Beste,

Elk jaar zijn er wel een aantal kinderen die via schooluitleen boeken uitlenen en waarvan we het materiaal niet terugzien op het einde van het schooljaar. Bij klaskaarten is leerkracht verantwoordelijk en worden kosten door leerkracht of school gedragen. Er zijn ook heel wat klassen waarvan elke leerling een individueel leerlingenpasje heeft waar de verantwoordelijkheid van verloren materiaal of boetes bij het kind (ouders dus eigenlijk) ligt.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Worden boetes en vervangkosten materiaal kwijtgescholden bij klasuitleen?

Gelden er andere tarieven?

Kan de leerling niets meer uitlenen zolang boete en materiaal niet vergoed werden?

De meningen onder de collega's lopen nogal uiteen en we zien niet onmiddellijk een waterdichte oplossing. Zonde om kinderen uit te sluiten om nog te lenen, terwijl verantwoordelijkheid van externe partner (ouder/leerkracht) meespeelt in het verhaal.

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Vriendelijke groeten,

Marijke Rampelberg

Bib Halle

Weergaven: 447

Berichten in deze discussie

Beste,

De leerlingen op de lagere school lenen uit op de klaskaart. Wat niet terugkomt is de verantwoordelijkheid van de school dus die krijgen de factuur.

Hebben diezelfde kinderen ook een eigen pas dan zijn zij verantwoordelijk voor die uitleningen (allez de ouders als er moet betaald worden).

Dit loopt hier goed en zonder enige discussie.

mvg

Carine uit Kaprijke

Bedankt voor je reactie Carine.

Wij hebben er resoluut voor gekozen om bij klasuitleningen enkel gebruik te maken van klaskaarten. Je gaat een overeenkomst aan met de school/klas die gebruik maakt van de klasuitleningen en hierdoor ook verantwoordelijk is voor de geleende materialen. Hoe zij omgaan met de geleende materialen (boeken blijven in de klas, of boeken mogen mee naar huis) bepalen zij zelf.

Het voordeel voor de bib is dat je maar 1 aanspreekpunt hebt. Deze wordt dan ook gecontacteerd indien er een probleem is.
Bij vergoedingen worden de kosten verhaald op de school. Hoe de school dit intern regelt is hun zaak. Daar komen wij niet in tussen.

Op deze manier belast je de ouders niet die hierover meestal geen controle hebben.



Bedankt Gunter voor dit duidelijke antwoord. 

Hallo Marijke

Onze bib kan zich aansluiten bij het antwoord van Gunther. Om de samenwerking hierin tussen scholen en bibliotheek te bekrachtigen hebben wij een regeling die de scholen jaarlijks ondertekenen. Daarmee verklaren zij zich akkoord met de bepalingen.

groetjes, Vera

Wij rekenen geen boetes aan bij klassikale uitleningen.  Ook voor klassikaal ontleende boeken  die niet teruggebracht worden, wordt niets meer aangerekend.  Een goede samenwerking met de leerkrachten die je ook niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de zaken die zijn of haar leerlingen meegenomen hebbe, is belangrijker dan het geld.

Beste Geert

Akkoord met jouw redenering. Bij ons wordt er momenteel nog wel gewoon geïnd volgens het retributiereglement. Heel goed voelen we ons daar niet bij. Heb jij ergens een uitzondering gevraagd op je retributiereglement? Of is dit een interne regeling?
 
Geert Puype zei:

Wij rekenen geen boetes aan bij klassikale uitleningen.  Ook voor klassikaal ontleende boeken  die niet teruggebracht worden, wordt niets meer aangerekend.  Een goede samenwerking met de leerkrachten die je ook niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de zaken die zijn of haar leerlingen meegenomen hebbe, is belangrijker dan het geld.

Dit is een interne regeling in die zin dat dit niet in een reglement beschreven is maar onze werkwijze is wel aan bod gekomen in onze bibliotheekraad en daar heeft nooit iemand een negatieve opmerking gemaakt.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden