Zaterdag hebben we LonderLab - eindelijk! - feestelijk geopend met het allereerste ZaterLab! De deelnemers hadden nog nooit met een laser cutter gewerkt en ikzelf had samen met een zeer gemotiveerde vrijwilliger slechts anderhalve dag ervaring.
Geen van ons had ooit al een doosje gemaakt, maar voor een beetje maker mag zoiets geen bezwaar zijn om dit samen met 20 deelnemers uit te vissen en op een beamer te tonen! Aan de hand van de Box Maker-uitbreiding in Inkscape deden we de basisprincipes van het ontwerpen voor de laser cutter en van de software uit de doeken.
Sommige deelnemers waren bijzonder snel mee en werkten tussendoor nog aan een ander eigen ontwerp. Niet iedereen kon lang genoeg blijven om de laser cutter te gebruiken. Vooral de rastergraveringen en de beginnersfout die ik daar laat op de avond bij maakte (en bleef herhalen) zorgde voor vertraging. Zo werd 17u uiteindelijk .. 21u30!
Wie tijdens de openingsuren van de bib het toestel wil gebruiken, moet eerst bewijzen dat hij of zij dit zelfstandig kan door een LonderLabKi te behalen tijdens één van de tweewekelijkse ZaterLabs.
Omdat we nog maar net gestart zijn staan we hier voorlopig nog een uitzondering op toe: iedereen die een mailtje naar de bib stuurt om een afspraak te maken mag met een afgewerkt ontwerp langskomen.
Binnen twee weken gaan we dieper in op het gebruik van Retina Engrave: de software waarmee je de laser cutter aanstuurt.
Op www.londerlab.be staat ondertussen al heel wat relevante informatie bij elkaar. Binnen enkele dagen komen ook de allereerste LonderWonderen daar te staan, mét een link naar de ontwerpbestanden en een beschrijving van de werkwijzen, wat er goed ging en wat nog verbeterd kan worden.
Voorlopig kan je ze al op onze Facebook-pagina bewonderen: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1328549633905724.10737418...
Tags:
Mooi! Zie ik dat goed dat de doosjes met dierenfiguren in dozenkarton (golfkarton) zijn gemaakt? Goed om te weten dat dit ook kan. Ik zag al een paar keer een lasercutter in werking, maar dat was altijd met hout (triplex of zo, denk ik).
De meeste deelnemers kozen voor het golfkarton, dat we gratis ter beschikking stelden. Een kantoorhandel naast de bib komt dat in grote massa's naast onze deur zetten, wanneer het papierslag is ;-)
Eén van de lessen die we hierbij geleerd hebben is dat geen twee stukken karton hetzelfde zijn, wat gevolgen heeft voor de vereiste instellingen. Vanaf nu gaan we daar altijd eerst een testje op doen, zoals we met alle nieuwe materialen doen. Golfkarton vliegt af en toe ook wel wat in brand, zeker wanneer je te dicht tegen de rand snijdt of een te hoog vermogen (of een te lage snelheid) gebruikt. Zolang je bij het toestel blijft tijdens het laseren is dit geen probleem.
Op www.londerlab.be/londerstock vind je alle materialen waarvan we een kleine voorraad in huis hebben gehaald en waarmee de deelnemers kunnen testen. Onder meer 3mm populierentriplex en laser grade MDF (gewone MDF bevat teveel formaldehyde) volgen nog.
De mogelijkheden van een laser cutter zijn echt eindeloos, maar wie dit wil bouwen moet zijn eigen golfkarton meebrengen.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door