Mediawijs.be, het kenniscentrum voor mediawijsheid, organiseert op 28 januari 2014 in de KVS in Brussel de ‘Vree Mediawijze dag’. Ongeveer een jaar geleden schoot Mediawijs.be uit de startblokken en heeft ondertussen al vree veel mediawijs gedaan.  Het Kenniscentrum zal op 28/1 zijn realisaties van het afgelopen jaar met u delen, z’n toekomstige plannen toelichten, vergelijken met wat gebeurt in het buitenland en stil staan bij de Internationale dag van de Online Privacy. En ‘last but not least’, dat eerste kaarsje uitblazen.

 

Hoe staat het ondertussen met het mediawijsheidsveld in Vlaanderen? Mediawijs.be heeft, samen met consortiumpartner Cemeso, de in 2012 uitgevoerde veldstudie geactualiseerd en uitgebreid. Zo goed als alle mediawijsheidsinitiatieven in Vlaanderen en Brussel zijn voortaan visueel in kaart gebracht, dankzij Mediawijs.be. Via deze kaart kan men gericht zoeken op mediawijze organisaties, hun aanbod en projecten. De interactieve kaart en de resultaten van het onderzoek zullen tijdens de Vree Mediawijze dag voorgesteld worden.

 

Daarnaast heeft Mediawijs.be in samenwerking met verschillende partners ook enkele initiatieven uitgewerkt. De focus ligt hierbij op een aantal aspecten die tot nu toe onderbelicht bleven, zoals onder meer gaming, auteursrechten en hoe omgaan met zelfgemaakte media-inhouden, en methodieken gericht naar kwetsbare jongeren. Tijdens de pitchsessies worden deze initiatieven toegelicht. Ook in 2014 mag je je verwachten aan enkele nieuwe mediawijsheidsinitiatieven. Mediawijs.be lanceerde in 2013 een projectoproep voor mediawijze projecten. Organisaties werden opgeroepen om een mediaproduct, -dienst, –technologie of campagne-idee te ontwikkelen voor kansengroepen om ze te helpen bij het kritisch, doelgericht en bewust omgaan met media. Benieuwd welke projecten het gehaald hebben? De winnende projecten worden tijdens de Vree Mediawijze dag voor het eerst aan het brede publiek voorgesteld.

 

Na een blik te werpen op het mediawijsheidsveld in Vlaanderen, bekijken we mediawijsheid meer vanuit een internationaal perspectief. Hoe wordt er in andere landen aan mediawijsheid gewerkt en wat is de rol van de bibliotheeksector? Rauna Rahja zal vanuit haar ervaring meer vertellen over mediawijsheid en de rol van de bibliotheken in Finland. Finland kent immers een lange traditie en is een van de koplopers op gebied van mediawijsheid. Nadien volgt een panelgesprek over de veranderende rol van de bibliotheken in relatie tot mediawijsheid. Enkele internationale experts zullen in debat gaan met onze lokale experten. 

 

Geen mediawijzere dag dan 28 januari 2014 want die dag is uitgeroepen tot de Internationale dag van de Online Privacy.  Een ideale gelegenheid dus om stil te staan bij wat we allemaal doen op het internet en wie ons daarbij volgt. Mediawijs.be toont daarom voor het eerst op groot scherm in België de documentaire “Terms and Conditions, May Apply” van Cullen Hoback. Deze verrassende documentaire toont hoe de overheid en bedrijven het fundamentele recht op privacy in het digitale tijdperk ondermijnen. Cullen Hoback schetst door middel van persoonlijke verhalen hoe in een wereld zonder privacy gegevens van mensen gewonnen en verkocht worden door bedrijven en hoe overheid en bedrijfswereld verweven zijn. Na de film is er mogelijkheid om vragen te stellen aan Rob Heyman (EMSOC Onderzoeker) die zich ondertussen al meer dan drie jaar in deze materie heeft verdiept. Meer info over de documentaire kan je hier terugvinden.

 

De vree mediawijze dag wordt feestelijk afgesloten met een receptie!

 

Mediawijs.be nodigt jullie van harte uit! Al wie aan de Vree Mediawijze dag wenst deel te nemen, kan zich hiervoor inschrijven.

 

Praktische informatie

 

De Vree Mediawijze dag gaat door op 28 januari 2014. We starten om 09.00 u. en rond 16.30 u. sluiten we af met een Nieuwjaarsreceptie. Plaats van afspraak is de KVS in Brussel (Lakensestraat 146, 1000 Brussel). Toegang is gratis, inschrijven is verplicht.

 

Inschrijven kan eenvoudig via het inschrijvingsformulier.

 

Meer info? http://mediawijs.be/activiteiten/vree-mediawijze-dag

 

 

 

Weergaven: 14

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden