Welke bibliotheken hebben een spel-o-theek? Hoe pakken jullie het organisatorisch aan in de bib? Wat zijn aandachtspunten? Hoeveel plaats heb je nodig? Hoe vaak koop je nieuwe spellen aan? Welk budget voorzie je hiervoor?

Weergaven: 196

Berichten in deze discussie

Ja, dat zou ik ook graag weten...

In Kasterlee lenen we al enkele jaren spellen uit. In 2018 hebben we deze collectie uitgebreid. 

Wij hebben een spellenkast waar leners vrij spellen kunnen uitnemen om uit te lenen.

Spellen spelen in de bibliotheek zelf doen wij niet. Dan is er nog minder controle op volledigheid van materialen.

Wij proberen zelf aan de balie gezelschapspellen na te kijken op volledigheid. Naar de toekomst toe willen we hier vrijwilligers voor inschakelen. 

In ons budget hebben wij een samenwerkingsovereenkomst met onze jeugddienst. Zij betalen de helft van onze spellen met de garantie deze ook te kunnen gebruiken voor hun monitoren en speelplein werking.

Bibliotheek Ieper heeft ook een spelotheek, maar wel in een ander gebouw aanpalend aan de bibliotheek. De spelotheek heeft 3 openingsmomenten. Alle soorten van speelgoed worden hier ontleend, van buitenspellen, constructiespellen, zintuiglijk materiaal, puzzels, fantasie ... tot gezelschapsspellen. Voor de controle van de spellen werken we met vrijwilligers die tijdens de openingsuren het spelmateriaal controleren op volledigheid en netheid. We proberen regelmatig nieuwe spellen aan te schaffen. Budget komt van het budget van de bib. De nodige ruimte is afhankelijk van welke materialen je uitleent. Wij ontlenen ook go-karts en dat neemt veel ruimte in beslag.

In vakantieperiodes organiseren wij spelletjesnamiddagen. In de winter gaan deze door in de bib en zijn dat gezelschapsspellen. In de zomer is het een buitenactiviteit met groot spelmateriaal. Er is tevens gelegenheid tot picnic.

Voor verdere vragen mag je ons steeds contacteren.

Wij zijn in juli gestart met een spellencollectie. Toen een budget van €500 en hiervoor zo'n 23 spelen gekocht, om eens uit te testen welke impact het zou hebben in de bibliotheek. We voorzien volgend jaar een extra budget van €2000 euro om spelen bij te kopen. De mensen en het personeel zijn heel enthousiast!

Qua aanbieders kan ik time2game (via google) aanbieden, zij zijn veruit de goedkoopste. Wij vulden aan met een lokale winkel. 

Onze spelen worden gecontroleerd op volledigheid eens ze terug binnengebracht worden. (Alles zit in kleine plastic zakjes met een etiket erop waarop vermeld staat wat er in het zakje moet).

Een medewerker aan de balie doet dit. Onze uitleenvoorwaarden zijn iets strikter (2 weken ipv 4 weken, gezien de kleine startcollectie. Eens we uitbreiden, gaan de uitleenvoorwaarden mee met de gewone collectie). 

Indien een spelstuk ontbreek, maar we kunnen het bijbestellen of het spel is nog speelbaar, dan vragen wij een vergoeding van €2. Blijkt het spel niet meer speelbaar, dan moet het volledige spel vergoedt worden. In die 5 maanden die wij reeds bezig zijn, hebben we nog maar 2x een stukje moeten laten vergoeden. 

Ik zou ook eens te rade gaan bij bibliotheek Diksmuide, Menen en Wevelgem.

Als je nog meer info nodig hebt,contacteer me gerust op elke.vandewalle@kortemark.be !

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden