Voor het afvoeren van boeken (zowel jeugd, volwassenen, fictie als non-fictie ) staat op het internet een handleiding (via Bibnet), maar er wordt niet gesproken over de criteria die gehanteerd moeten worden voor het afvoeren van cd's en dvd's. Onze avm-collectie blijft maar groeien en er wordt bijna niet afgevoerd. Vooral het afvoeren van dvd's is moeilijk, want ze lenen allemaal goed uit (alles werd het laatste jaar uitgeleend). Welke criteria hanteren jullie voor het afvoeren van cd's en dvd's (buiten nuluitleen en laatste uitleendatum)?

Weergaven: 487

Berichten in deze discussie

In Kortrijk voeren wij géén DVD's af. Ik maak liever extra ruimte voor DVD's door cd's af te voeren
Naast de gewone afvoercriteria (nuluitleen, laatste datum...) probeer ik zoweel mogelijk de Greatest Hits, Collection, Best of.. in open kast te houden en de 'gewone' cd's naar het magazijn te doen.
Veel criteria komen gewoon uit het buikgevoel: afhankelijk van genre, belangrijkheid...

Wij proberen om zoveel mogelijk dvd's à la 'pirates of the Carribean' samen te stoppen in 1 doosje. Dat scheelt dan alweer een beetje plaats. Op lange termijn gaan we dan terug wat plaatsproblemen hebben, maar voorlopig zijn we daarmee gered.

 

Tip: er is een aparte groep AVM :-)

Zelf vind ik de actualiteitswaarde van de collectie ook een belangrijk criterium.

Als bijvoorbeeld een zoveelste versie van een beroemd pianoconcerto verschijnt, een goede uitvoering door een solist die nu in de belangstelling staat, zullen een paar oudere uitvoeringen hiervoor moeten plaats ruimen.

 

In Ronse plaatsen we weinig uitgeleende dvd's in magazijn ( zijn enkel volwassen films). Voor cd's wordt ook gewerkt met minder dan 3x uitgeleend per laatste jaren vb 2009, 2010. Stuk voor stuk bekijken en meeste gaan dan wel nog naar magazijn.

Je kan inderdaad bijna nooit de subjectieve keuze van de avm verantwoordelijke uitsluiten, dus altijd een deeltje buikgevoel.

Bij verzamelcd's zijn er dikwijls wel overlappingen, zo kan je de Afrekening van Studio Brussel grotendeels terugvinden op Life is Music. Wij bezitten geen magazijn dus als de bakken overlopen moeten er cd's weg. Bij meerdere cd's van eenzelfde artiest proberen we de meest originele albums te behouden. Ook interessant om overwegen is de vraag hoeveel je van een bepaalde artiest niet makkelijk via internet kan downloaden , dat zijn dan zaken waar veel bibgebruikers niet meer naar komen zoeken in de bib.

 Momenteel zijn er mooie reeksen te koop 'Original album series' en 'Classic album series' die 4 of 5 schijfjes met de (meestal beste) cd's van bepaalde artiesten ; door de compacte uitgave neemt zo'n box maar de plaats van 1 gewone cd in (bovendien ook goedkoop).

Soms is het een beetje pijnlijk om te snoeien in een bepaalde rubriek maar dan zou ik artistieke verfijning en originaliteit laten primeren en de mainstream er uit halen. Op die manier bied je als bib dat ietsje mèèr aan.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden