In de bibliotheek van Willebroek willen we gezelschapsspellen opnemen in onze collectie.
Daarom informeer ik graag naar de ervaringen van andere bibliotheken.

Het zal gaan om gezelschapsspellen die de lener kan uitlenen vanaf 12 jaar (volwassenencollectie).
Waarschijnlijk 1 spel per lener.

Hoe is jullie ervaring met het aanbieden van gezelschapsspellen? Krijgen jullie positieve reacties van de lener?

Hebben jullie je reglement moeten aanpassen?

Wie kijkt de volledigheid van de spellen na (vrijwilligers/personeel), hoe vaak gebeurt dat dan? En hoe ga je om met ontbrekende stukken?

Voegen jullie ook een extra lijst met de inhoud van het spel toe aan de doos?

Je leest het al, we moeten nog een paar knopen doorhakken. :-) 

Bedankt!

Zinke

Weergaven: 602

Berichten in deze discussie

Bij Documentatiecentrum Atlas hebben ze uitgebreide ervaring met het aanbieden van gezelschapsspellen. Ze staan zeker open voor vragen: https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/docatlas/documentatie...

Dag Zinke, in Utopia Aalst bieden we een ruime collectie gezelschapsspellen aan sinds ca 2017, een kleine 700 stuks ondertussen.

Even kort:

- voor iedereen (geen idee waarom je die leeftijdsgrens zou aanhouden?)

- max 2 stuks, uitleentermijn zoals de andere materialen (4 weken, 1x verlengbaar)

- controle na iedere inname (moet echt wel) door personeel

- extra lijst met inhoud in het spel, is niet altijd duidelijk beschreven in het reglement.

Neem gerust contact met mij op voor meer info of een bezoekje: heleen.schamp@aalst.be

(en sorry voor mijn avatar, eens aanpassen ;) )

Dag Zinke,

in Westerlo quasi idem met Aalst. We zijn sinds sept 2020 begonnen (nu 240 spellen) en er is haast nooit iets binnen....

Spellen voor de jeugd en voor volwassenen / max 2 per keer en gewone termijnen zoals boeken.

In elk spel een zeer duidelijk overzicht wat er in zit, maar ook in de catalogus zodat alles goed duidelijk is.

Van kleine materialen hebben we reserve/vervangingsstukken (pionnetjes , e.d.) . Soms kan je bij de leverancier zelf ook bepaalde specifieke reservestukken krijgen (kopen) 

Twee keer per week worden de spellen nagezien door een vrijwilliger.

Tot nu toe valt het allemaal best mee....

Steven.duyck@westerlo.be

Op mijn vorig werk ben ik samen met een collega begonnen met een spellencollectie. Die heeft heel veel succes! Wij hadden geen leeftijdsgrens voor uitlenen, en ook geen maximaal aantal uit te lenen spellen. Het was een bewuste keuze om de leenvoorwaarden voor alle materialen, en dus ook spellen, hetzelfde te houden. Gelukkig hamsterden de leners geen spellen...

Het controleren gebeurde aan de balie, bij het terugzetten. We telden wel niet elk kaartje... :-) In het deksel van de doos plakte een overzicht met de inhoud. Leners meldden zelf ook wel eens als er iets ontbrak. Voorzie alvast een extra voorraadje pionnen en dobbelstenen, die kan je los kopen en dan kan je snel aanvullen als er zoiets ontbreekt. Bij sommige spellenwebsites kan je ook extra materiaal bestellen als je eens iets kwijt raakt van een spel. en ja, regelmatig zal je een spel moeten hernieuwen omdat er iets cruciaals ontbreekt. Het is wel handig om een vrijwilliger te hebben die wat helpt bij het controleren of eventueel weer vervolledigen van een spel (soms gaat het bijvoorbeeld om een kaartje dat je zelf wel kan namaken, veel prutswerk...)

Hou bij de aankoop ook rekening met het soort spel, niet alles is even geschikt voor de bib, bv. met batterijen ed. De tips van samenwerking met huis van het kind is zeker een goeie, maar vergeet ook niet dat er een grote groep volwassenen is die graag spellen speelt. Voorzie dus ook wat 'moeilijkere' spellen. Er zijn heel goede blogs rond spellen.

Inderdaad: de eerste lading was bij ons zelfs betaald en al verwerkt (in samenspraak met ons uiteraard) door Huis van het Kind dat van een serviceclub geld kreeg. Nadien nog eens een schenking, en nu voorzien we jaarlijks zelf budget .

We denken ook al  spellenmomenten in de verschillende deeldorpen  vanaf het ogenblik dat het kan... 

Kirsten Druez zei:

Dag Zinke

Het loont de moeite om hier binnen je gemeente rond samen te werken met het Huis van het Kind. Voor de praktische uitrol en gebruikersmodaliteiten vind je ook heel wat informatie terug op de websites van Huizen van het Kind in verschillende gemeenten. Vanuit onze bib overwegen wij ook om te starten met een spelotheek, bij voorkeur in samenwerking met het Huis van het Kind (de bib is tevens lid van de stuurgroep rond het Huis van het Kind).

Mvg

Kirsten

In Zulte zijn we in 2020 gestart met spelotheek.

De leners reageren zeer enthousiast.

Max. 2 spellen per gezin met dezelfde uitleentermijn als de andere materialen.

Onze collectie telt intussen een 100-tal spellen.

Op zulte.bibliotheek.be zie je een carrousel met ons aanbod.

Vooral de spellen voor de jongste kinderen (2-3-4 jaar) worden heel goed uitgeleend.

In de doos kleven we een overzicht van de inhoud.

De onderdelen gaan in aparte zakjes met daarop dezelfde bewoordingen als het overzicht.

Controle gebeurt door een vrijwilliger.

Een tip: we hebben de dozen gekaft en dat lijkt mij niet overbodig. Voorlopig enkel het deksel. Als de dozen was 'soepeler' worden, zullen we ook de onderste doos kaften.

Onze leverancier is Spelgezel in Gent. Zeer aan te bevelen.

Fijn dat de spellen in de meeste bibliotheken zo vlot uitgeleend worden!

Ik haal al een boel tips uit jullie reacties, bedankt daarvoor. 

Hallo,

Welk budget besteden jullie hier jaarlijks aan?

Leveranciers?

Voldoen de gezelschapsspelen aan bepaalde criteria?

Groetjes,

Wij hebben hier in Westerlo enerzijds een lokaal winkeltje met spellen allerhand voor kinderen, maar ook soort groothandel (Lotana) die vlot levert en zeer veel kent van de spellen.  Her en der zijn er ook nog wel lokale winkels (bv De kolonisten in Turnhout) We hebben wel het geluk dat we sinds meer dan een jaar een nieuwe collega hebben die zelf enkele keren per week spellen speelt, telkens nieuwe...



Annemie Vercammen zei:

Hallo,

Welk budget besteden jullie hier jaarlijks aan?

Leveranciers?

Voldoen de gezelschapsspelen aan bepaalde criteria?

Groetjes,

Wij hebben onze startcollectie bij Dreamland gekocht. Ook standaard boekhandel biedt tegenwoordig een selectie spellen aan. Qua criteria keek ik deels naar de technische aspecten (niet teveel mechanische onderdelen, batterijen,...) en deels naar het inhoudelijke (wel eens een Bumba domino maar niet de hele studio 100 merchandising, herspeelbaarheid, opletten met uitbreidingen waar het basisspel voor nodig is).

Dag Wim

Voor metalen doosjes hebben we dat op een "artisanale" manier opgelost. We bevestigen een touwtje in het doosje met hieraan een tag en versteviging die buiten het metalen doosje hangt. Het is niet ideaal, maar het werkt!

Wim Maes zei:

Bib Lommel bezit enkel gezelschapsspellen voor de jeugd.
In steno-stijl:

-max. 1 spel in uitleen (zelfde uitleentermijn en boete als boeken)
-in elke doos zit een sticker met de inhoud van het spel
-spellen staan in de jeugdbib (volledige doos, geen print e.d.). Voor corona werd er regelmatig in de jeugdbib gespeeld en vonden we al eens een stukje op de grond.
-voor spellen van Haba kan je gratis vervangstukken krijgen
-alle dozen (karton) worden van boekfolie voorzien
-we bezitten enkele spelletjes in een metalen doos en daar werkt RFID niet mee en die moeten via de personeelsbalie uitgeleend worden
-bij uitleen en inname aan zelfscan krijgt klant de boodschap (in rood) om het spel te controleren via het personeel (wordt dan samen gecontroleerd)
-bij aankoop wordt rekening gehouden met 'hanteerbaarheid' (vb. geen honderden stukjes als puzzels)
-op elk spel staat de leeftijd aangegeven (+1 jaar, +2jaar enz. in de kleuren paars, geel, rood, blauw zoals de boeken in de jeugdbib)
-we proberen ook alle samen te houden in zakjes (vb. 8 huisjes) of met een elastiekje (vb. 50 kaarten)
-batterijen vervangen we zoveel mogelijk zelf 
-zie voor ons bezit op https://lommel.bibliotheek.be/spelotheek
-uitleen loopt goed en verlies/beschadiging valt goed mee. Bij te versleten voeren we af.
-enkel aangekochte spellen, geen tweedehands of gekregen/gevraagde spellen

Beste Zinke, veel collega's gaven je reeds een antwoord, maar wil je toch nog onze ervaring meegeven. De spelotheek van Ieper richt zich tot alle leeftijden. We bieden ook de verschillende categoriën aan. Van gezelschapsspellen, puzzels, fijne motoriek... tot grove motoriek, buitenspelen. 

De spelotheek is een onderdeel van de bibliotheek. Momenteel nog in een ander gebouw en met andere openingsuren. reglement is gelijk aan de bib, bijgevolg kunnen leners 6 spellen ontlenen per lidkaart en dit voor 4 weken in hun bezit houden. Spellen kunnen wel niet verlengd worden. Het ontlenen is gratis.

Het voorbereiden en controleren achteraf van de spellen neemt wel wat tijd in beslag. Wij werken met vast personeel (2 personen) en hebben daarnaast een 5-tal vrijwilligers die helpen bij het tellen en het reinigen van spelmateriaal. Dit gebeurt na iedere ontlening.  Alle onderdelen van een spel worden genummerd, inhoud van de doos wordt op een etiket geprint en op de binnenkant van het deksel gekleefd. Handleidingen en dozen worden gekaft zodat deze afwasbaar zijn.

Indien er stukken ontbreken laten we de leners nog eens zoeken. Beschadigd spelmateriaal wordt aangerekend. Bij bepaalde merken kan je onderdelen aankopen, sommige geven het zelfs gratis.

Het aankopen van onze spellen proberen we zo lokaal mogelijk te doen. 

De reactie van onze leners is zeer positief en dankbaar, het loont zeker de moeite om dit aan te bieden.

Veel succes en altijd bereid jullie op weg te helpen. 

Groetjes

RSS

© 2025   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden