'Volgens Willy': een unieke boekenreeks voor volwassenen met een verstandelijke beperking.

Vaststelling: de oorsprong van het idee

Er wordt vandaag de dag heel veel gepraat en geschreven over inclusie en integratie, gelijke kansen, empowerment en zelfbepaling voor personen met een beperking (of misschien houden we het beter op de meer courante term: een handicap). Op zich een heel goede zaak waar heel veel moeite voor wordt gedaan.

Een specifieke doelgroep blijft echter doorgaans in de schemerzone hangen: mensen met een verstandelijke beperking. Velen onder hen (hoe ernstiger de handicap, hoe moeilijker het wordt) hebben niet meteen de mogelijkheid om van die maatschappelijke kansen gebruik te maken en zijn meestal niet in staat om zonder begeleiding iets doortastend bij te dragen. Dat maakt dat de meeste 'gewone burgers' een vertekend of verkeerd beeld van deze mensen hebben. Dat vertaalt zich onder meer in medelijden en betutteling: het zijn 'volwassen kinderen' die als dusdanig kunnen/moeten worden behandeld.

Nochtans toont mijn praktijkervaring iets compleet anders aan...

Een duidelijk voorbeeld van die (onbewust?) betuttelende houding is het feit dat er noch in Vlaanderen, noch in Nederland boeken te vinden zijn die gaan over hun beleving. Boeken waarin iemand als hen de held is, een stem heeft, opkomt voor zichzelf. Verhalen die kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling en een beeld weergeeft van hun realiteit (bv. in een leefgroep). Het weinige dat te vinden was, bestond uit varianten op kinderboeken waarbij de inhoud vooral gericht is op 'bijsturen van gedrag'.

 

De uitwerking van het idee

Na 25 jaar praktijkervaring in de sector besloot ik hier verandering in te brengen door échte verhalen van mijn cliënten op hun manier en op hun niveau te verwerken in een boekenreeks. Geïnspireerd door de rechtstreekse vraag van bewoners: bestaan er geen boeken die gaan over ons? Over ons leven? Het bleek een hele uitdaging te zijn, een intensief proces met veel experimenteren en bijsturen. Maar uiteindelijk kwam ik tot een werkbaar manuscript.

Sig vzw besloot de boekenreeks uit te brengen. Ondertussen zijn er 3 delen verschenen.

Dit initiatief kon rekenen op de belangeloze medewerking van Will Tura, Klüger uitgeverij, Studio 100, K3, Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), Clouseau, EMI en Stichting Gentle Teaching.

Om de boeken in zijn totaliteit toegankelijk te houden voor het beoogde publiek, is geen tekst of uitleg opgenomen voor ouders en/of hulpverleners. Hiervoor wordt verwezen naar de gekoppelde website www.volgenswilly.be

De reacties in de pers zijn unaniem positief. Het project krijgt meer bekendheid.

Op de persvoorstelling konden we de heer Koen Temmerman (bibliothecaris Gent) verwelkomen. Hij was meteen gewonnen voor het project en raadde me aan het kenbaar te maken in het bibliotheekwezen. Aansluitend op de inclusie en integratiegedachte was hij van mening dat deze reeks in alle bibliotheken beschikbaar zou moeten zijn, vooral omdat ze geen commerciële doeleinden heeft.

Vandaar deze post die hopelijk velen onder jullie bereikt en kan bekoren.

 

In dit verhaal maken we kennis met Willy. Hij woont in een home die De Regenboog heet.Hij heeft zijn kamer in de Groene Leefgroep.

Willy beleeft de wereld op zijn eigen manier en maakt hierover een boek met foto’s, tekeningen en schrijfsels.

Soms heeft hij het moeilijk.
Hij vindt dan troost in de muziek van zijn grootste idool Will Tura.
Maar af en toe wordt het hem allemaal te veel.
En dan kan hij vertrouwen op Wannes, zijn persoonlijke begeleider.
Als dank noemt Willy hem plagend en voor de grap Zwans...

 

Dit is het tweede deel van een reeks avonturen die Willy en Zwans in de Groene Leefgroep beleven. In dit verhaal vertelt hij over hoe het is om samen te leven met negen andere bewoners. Dat is niet altijd gemakkelijk!

En dan hebben we het nog niet over de begeleiding … Al die afspraken en regels! Gelukkig is er zijn vriend Eric, die net als Willy van muziek houdt. En dan is er ook nog Emma, een bewoonster die graag haar zin krijgt. Maar Willy en Eric geven zich niet snel gewonnen!

Als het echt niet meer lukt en er komt ruzie van, dan helpt Zwans,
Willy’s persoonlijke begeleider, om een oplossing te vinden.

 


Vlinders in de buik! Willy snapt het spreekwoord niet zo goed, maar hij vindt het kriebelen in zijn buik wel leuk. Vooral als Emma in de buurt is. Zij is één van de andere bewoners in zijn leefgroep. Maar Willy weet niet zo goed hoe hij aan Emma kan zeggen dat hij haar graag ziet. Zwans, zijn persoonlijke begeleider, helpt hem op weg.

In dit derde deel vertelt Willy dat het niet zo eenvoudig is om verliefd te zijn.

 

 

 

Voor 2014 staan drie nieuwe delen gepland die onder andere de thematiek rouwen en afscheid nemen zullen belichten.

 

Weergaven: 338

Berichten in deze discussie

Bij ons is er een lener die regelmatig informatie zoekt over begeleid wonen, rechten en plichten er van e.d. De meeste boeken zijn geschreven vanuit het standpunt van verzorgend personeel en begeleiders, echter zo goed als nooit vanuit de leefwereld van personen met een beperking. Misschien is dit ook een mogelijkheid om hieraan iets te doen?

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden