Tot nu toe gebruiken wij voor onze jeugdcollectie etiketten met letteraanduidingen:
- A van 5-7 jaar
- B van 8-10 jaar
- C van 11-14 jaar
- AD vanaf 14 jaar
De nieuwe Biblioprint-etiketten via ISBN scan werken met kleuren en wij zijn heel enthousiast over het ontwerp omdat het genre zichtbaar is en we deelaanduidingen kunnen toevoegen.
De overschakeling roept vele praktische vragen op:
- onze huidige leeftijdsaanduiding komt niet overeen met de nieuwe (geel=6-8, rood=9-11, blauw:12-13 en grijs=14+) dus nu de nieuwe boeken reeds een nieuw etiket geven is moeilijk
- hoe tonen we dit in de OPAC? (wij zijn een PBS bibliotheek?)
Zijn er bibliotheken die reeds een overschakeling van letters naar kleuren hebben meegemaakt en daar nuttige tips over hebben?
Bedankt voor jullie hulp alvast!
Lieve Van Opstal
Tags:
Dag Lieve,
Wij zijn ondertussen begonnen met de overschakeling. Ook wij gingen vroeger uit van het A, B, C, AD-niveau, alleen lag onze vertaling wat anders, nl A= 6-8 jaar, B= 9+, C= 11+, AD=13+.
Om zoveel mogelijk achter de schermen te kunnen doen en de overgang voor de klanten zo kort mogelijk te houden, heb ik lijsten gemaakt van al onze jeugdboeken in excel per niveau. Deze druk ik af (via word), met o.a. de barcode erop, maar ook met het isbn-nummer, titel en doelgroep uit de onderwerpsgegevens. Op die manier kan ik op voorhand volledig de etiketten maken via de isbn-scan in biblion, pas dan gaan we de etiketten op de boeken plakken en eventueel aanpassingen doen in de catalografie. Wij werkten ook met omzetting bij de signatuur, dus ook dat moet aangepast worden in catalografie. Wij blijven in de catalografie de vorige pk-genres (of sublocaties) gebruiken, maar laten alleen de verwoording aanpassen naar de OPAC.
Ik hoop dat ik je hiermee al vooruit geholpen heb.
Groetjes,
Katia
Ik volg, wij zitten in dezelfde situatie.
Bib Rotselaar
Even nog een praktische vraag in verband met de eerste leesboekjes en de nieuwe AVI.
We gaan dus meteen ook geleidelijk aan over naar de nieuwe AVI, zoals die ook door de autoscan van Biblioprint aangemaakt worden.
Hoe kleven jullie dat op die dunne eerste leesboekjes, want daar is geen enkel boekje bij dat breed genoeg is (op de rug) om daar bijvoorbeeld een AVI M3 met bovenaan een gele kleur te plaatsen??
Ofwel zie je de M of wel zie je de 3, maar dan lijkt het op een gewoon AVI...
Als je ze dwars op de rug kleeft, zie je het kleur niet meer en zie je ook de omschrijving 1ste lezers niet meer?
Zou biblioprint geen dwars notatie van de M3 (enz) kunnen maken?
Groetjes,
Anne
Bib Rotselaar
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door