Duurzaamheid, het thema staat hoog op de agenda. En terecht want het is ondertussen alom bekend dat het klimaat in sneltreinvaart verandert. Hoe kan de cultuursector hiermee omgaan? Wat zijn de bouwstenen voor een duurzame werking en beleid?
Om antwoorden te zoeken op deze vragen diende Ecolife, ism LOCUS, Bibnet, VVBAD, VVSG en VVC, het projectdossier ‘Milieuzorg in het lokaal cultuurbeleid’ in binnen de DULOMI-subsidielijn. Indien de subsidies worden toegekend, kan het project van start gaan in september. Naar analogie met Jonge Sla, een project dat gedragen wordt door verschillende organisaties uit de kunstensector, willen we bibliotheken en cultuur- en gemeenschapscentra begeleiden en inspireren om het thema op te pakken. Meer info volgt zodra we uitsluitsel hebben over het dossier.
Ondertussen blijven we niet bij de pakken zitten en verzamelen we de reeds bestaande eco-praktijken binnen het lokaal cultuurbeleid.
Huist uw bib in een passief- of lage-energiebouw of doet ze mee aan campagnes zoals 'Earth Hour', 'Dikketruiendag', 'Donderdag Veggiedag',….? Is er een ecoteam actief? Of kent u andere interessante voorbeelden uit binnen- of buitenland?
Laat het ons weten door te reageren op dit bericht of door een mailtje te sturen naar philippe.liesenborghs@locusnet.be
Bedankt!
Tags:
Beste Philippe
In de bib van Heist-op-den-Berg zijn de laatste tijd enkele groene initiatieven tot ontwikkeling gekomen:
- Sinds 2010 hebben we een dienstfiets van de gemeente gekregen. Vorig jaar hebben we dan ook een boodschappentrolley met fietskoppeling aangekocht, zodat we een behoorlijk aantal boeken kunnen vervoeren met de fiets. Wij doen dus aan zero-carbon-boekentransport.
- Wij organiseren regelmatig Bibbeldezenactiviteiten voor kinderen. De Bibbeldezen zijn bibmedewerkers die in een gekke outfit boeken en lezen promoten. Vaak gaan deze activiteiten op verplaatsing door (bijvoorbeeld in scholen). De Bibbeldezen verplaatsen zich dan met een bakfiets (Babboe Transporter). De bakfiets wordt binnenkort nog geschilderd in Bibbeldezenstijl, zodat we echt gaan opvallen in de Heistse straten.
- De gemeente Heist-op-den-Berg doet jaarlijks mee aan de 'Ik Kyoto'-campagne. De bibmedewerkers zijn elk jaar opnieuw koploper in het aantal deelnemers. Heel wat van onze medewerkers komen trouwens het hele jaar door op een duurzame manier naar de bib.
- Ook aan de actie 'Met belgerinkel naar de winkel' neemt Heist-op-den-Berg deel. Fietsers en wandelaars kunnen dan ook in de bib stempeltjes verzamelen.
- De milieudienst van de gemeente heeft net een campagne voor minder energieverbruik in de diensten op touw gezet. ook daar doen we enthousiast aan mee.
Ikzelf ben ook vegetariër en probeer de collega's ervan te overtuigen om ook minstens één dag per week vegetarisch te eten. Bijgevoegde afbeelding hangt ook op in de keuken van de bib.
Vriendelijke groeten,
Annelies Van Calster
Bedankt voor dit inspirerende voorbeeld! Geweldige afbeelding trouwens.
U hoort nog van ons ;-)
In de bib van Beveren bieden ze bookcrossing aan! Waarom bieden niet meer bibliotheken dit aan? In Stockholm zag ik het readcycling-boekenproject, waarbij je je eigen gelezen boeken gratis kon ruilen voor andere leuke boeken. Heel eenvoudig en zeer interessant. Zo vond ik ook een metrobib met zo'n readcyclingvaten. Zijn er bibliotheken die met bookcrossing of readcycling zouden willen starten?
Wat een leuke ideeën al allemaal!
Wij zijn een beetje duurzaam. Veel van onze medewerkers komen ook met de fiets werken. Daarnaast drinken we geen flessenwater meer maar gewoon kraantjeswater (weliswaar gefilterd).
We stimuleren onze gebruikers om geen plastic tasjes te gebruiken door stoffen zakjes aan te bieden. Ons vorige bibweek geschenkje was een pen uit gerecycleerd materiaal.
Alle beetjes helpen!
Bedankt voor alle tips en voorbeelden!
De laatste Boekman is idd een aanrader!
In de bib van Schoten zet de milieudienst geregeld een standje of een kleine tentoonstelling rond één of ander milieuthema. Wij leggen hier dan materialen (boeken, dvd's,...) van onze bib bij. Weinig moeite en (hopelijk) veel effect!
Ter info:
Steeds meer cultuurorganisaties zijn op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en een duurzame en rechtvaardige samenleving te creëren. Naar aanleiding van de LOCUStoer werden sprekende voorbeelden uit het lokaal cultuurbeleid, samen met concrete tips en een theoretisch kader, gebundeld in een online publicatie. Enkele van de bovenstaande voorbeelden werden er in verwerkt.
Nieuwe tips blijven welkom want de online publicatie zal op regelmatige tijdstippen herwerkt worden.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door