Deze zomer kreeg de bib Hamme de vraag van het plaatselijke Dagverzorgingscentrum de vraag of er vanuit de bib iemand kon komen voorlezen aan mensen die op woensdagnamiddag naar het Dagcentrum komen. We vinden dit alleszins een mooie kans om deze mensen te bereiken en een interessante en stimulerende ervaring aan te bieden. Alleen hebben we hier nog geen ervaring mee.

Zijn er bibliotheken in Vlaanderen die regelmatig voorlezen aan senioren? Hoe pakken we dat best aan? Waar moeten we rekening mee houden? Hoe vinden we interessant en geschikt materiaal?

Weergaven: 276

Berichten in deze discussie

Hallo Levi,

Wij doen dit reeds enkele jaren in verschillende rusthuizen en het is een groot succes. Meestal gaan we naar de rusthuizen zelf. Af en toe komt er ook een groep naar de bibliotheek en lezen we hier voor.
Wij werken hiervoor met vrijwilligers die we de nodige ondersteuning aanbieden. Wij maken de afspraken met de rusthuizen. De vrijwilligers kiezen zelf wat ze willen voorlezen rekening houdend met de feedback van de senioren.

Voor meer info kan je altijd eens mailen naar onze coördinator van dit project: merja.rautiainen@zoersel.be

Groeten,

Sarah

Bib Zoersel

Dag Levi

Bib Sint-Niklaas organiseert ook al jaren voorlezen aan senioren in woonzorgcentra. Ondertussen heeft de Bib daar geen werk meer aan. Het opzetten gebeurde ongeveer als volgt:

-Bib zorgt voor vrijwilligers, maakt afspraken met woonzorgcentra en zorgt voor opleidingen voor de voorleesvrijwilligers, dit samen met andere Wase bibliotheken en met ondersteuning van Bibliowaas.

-De woonzorgcentra zorgen voor geïnteresseerde bewoners.

-De Bib geeft ook ondersteuning aan de vrijwilligers, bv. bij de keuze van de boeken.

Groetjes

Tine

Beste Levi,

In de bib van Kontich zetten twee vrijwilligers zich in om 1 x in de maand voor te lezen in het woonzorgcentrum : één vrijwilliger leest voor in het dagverblijf en een andere vrijwilliger in het dienstencentrum. Iedereen is welkom!

In de hoop om nog vrijwilligers warm te maken, organiseerden we via LINC een lezing 'Wijs maar niet uitgelezen', er werd tijd voorzien voor gesprek en er was een ruim boekenaanbod. Zeer boeiend allemaal en er waren heel wat geïnteresseerden. Jammer echter geen nieuwe voorlezers. Het is geen eenvoudige opdracht en het vraagt telkens een enorme voorbereiding, maar de gesprekken en de dankbaarheid geven iedereen een goed gevoel. De bib helpt met het aanreiken van de materialen en biedt themalijsten aan.

Momenteel hebben we geen vrijwilligers in het vizier, maar willen we proberen zelf te gaan voorlezen in het Dagverzorgingscentrum. Ik ben benieuwd wat de reacties zullen zijn van het publiek en hoeveel belangstelling ze zullen hebben voor het voorgelezene. Ik veronderstel dat ik met korte fragmentjes zal moeten werken en naar geschikte thema's en verhalen op zoek zal moeten gaan. Iemand daar suggesties en tips voor?

Hallo

Maandelijks gaan wij met de bib van Waregem per 2 personeelsleden op dinsdag gaan voorlezen in het woonzorgcentrum De Meers. Dit doen we in de namiddag en gaan op 3 verdiepingen langs; dagverzorging - licht dementerende ouderen - zwaar dementerende ouderen. Bij de ouderen op de dagverzorging en de licht dementerenden werken we voornamelijk met Kamishibai verhalen die we zelf maken met prenten van vroeger, we lezen ook gedichten voor en wisselen af met wat muziek uit de Tijd van Toen. Voor de zwaar dementerende ouderen lezen we vooral gedichten voor en hele korte teksten en laten ook een lied afspelen. We doen dit al een 5-tal jaar en met succes. Voor meer vragen of uitleg kan je me steeds mailen sally.devoldere@waregem.be

Dag Levi,

Heel veel info en voorleesmateriaal vind je hier:

https://www.linc-vzw.be/voorlezenouderen

Wij werken met vrijwilligers die voorlezen in het WZC. Wij bieden de vrijwilligers regelmatig (i.s.m. BiblioWaas) cursussen/opleidingen aan (o.a. van Linc zelf). Misschien een idee voor De Leesdijk?

Groetjes, Els (Bib Kruibeke)

Dag Levi,

We gaan elke maand voorlezen in de 3 OCMW-woonzorgcentra van Aalst.

We hebben hiervoor eerst samen gezeten met elk ergo-team van elk WZC. Er is dan een vaste halve dag per maand afgesproken waarop we met een groepje vrijwilligers gaan voorlezen.

Per woonzorgcentra zijn er tussen de 3 à 6 vrijwilligers die per keer voorlezen. Er wordt in een leefruimte in de verschillende afdelingen voorgelezen. De verzorgenden brengen de geïnteresseerde ouderen op voorhand naar deze leefruimtes.

Een voorleesmoment duurt ongeveer een uurtje. Er worden meestal korte verhalen, columns, interviews, ... voorgelezen. Het contact en het praten met de bewoners is ook heel belangrijk.

We hebben onze vrijwilligers op voorhand een heel interessante infocursus aangeboden die gegeven werd door Linc vzw (voorlezen bij ouderen). Hier kregen we ook vele voorleestips. Ik zag dat de link naar hun website al in een andere reactie stond.

We hebben zelf ook nog een lijst gemaakt met enkele leuke voorleestips voor onze vrijwilligers.

Dit initiatief vinden we zelf heel waardevol en de reacties van de bewoners en de verzorgenden zijn ook heel positief.

Je mag me altijd contacteren voor meer informatie via mail : 'katleen.beirlant@aalst.be'

Met vriendelijke groeten,

Katleen Beirlant

Bibliotheek Aalst

Merci,

Ik neem je tips en ideeën ter harte!

Woensdag beginnen we eraan.

Vriendelijke groeten

Levi

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden