Dag collega’s,

 

 We lezen regelmatig in contracten iets in de aard van:

 

“Elke schade aangebracht en/of veroorzaakt door het publiek of de organisator aan instrumenten en bijhorend materiaal van de artiest, wordt door de organisator volledig vergoed tegen taxatiewaarde. De organisator staat in voor de veiligheid van alle materiaal en persoonlijke bezittingen van de artiest en begeleiders. Hij/zij wordt verantwoordelijk gesteld bij diefstal.

 

Vaak wordt daar ook nog aan toegevoegd dat wij als organisator hier de nodige verzekeringen dienen voor af te sluiten.

 

Onze contactpersoon bij de verzekering geeft aan dat dit erg ver gaat en dat we desnoods nog materialen kunnen verzekeren, waarvan dan op voorhand een detaillijst wordt bezorgd, maar dat het zeker niet verder kan gaan dan dat.

 

Ook in de richtlijnen aangereikt door VVC (via http://www.cultuurcentra.be/trefwoord-contracten-podiumkunsten-7.html - vooral luik 2 over contractbijlage, lezen we dat dit toch niet de bedoeling kan zijn en wordt volgende suggestie gedaan:

“Partij 1 is niet aansprakelijk voor schade die toegebracht wordt door derden aan instrumenten,

geluid- en lichtinstallatie, kledij, attributen, enz. van de groep/artiest, alsook de ontvreemding

hiervan, tenzij is aangetoond dat hij niet de nodige maatregelen heeft genomen die van

een goed huisvader mogen worden verwacht om zulke schade of ontvreemding te vermijden.”

 

Mijn vragen aan jullie:

  • Is er iemand al tegen een dergelijke bepaling in een contract in gegaan? 
  • Worden er verzekeringen voor instrumenten van artiesten afgesloten bij jullie?
  • Heeft er al iemand problemen ervaren?

 

Alvast bedankt!

 

Groetjes,

Véronique

GC den Ichter - Opglabbeek

Weergaven: 407

Berichten in deze discussie

Dag Veronique,

ik ben ook benieuwd naar de reacties en ervaringen van andere centra.

Op dit moment werken we met een kleine werkgroep van cc's aan een model van 'contractbijlage' waarin dit soort 'algemene voorwaarden' (de kleine lettertjes) juridisch juist en evenwichtig voor beide medecontracten geformuleerd worden.

Dit voorstel van 'contractbijlage' is in mei 2015 voorgelegd en besproken met een aantal boekingskantoren. In dat overleg waren boekingskantoren het er alvast mee eens dat deze voorwaarde anders geformuleerd moet worden, in de aard van het voorstel dat je hierboven vermeld.  Als het cc als 'goede huisvader' zorgt voor de nodige maatregelen om schade of diefstal te voorkomen, kan hij niet aansprakelijk worden gesteld. Boekingskantoren vroegen wel expliciet aandacht te hebben voor hoe het cc dit kan waarborgen: bvb. een afsluitbare backstage, kleedkamers, of een kluis.

Wij werken verder aan het model van contractbijlage (in overleg met boekingskantoren en met oKo) en hopen dit in het najaar te kunnen verspreiden aan centra, boekingskantoren en artiesten.

Als er nog pijnpunten of suggesties zijn mbt de 'kleine lettertjes', shoot!

Of als je meer wil weten, bel me gerust op

groetjes

Evi

VVC

Beste Veronique,

Alles wat je schrijft, klopt.  Ik werd er ook op gewezen door 'de verzekeraar'.

Volgens mij kan een verzekering eisen in dat opzicht totaal niet, gezien ik nog de eerste artiest moet zien die vooraf (redelijke termijn om verzekering in orde te brengen) een gedetailleerde lijst kan/zal bezorgen. Het is soms al zo moeilijk om een dag vooraf een technische fiche te krijgen...

Gewoon verwachten dat we alles doen dat we kunnen om schade te voorkomen, kan dan weer wel vermoed ik.

Ik zou graag vanaf volgend seizoen dergelijke contracten weigeren.  Als enkeling sta ik natuurlijk niet sterk, maar als iedereen er op zou reageren...

Mvg

Pieternel

GC Zedelgem

contract weigeren is drastisch en uiterste middel uiteraard :-)   Elk contract is immers een onderhandeling. Dat betekent dus dat je zelf wijzigingen mag voorstellen. Gebruik en verwijs nu alvast zeker naar onze brochure en checklist. Zeer juist, Pieternel, ik hoop dat je wervende oproep effect heeft: samen op dezelfde manier reageren!

Met het ontwerpen van een model van contractbijlage in dialoog en overleg met boekingskantoren, hoopt VVC te bereiken dat jullie in de toekomst niet meer hoeven te onderhandelen  over dit soort 'kleine letters'. Dat het afspraken worden die algemeen aanvaard zijn tussen centra en boekingsagenten/artiesten. wordt vervolgd.

Evi, VVC

Nog even een update: 

wij hebben intussen aangegeven aan een boekingskantoor dat we moeite hadden met deze formulering en dan een alternatieve bepaling aangereikt gebaseerd op de suggestie van de VVC. Er werd absoluut geen probleem gemaakt van het aanpassen van het contract!

Groetjes,

Véronique

Allen,

het is belangrijk om als organisator alleen burgerlijk aansprakelijk gesteld te worden voor schade (aantoonbare relatie tussen schade en fout door organisator). Dan volstaat een verzekering BA. Je kunt ook niet zomaar contractueel verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal. Maar we moeten contracten in de sector inderdaad onder de loep nemen. Daar staan soms vreemde (geformuleerde) dingen in.

Beste collega's

Ik verander al enkele jaren dit artikel. Geen aansprakelijkheid naar derden toe, geen verplichte verzekering, wijzen op een onderzoek door politie en/of verzekering naar de omstandigheden van schade op ontvreemding en wijzen op afsluitbare backstage en een gemeenschappelijke taak van artiest en organisator om dat ook zo te houden. Verwijzing naar het als een goede huisvader omgaan met deze bepaling.

Over die aanpassing wordt haast nooit moeilijk gedaan. Men weet ook dat dit absoluut geen afdwingbaar artikel kan zijn. Zeker niet de aansprakelijkheid naar derden toe.

In inderdaad, de veralgemeende contractbijlage waar we binnen het zakelijk overleg mee bezig zijn, zou ons heel wat tijd en frustratie moeten besparen. Zowel bij artiest, tussenpersoon/boeker als ons. We hopen tegen einde dit jaar hiermee rond te zijn. Als zoveel mogelijk boekingskantoren dat dan willen gebruiken, evenals dat zoveel mogelijk van onze collega's het gebruik hiervan zouden vragen, staan we al een heel eind verder.

Het is inderdaad niet fijn om steeds over algemene voorwaarden, bijzondere voorwaarden en hoe het ook allemaal mag heten te moeten vitten. In 95% procent van de gevallen is dit ook iets waar nooit discussie over komt. Maar in juist de moeilijke dossiers staan we vaak nergens als we blindelings die bijlages bij contracten tekenen.

Bart De Motte

Directeur cc 't Getouw    

RSS

© 2025   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden