'Prison Cloud' laat gevangenen surfen en gamen

Bron: Metro 7 jan 2016

Vandaag zijn al twee gevangenissen met ‘Prison Cloud’ uitgerust, die van Beveren en Leuze. De komende maanden wordt de gevangenis Marche-en-Famemme onder handen genomen en daarna volgen Brugge, Turnhout, Lantin en Nijvel. Binnen drie jaar wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) het systeem in de 27 overige gevangenissen in ons land installeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In de eerste plaats moet het platform een gedetineerde mee begeleiden naar een normale terugkeer in de maatschappij. Voor de dienst moeten de gevangenen wel betalen. De opbrengst gaat naar de kas van het steunfonds van voor gedetineerden.

De directie van de gevangenis bepaalt welke sites de gevangen kunnen raadplegen. Zo heeft hij geen toegang tot de sociale media en kan hij geen commentaar schrijven op nieuwssites. Vanuit een centrale kunnen de cipiers het surfgedrag van de gevangenen steeds in het oog houden.

Prijskaartje

Het is niet alleen een hele klus om alle gevangenissen met het systeem uit te rusten, maar er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. Hoeveel dat bedraagt, is niet duidelijk. «Alles hangt af van het aantal cellen en de vereiste werkzaamheden», zegt Geens. Voor de gevangenis van Marche-en-Famemme is het de berekening gemaakt en daar alleen gaat het al om 900.000 euro.

De socialistische vakbond ACOD is tevreden met het initiatief. «We kunnen dit systeem goed gebruiken. Dankzij ‘Prison Cloud’ kunnen we efficiënter werken met minder cipiers. Zo moeten ze niet telkens controleren met wie de gedetineerde telefoneert», klinkt het.

Wat is PrisonCloud?

PrisonCloud is een sterk beveiligd en flexibel dienstenplatform voor gedetineerden. Het digitale platform is ontwikkeld in samenwerking met de FOD Justitie en biedt diensten aan waardoor de gedetineerde leert om zelfstandig en op een verantwoorde manier een aantal handelingen uit te voeren. Het platform is gebaseerd op eboVision, een platform dat bedrijven in staat stelt om hun medewerkers op elk moment toegang te geven tot vertrouwelijke informatie.

Telefoneren, televisie kijken, aankopen doen in de kantine en zeer beperkt computergebruik zijn enkele van de diensten van PrisonCloud. 

Waarom PrisonCloud?

Het hoofddoel van PrisonCloud bestaat eruit om gedetineerden te begeleiden naar een optimale terugkeer naar de maatschappij. Hen kennis laten maken met nieuwe technologieën op een beveiligde manier is dan ook onontbeerlijk in het re-integratieproces. Ook is het gevangeniswezen zelf altijd op zoek naar manieren om zijn missie nog beter uit te voeren. De inzet van technologie is daarbij vanzelfsprekend.

Vrije toegang tot het internet?

Neen. Sommige gedetineerden krijgen wel de mogelijkheid om bepaalde websites te bezoeken. Dit zijn enkel websites die op een door Justitie goedgekeurde lijst staan. Enkel lezen is toegestaan. Het is niet mogelijk om door te klikken of commentaren achter te laten. Sociale media gebruiken (facebook, twitter), chatten en vrij surfen is nooit mogelijk.

Dienstenaanbod

PrisonCloud is een uiterst flexibel platform met uitgebreide mogelijkheden. PrisonCloud stelt de beheerder in staat om te kiezen uit een uitegebreide lijst van services en kan worden aangepast zodat het samenwerkt met alle bestaande hard en software oplossingen. 

Op deze manier is PrisonCloud de eerste oplossing die elke mogelijke service integreert in één platform dat tegelijk veilig en gemakkelijk te beheren is.

Bron: meer info bij http://www.ebo-enterprises.com/nl 

Alle Belgische gevangenen krijgen digitale tv

Gazet van Antwerpen - ‎21 uur geleden‎
Het totale kostenplaatje voor Prison Cloud is nog niet bekend. Voor de gevangenis van Marche-en-Famemme alleen gaat het om 900.000 euro. “Hoeveel de opstart van Prison Cloud kost, hangt af van het aantal cellen en de vereiste werkzaamheden”, zegt ...
Het Laatste Nieuws - ‎6 jan. 2016‎
Alle 11.000 Belgische gedetineerden kunnen binnenkort in hun cel bellen, digitale tv kijken, films huren en gamen. Justitie gaat álle gevangenissen uitrusten met het beveiligde platform 'Prison Cloud'. Daarmee kan een gevangene ook cursussen volgen en ...
VTM NIEUWS - ‎7 jan. 2016‎
Alle gedetineerden in ons land kunnen binnenkort vanuit hun cel bellen, digitale tv kijken, films huren en gamen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Justitie gaat alle gevangenissen uitrusten met het beveiligde platform 'Prison Cloud', daarmee kan een ...

Weergaven: 850

Berichten in deze discussie

Interessant dat 'library' bij education & training is ondergebracht en niet bij 'leisure'. Praktisch nut primeert op ontspanning, zelfs zinvolle ontspanning?

Digitale boek is nog niet ingedeeld?

 

ps: In Nederland is er sprake van de afschaffing van de gevangenisbibliotheken. Zij zouden vervangen worden door digitale boeken op cel (een besparingsmaatregel), maar hoe het praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet uitgewerkt. Er bestaan ook tegenstemmen, hopelijk slagen zij erin om dit idee te laten afvoeren. Het is duidelijk dat bibgebruikers met weinig bibervaring, met weinig leeservaring (het merendeel van de gedetineerden) hierdoor niet meer gestimuleerd zullen worden tot lezen, met alle gevolgen vandien. Het digitale lezen als toevoeging aan de gevangenisbib zou dan wel weer een aanwinst zijn, zeker wat het anderstalige aanbod betreft.

Bart Dils

 

Ja, erg toch, die plannen in Nederland!?

De gevangenisdirecteuren hebben in 2013 het bezuinigingsvoorstel van één van hen goedgekeurd.

Daarin werd gesteld dat de gevangenisbibliotheken per januari 2016 (!!) moesten worden opgeheven.

Dat zou moeten kunnen omdat de gedetineerden vanaf dan de mogelijkheid zouden moeten hebben om digitaal te lezen op tablets die ze toch al uitgereikt zouden krijgen om zelfstandig zaken te regelen als het plannen van bezoek van buiten, bezoeken aan medische dienst en onderwijs, het inschrijven in een gemeente en het huren van een huis voor na detentie e.d.

Ik meende aanvankelijk nog dat alleen de papieren boeken en daarom de fysieke bibliotheken zouden verdwijnen en dan worden vervangen door digitale mogelijkheden.

Dat vond ik al wat snel gaan; naast elkaar gebruiken zou een logischer eerste stap zijn, leek me.

Maar echt verontwaardigd/verontrust werd ik toen bleek dat de grootste bezuiniging van dit plan was dat tevens alle gevangenisbibliothecarissen moesten verdwijnen (zoals mijn collega's dat allang hadden begrepen).

Vandaar waarschijnlijk dat noch de gevangenisbibliothecarissen zelf noch onze afdelingshoofden bij het opstellen en bespreken van het plan zijn betrokken; we vernamen er pas iets van toen het al besloten was. 

In Nederland worden vrijwel alle gevangenisbibliotheken beheerd door bibliothecarissen en bibliotheekmedewerkers in dienst van DJI, de Dienst Justitiële Inrichtingen, een onderdeel van het Ministerie van Justitie; ons wegbezuinigen lijkt het Ministerie dus geld op te leveren (en wie denkt er dan aan dat het uiteindelijk de maatschappij veel meer gaat kosten...).

Sinds 2013 poogt de Vakgroep Bibliotheken binnen DJI op allerlei manieren de plannen tegen te houden, vooral om te voorkomen dat het beroep van gevangenisbibliothecaris verdwijnt.

Want zoals jij hierboven ook al aangaf, Bart, ook en misschien wel juist in het digitale tijdperk is de ondersteuning van een professional onontbeerlijk, bij het helpen vinden van het meest geschikte boek voor de gedetineerde lezer maar zeker voor het enthousiasmeren tot lezen en het op weg helpen in het digitale aanbod van de "buiten" niet lezende gedetineerde.

Inmiddels is de digitale oplossing er nog helemaal niet.

De pilots stranden en het zal nog een flinke tijd duren voor een naar het idee van de directies goed werkende digitale oplossing landelijk kan worden aangeboden.

Gelukkig is inmiddels ook toegezegd dat de fysieke bibliotheken in de Nederlandse gevangenissen in gebruik blijven en de bibliothecarissen daarin ook blijven werken tot die digitale oplossing in bedrijf is.

We zijn er dus nog.

En we doen er alles aan om de directies, de beleidsmakers en de politiek ervan te doordringen dat een tablet met @book-mogelijkheden niet de bibliotheekvoorziening is zoals die is bedoeld in de Penitentiaire Beginselenwet; dat bij zo'n voorziening toch minstens een bibliothecaris wordt verondersteld.

Wij hadden volgens de eerste plannen dit jaar al weg moeten zijn, op papier moeten we dat nu per 1 januari 2017, maar het is de directies wel duidelijk dat we er tot januari 2018 ook nog wel zullen zijn.

De Nederlandse gevangenisbibliotheken bestaan dit jaar 175 jaar.

In 1991 is het 150-jarig jubileum uitgebreid gevierd; toen was financieel nog van alles mogelijk.

Nu doen we het bescheidener, maar het wordt geen afscheidsbijeenkomst!

Op dinsdag 7 februari 2017 gaan we er een mooie feestdag van maken, waarbij we hopen ook een aantal Vlaamse vakgenoten te zien!

Katrien Pancras, gevangenisbibliothecaris in Alphen aan den Rijn 

PrisonCloud maakt begeleiding gedetineerden “professioneler en efficiënter”

PrisonCloud maakt begeleiding gedetineerden "professioneler en efficiënter"

De introductie van PrisonCloud in de Belgische gevangenissen zal het contact tussen de bewakers en de gedetineerden professioneler en efficiënter maken. Dat zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI). Bovendien maakt PrisonCloud de kloof tussen de buitenwereld en de cel veel kleiner, wat een positief effect heeft op de re-integratie van de gedetineerden. PrisonCloud is een services platform in de cel dat aan de gedetineerde rechtstreekse toegang biedt tot bepaalde diensten, zoals dokters en aalmoezeniers. De gevangene kan ook 24 uur per dag telefoneren. Het systeem is al geïntroduceerd in de gevangenissen van Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne. Ook de geïnterneerden in het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) van Gent hebben met PatientCloud zo’n systeem.

Maar de lokale toezichtscommissies van Beveren en Leuze toonden zich ongerust over de gevolgen van PrisonCloud op het contact tussen cipiers en gevangenen. Het aantal face-tot-face contacten loopt inderdaad terug, klinkt het bij het Gevangeniswezen, maar ze zijn wel veel professioneler. “PrisonCloud zal de beambten van heel wat belastende administratieve taken bevrijden. Door de tijd die vrijkomt, kunnen ze efficiënter met de gedetineerden omgaan”, aldus de woordvoerster.

PrisonCloud is dan ook een belangrijk middel in de re-integratie van de gevangene. “Uit een rondvraag in Leuze en Beveren blijkt dat 90 procent van de gedetineerden tevreden is met PrisonCloud. De kloof met de echte wereld wordt kleiner. Bovendien doen ze digitale ervaringen op die hun kans op een job verhogen”, besluit Van De Vijver.

Opmerking: hebben de gevangenisbibcollega's hierover al ervaringen? Welke gevangenissen buiten die van Beveren hebben al prisoncloud? 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden