Dossier Bibliotheken en hun mediawijze rol(len)

Mediawijs.be lanceert naar aanleiding van de Bibliotheekweek het dossier 'Bibliotheken en hun mediawijze rollen'. In het dossier vind je de nodige handvaten om aan de slag te gaan met mediawijsheid in jouw bibliotheek. Hoe situeren bibliotheken zich binnen het mediawijsheidsveld? Hoe ga je met media aan de slag in een bibliotheek? Wat zijn goede praktijken in het veld? Dit en nog veel meer vind je terug in het dossier Bibliotheken en hun mediawijze rollen.

Mediawijsheid en bibliotheken

Mediawijsheid en bibliotheken, het lijkt een vrij vanzelfsprekend huwelijk. Toch worstelen nog heel wat bibliotheken met het concreet ontwikkelen van een mediawijs aanbod. Dit is niet zo verwonderlijk. Mediawijsheid is een zeer breed begrip waartoe een bibliotheek zich op verschillende manieren kan verhouden. Hoe bepaal je dan welke positie je vanuit jouw concrete bibliotheekcontext gaat innemen ten opzichte van dit concept? 

De mediawijze rol(len) van bibliotheken

Op dit moment nemen Vlaamse bibliotheken in het mediawijsheidsveld ook al duidelijk initiatief. Als we de concrete activiteiten onder de loep nemen, zien we dat bibliotheken het mediawijsheidsverhaal vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Mediawijsheid is immers zo breed dat een bibliotheek niet elk aspect kan opnemen en niet elk medium aandacht kan geven. Hier is niets mis mee. Het is net zeer belangrijk dat elke bibliotheek zich vanuit zijn eigen missie en visie verhoudt tot mediawijsheid en de diverse media. In het kader van mediawijsheid zijn er een aantal strategieën die bibliotheken kunnen hanteren. Deze hebben te maken met de visie van de bibliotheek, maar ook meer specifiek met de doelgroep(en) die de bibliotheek vanuit zijn lokale context wil bereiken of waar ze prioritair op focust.

Wil je zelf ook aan de slag met mediawijsheid in je bibliotheek? Neem dan zeker een kijkje in ons dossier 'Bibliotheken en hun mediawijze rol(len)

Weergaven: 22

Opmerking

Je moet lid zijn van Kenniskantoor om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Kenniskantoor

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden