Hebben jullie als bibliotheek ervaring met het ontvangen van blokkende studenten in de bib? Dan hoor ik graag jullie reacties...

Ondertekenen de studenten een reglementje, organiseren jullie echt toezicht of gewoon aanwezigheid in de bib, hoe zit het met verantwoordelijkheid, voorzien jullie dan echt dagelijks van pakweg 9 tot 17u een studieplek?

Zijn bij jullie ook leerlingen secundair onderwijs (we hebben twee secundaire scholen vlakbij) welkom in blokperiodes en hoe zit het daar met verantwoordelijkheid?

Veel vragen dus vooraleer we deze dienst zouden aanbieden, niet als bibliotheek in een (studenten-)stad maar als bibliotheek van twee "landelijke" gemeenten.

Grote dank voor jullie inspiratie!

Marlies

Weergaven: 749

Berichten in deze discussie

Wij zijn sinds mei hiermee gestart: enkel voor studenten uit het hoger onderwijs. We organiseren dit in ons polyvalent zaaltje waar plaats is voor een 30-tal studenten en dit van 8u30 tot 12 en van 13u (of 13u30) tot sluiten van de bib. Dus niet volgens de openingsuren (we zijn maar 12u open) maar volgens aanwezigheid van het bibliotheekpersoneel. De studenten zijn lid van een facebook-groep zodat we snel berichtjes kunnen plaatsen ingeval van gewijzigde uren (als er geen personeel aanwezig is). Ze dienden zich ook vooraf te registreren op een website.

We organiseren geen toezicht, maar bij het binnenkomen en buitengaan schrijven de studenten wel hun naam op een lijst, zodat we een idee hebben wie er zich boven in het zaaltje bevindt en met hoeveel ze zijn.

We voorzien ook frisdrank en koffie, de studenten moeten wel zelf hun glazen en tassen afwassen.

De studenten zelf ervaren dit als zeer positief !

Wij hebben een polyvalente zaal die door de studenten kan gebruikt worden als er geen andere activiteiten zijn. Daar is geen toezicht. Spijtig genoeg is daar niet genoeg plaats. De studenten zitten bij ons dan ook in de leeszaal, in de krantenhoek en vaak zelfs aan de opzoekpc's, op de jeugdafdeling,... Dit levert wel eens problemen op (teveel lawaai door de studenten of studenten klagen van teveel lawaai van de andere gebruikers, geen plaats meer voor bezoekers die een krant willen lezen, we moeten meermaals opmerkingen maken om toch de opzoekpc's vrij te houden). Studenten moeten zich aan het gewone reglement houden. Vaak moeten we opmerkingen maken over het feit dat ze eten in de bibliotheek, terwijl dit niet mag. Het zou eenvoudiger zijn als we genoeg plaats zouden hebben om iedereen te zetten, zodat de plaatsen in de krantenhoek ed. vrij kunnen blijven voor andere lezers.

Beste Marlies,

Onze polyzaal staat voor Blok@de bib ter beschikking van 09.30 tot sluitingstijd van de bib.  Wij rekenen op de sociale controle van de studenten en voorzien bijgevolg dus geen toezicht.  Zoals we zeggen : we bieden een stille ruimte, free wifi, free stroom en free wind van onze ventilators.  We richten ons vooral op studenten.

Op ons buitenterras kunnen ze gebruik maken van ons tuinmeubilair (en een asbak).

De collega's van Jeugdhuis Togenblik houden voor studerende scholieren een plaatsje vrij in de namiddag.

Bijlagen:

Dag Marlies,

Wij hebben al enkele jaren ervaring met blokkende studenten. Onze vergaderzaal en leeszaal staan tijdens onze openingsuren ter beschikking van de studenten. In de leeszaal is er toezicht, in de vergaderzaal niet.

We vragen gewoon respect voor de medestudenten en bezoekers van de bib, geschreven regels zijn er niet.

Met vriendelijke groeten,

Carol

Hallo Marlies,

Sinds een paar jaar hebben we in Izegem geregeld studenten over de vloer. Het begon als een marginaal gegeven maar nu is het geïnstitutionaliseerd. In die mate dat we momenteel 2 plekken voorzien : de leeszaal en een ruimte voor vergaderingen; Die zitten soms afgeladen vol. Er is sedert een paar jaar een samenwerking met De Jeugddienst die nu en dan zorgt voor ludieke acties en logistieke steun. Zo worden smoothies aangeboden, balpennen, markers en zelfs een nekmassage ?! Verleden jaar is de samenwerking blok@bib geworden. Uiteraard zijn de studenten welkom tijdens de openingsuren, maar op aanvraag zijn we nu ook in de voormiddag open vanaf 8 uur tijdens een bepaalde periode. Dan wordt de dienstingang geopend. Wij voorzien locatie, meer niet. De blokperioden zijn ook netjes afgebakend en zijn enkel voor hogeschoolstudenten :Eén tijdens de maanden mei-juni, één in de kerstperiode. De gasten uit het secundair zijn welkom in de gewone uren. We hebben geen reglement en tot nu toe geen noemenswaardige problemen; enkel moet er opgepast worden dat gewoontegebruikers niet verdrongen worden. We voorzien daarom enkele plaatsen voor ons dagdagelijks publiek èn studieplekken. Wel moet er voldoende wifi aanwezig zijn want die gasten zitten permanent op internet. Mocht je nog nadere info willen, geef ons gerust een belletje.

Vriendelijke groet,

Bernard

Dankjewel alvast voor jullie nuttige reacties en tips! We nemen ze mee voor de volgende blokperiode en weten jullie te vinden als we nog extra vragen hebben!

Leuk idee van Annelies De Vos van die Facebookpagina! Alleen merken we hier in Aalst dat personen het hele jaar komen studeren in de bib. Vooral in onze leeszaal, in echte blokperiodes is deze te klein. Scholieren van S.O. komen in december en juni ook, al moeten we strenger optreden bij hen. Ze maken het nogal bont. Studenten houden zich meestal aan de regels.

Maar waar is dat dus nog, dat er heel het jaar door gestudeerd wordt?

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden