Vanuit een stage bij Muntpunt voer ik een onderzoek naar samenwerkingsmodellen bij het collectiebeleid. Het idee is simpel, externen betrekken bij het opbouwen van een collectie; dit kunnen experts, klanten of andere instellingen zijn. 

De impact op je (deel)collectie kan klein zijn, bijvoorbeeld werken rond de lievelingsboeken van b.v.'s. Een volledige collectie taalcursussen uitbouwen met behulp van 'Het huis van het Nederlands' is een manier om veel uit handen te geven.

De mogelijkheden zijn enorm verscheiden. Ik zou willen vragen of er mensen ervaring of weet hebben van soortgelijke projecten. Wat zijn jullie bevindingen, noden? Waren er problemen of spontane positieve reacties? De uiteindelijke bedoeling is om een idee te krijgen van wat er op dit vlak leeft en wat er mogelijk is voor de toekomst.

Dank bij voorbaad

Weergaven: 545

Berichten in deze discussie

Beste Dieter,

ik ken jammer genoeg geen voorbeelden van openbare bibliotheken die op een dergelijke manier met vakreferenten werken voor het collectiebeleid, maar het idee spreekt me enorm aan. Zelf was ik 20 jaar verantwoordelijk voor het collectiebeleid in  een gespecialiseerd documentatiecentrum genderstudies en gelijke kansen en zou wat graag bereid zijn mijn expertise en kennis van het domein ter beschikking te stellen van het collectiebeleid van een grote openbare bibliotheek. Ik ben erg geïnteresseerd in het verdere verloop van dit project.

Veel succes,

 

Caroline Claeys

 

Geen voorbeeld van een bibliotheek maar in het boek Groeten is gratis vertelt boekhandelaarster Monique Burger hoe ze voor haar collectie esoterische boeken samenkomt met enkele goede klanten en liefhebbers van het genre. Samen nemen ze dan de folders met aanbiedingen door en op basis van hun advies, doet ze haar inkopen.

Ik weet dat de openbare bibliotheek van Schaarbeek, in haar collectie rekening hield met suggesties van het nabij gelegden Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG).

Bedankt voor jullie antwoorden. Gebruik maken van lezerssuggesties is nog een minder voor de hand liggende manier om de bezoeker bij je beleid te betrekken. Daarom kan ik er misschien deze subvraag aan toevoegen, 'hoe gaan jullie om met bestelaanvragen?'

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden