Collega's,

Wij lenen op de jeugdafdeling ook spellen uit: puzzels, gezelschapspellen, ...

Wij schakelen volgend jaar over op RFID en ik vroeg me af hoe je dit verwerkt en in de zelfuitleen zet (controle inhoud e.d.).

Weergaven: 459

Berichten in deze discussie

Wij zijn begin dit jaar gestart met LonderSpeel: een deelotheek voor speelgoed.  In principe kopen we zelf geen spellen of speelgoed aan (wel een kleine startcollectie), maar roepen we bezoekers op om ongebruikt speelgoed dat nog in goede staat is naar de bib te brengen.  Ondertussen werden al meer dan 500 bruikbare spellen aan LonderSpeel geschonken.  Elke lener met een bibkaart kan max. 2 stuks uitlenen.  We rekenen geen boetes aan voor speelgoed dat te laat wordt teruggebracht en gaan pragmatisch om met de eventuele vervangingskost bij verlies van onderdelen, beschadiging,...  Dit initiatief loopt van in het begin als een trein, met relatief weinig "probleemgevallen" of misbruik.  

Ook bij ons gebeurt het ontlenen en terugbrengen aan de infobalie (barcode) en niet via de zelfuitleen.  We voorzien geen RFID-tags op het speelgoed.  Na het terugbrengen wordt het speelgoed opzij gezet, tot het is nagekeken door een vrijwilliger.  Om dit telwerk een beetje menselijk te houden lenen we geen puzzels uit van meer dan 250 stukjes.  Een doos met bv. 500 Clics-onderdelen wordt bij ons nooit nageteld.  Ook met Monopoly-geldbriefjes zijn we al blij als er "een stapeltje" terugkomt.

De vrijwilligers zorgen ook voor het grootste deel van de verwerking.  Het geschonken speelgoed wordt nageteld en er wordt een duidelijke foto gemaakt van alle onderdelen.  Deze wordt gelamineerd en meegegeven met het speelgoed, zodat de lener het makkelijk thuis kan natellen, voor hij of zij het terugbrengt.  Met deze foto's hebben we ook een catalogus gemaakt, die gekoppeld is aan het bibiotheeksysteem: www.londerspeel.be.  

In het bibliotheeksysteem wordt het speelgoed op exemplaarniveau beschreven en aan een "algemene" beschrijving gehangen.  Dit is een zeer snelle manier van werken.  De beknopte beschrijving wordt automatisch gegenereerd vanuit een Excel-document, waarmee we tevens de etiketten en de speelgoedfiches (met foto en barcode) automatisch genereren.   Op termijn hopen we ook voor deze (relatief eenvoudige) technische workflow nog een vrijwilliger te vinden.  Momenteel hebben we 3 wekelijkse vrijwilligers die exclusief voor LonderSpeel werken + ondersteuning van enkele "algemene" vrijwilligers, wanneer relevant.

Groeten van Tim

Bib Londerzeel

 

De Bibliotheek Moorslede heeft al ruim 10 jaar een spelotheek. Alle spellen hebben een RFID-label en kunnen via de zelfservicetoestellen door de leners zelf uitgeleend en ingeleverd worden. Enkel grote dozen die niet passen in de zelfservicekiosken moeten aan de balie uitgeleend worden. Dit geldt ook voor spellen met een metalen doos en om de lener daarop te wijzen kleven we een sticker "Uitlenen aan de balie". Bij het inleveren van een spel wordt de status door het personeel onmiddellijk gewijzigd in "Niet beschikbaar". Dit gedurende de periode dat het spel moet worden gecontroleerd. Dit kan soms enkele dagen duren naargelang de werkdruk. Na controle komt het spel weer in de bib. Dit systeem werkt goed maar is erg arbeidsintensief. De collectie van de spelotheek wordt wel zeer geapprecieerd door onze leden en trekt nieuwe gebruikers aan.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden