ben ik vermoedelijk weer helemaal mee met e-strips :-)

Epub-bestanden lijken helemaal niet geschikt voor strips op een e-reader, maar gelukkig bestaat er ook zoiets als strips in CBZ of CBR-formaat.  Vreemd genoeg lijkt de Kobo de enige courante e-reader te zijn die dit formaat ondersteunt.  Gebruikers van de Kindle, de Tolino of andere e-readers moeten noodgedwongen een omweg maken langs de Kindle Comic Converter

Comixology.com biedt sinds kort DRM-vrije downloads aan, waarvan je ook een aantal voorbeelden vindt in het gratis aanbod.  Voorlopig zit hier nog niet echt iets tussen wat ik ook echt wil lezen, maar Valentine #1 toont alvast hoe het moet: het scherm wordt horizontaal gebruikt en i.p.v. volledige pagina's te tonen wordt er telkens één afbeelding over de volledige breedte van het scherm weergegeven.  De kwaliteit van de afbeeldingen is uitstekend.

Een ander voordeel van CBZ op de Kobo is dat je bij dit bestandformaat wel de mogelijkheid krijgt om in te zoomen, je beeld te kantelen,...

Dat de technische mogelijkheden van CBZ ook tot bijzonder irritante resultaten kunnen leiden toont Moth City #1
Hier kiest men er wel voor om volledige pagina's te tonen, met tekstballonnen die nog net leesbaar zijn.  De pagina's worden echter niet onmiddellijk in hun geheel getoond, maar afbeelding per afbeelding en tekstballon per tekstballon, zodat je dus al vlug 15 keer geklikt hebt voor de hele pagina op je scherm staat.  In de tussentijd blijft alle vrije ruimte gewoon zwart en bij elke klik zie je de flits van het scherm dat wordt ververst.  Op die manier wordt strips lezen wel een bijzonder intensieve fysieke ervaring :-)

Wel vreemd dat je blijkbaar naar gespecialiseerde stripsites als Comixology moet om strips te vinden in een geschikt bestandsformaat: bij de 'gewone' e-boekenverkopers zijn alle strips die ik tot dusver gevonden heb uitsluitend als Epub verkrijgbaar. 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden