Dag iedereen,

Vanaf het vierde leerjaar krijgen kinderen die bij ons op klasbezoek komen een lenerspas, deze gebruiken ze ook als ze met hun ouders of op hun eentje naar de bibliotheek komen. (Tot en met het derde leerjaar werken we met een collectieve pas, daar geen klachten over.)

We hebben geen aparte pasjes voor klasgebruik omdat onze statistieken voor het jaarverslag dan niet meer kloppen. Maar de manier waarop we nu werken is zeer vervelend omdat we systematisch moeten verlengen voor deze klassen als er schoolvakanties zijn etc. Als er daar eens een foutje gebeurt krijgen de ouders een brief of een mail (en een boete), daar zijn ze natuurlijk niet gelukkig mee.

Als er klasuitleningen zijn krijgen de kinderen die hun boeken niet hebben ingeleverd geen nieuwe mee. Maar deze controle kan tijdrovend zijn omdat ze vaak zelf ook op een ander moment boeken uitgeleend hebben.

Kortom, we zijn op zoek naar een beter systeem. Hoe werkt het in jullie bibliotheek?

Weergaven: 447

Berichten in deze discussie

Dag,

Wij maken aparte pasjes aan voor klasgebruik. We hebben witte pasjes voor individueel uitlenen en oranje pasjes op dezelfde naam met de afkorting (KKT) achter de naam voor enkel de uitleningen in klasverband. Die oranje pasjes krijgen automatisch een langere uitleendatum (02/02/2016 en dan begin juni 2016 voor het 2e semester). We vragen om iedere keer alle boeken mee te brengen. Als er in het 2e semester nog boeken achter zijn van het 1e semester hebben ze boete en kunnen ze geen nieuwe boeken meenemen.

Brigitte Depraetere van bib Ronse

Wij gebruiken voor alle klassen de klaskaart, met de nodige privéleges zoals langere uitleentermijn, geen boete, meerdere materialen, maar ook: een uitgeleend boek kan slechts 1 keer verlengd worden.

Het uitgangspunt bij ons was en is nog steeds dat het klasbezoek een activiteit van de school is. Bijgevolg is ook de school (leerkracht) verantwoordelijk voor de geleende materialen en het goede verloop van de uitleningen. Bovendien zien wij de klasuitlening als drempelverlagend en als stimulerend middel om zelf lid te worden van de bib. De klasuitlening mag ons inziens niet het persoonlijke bibliotheekbezoek vervangen.

Het gebruik van de klaskaart zorgt ook voor een vrij vlot verkeer aan de inname- en uitleentoestellen.

Bij verlies of beschadiging is ook de school verantwoordelijk en voor ons het aanspreekpunt: de vergoeding gebeurt door de school. Hoe en of zij dit later verhalen bij de kinderen is hun zaak. Op het einde van het schooljaar wordt ook steeds de balans opgemaakt of alles ingeleverd werd en worden de scholen indien nodig gecontacteerd.

Gunter Broekmans, bib Beringen

Wij werken, om dezelfde redenen, net zoals bib Beringen. Dit verloopt vlot en zonder klachten...

Hallo,

Bib Hoeilaart krijgt de leerlingen vanaf het tweede leerjaar op bezoek.

Wij maken voor hun bibbezoeken met de klas voor elke leerling een speciale lenerskaart aan. Die hebben een andere kleur en een andere nummering, zodat we ze niet kunnen verwarren met de gewone lenerskaarten. Ook de voorwaarden zijn specifiek : de leerlingen worden niet beboet (maar de ouders moeten wel verloren of beschadigde boeken vergoeden) en er zijn beperkingen aan het aantal en soort van materialen die kunnen uitgeleend worden.

De kaarten blijven steeds in de bib (anders gaan ze verloren, worden vergeten, ...). 

Daarnaast heeft elke klas een klaskaart, daarvoor is de leerkracht verantwoordelijk.

Als ze met de klas langskomen, moedigen wij de leerlingen uiteraard aan om nog eens met hun ouders langs te komen om een persoonlijke kaart te nemen. En dit gebeurt vaak. :)

Hopelijk helpt deze info jullie verder.

Vriendelijke groeten,

Hilde

Dag Sofie,

wij doen dit nog weer anders ;-)

de leerlingen krijgen een virtuele kaart: via Afo 431 wordt deze automatisch toegekend. Zij krijgen ook een aparte lenerscatagorie (leerling lager onderwijs) zodat wij ze andere leentermijnen en -specificaties kunnen toekennen.

Elke leerling wordt via AFO 431 onder de naam van de school/klas ingevoerd via contactpersoon.

Komt de klas op bezoek, dan kun je de klas oproepen in Vubis, de leerling zegt zijn naam en de boeken worden op zijn virtuele kaart uitgeleend.

Wij hebben de afspraak met de school dat de eindverantwoordelijkheid bij de school ligt. Dit om dezelfde redenen die Brigitte van Bib Ronse aanhaalt.  Op het einde van het schooljaar moeten de kinderen al hun boeken ingeleverd hebben. Ze krijgen daar nog heel de zomervakantie de tijd voor. In september sturen wij de rekening naar de school (een brief per leerling). De school kan dit doorrekenen aan de ouders, maar kan dit ook zelf betalen.

Nadeel van dit systeem is, dat de leerlingen die ook op individuele basis komen uitlenen twee keer in het systeem voorkomen. Je kunt deze dubbele inschrijvingen er manueel uithalen (voor de statistieken)

Groetjes uit Kruibeke,

Els

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden