Dag allemaal,
vanuit de leerkrachten uit de regio komt de vraag of wij een lerarenkaart hebben waarmee zij kunnen uitlenen.
Ik wil graag aan deze vraag tegemoet komen, maar nu zijn er toch wat bezorgdheden dat hier misbruik van zou gemaakt worden.
Hebben jullie hier ervaring mee? Hoe zorg je dat leerkrachten hier geen misbruik van maken? Puur vertrouwen, of controleren jullie toch?
Bedankt
Tags:
Wij hebben enkele formules voor onze scholen. Meer info vind je hier https://bibliotheekturnhout.turnhout.be/magnumpassen-2
Over wat voor misbruik heb je het dan?
Meer info vind je ook bij mijn collega Leen Appels (leen.appels@turnhout.be).
Dag Michael,
bedankt voor je antwoord. Ik bekijk de formules eens.
Het zou vooral gaan om het feit dat de kaart wordt gebruikt voor zichzelf, in plaats van voor de klas, waardoor ze dus extra veel materialen privé kunnen uitlenen...
Groeten
Sofie
Wij werken met klaskaarten. Af en toe valt het ons op dat er een privé-uitlening tussen zit, maar dat komt niet veel voor. We spreken dan de leerkracht aan. De klaskaarten houden we aan de balie. Leerkrachten moeten deze bij elke uitlening komen vragen en terug afgeven (zo gaan ze ook niet verloren). Vanaf eind mei kunnen ze de kaart niet meer gebruiken. In de zomer zijn ze dan sowieso verplicht een privé-account te nemen. Aan de andere kant, zijn alle uitleningen welkom?
P.S. We laten elke directie een overeenkomst tekenen, waarbij zij verantwoordelijkheid nemen over de materialen op de kaart (vergoeding bij verloren materialen).
m.v.g.
Inger Vermeersch
Bib Bredene
Dag Sofie, wij (= de bib van Edegem) hebben een speciaal statuut voor leerkrachten en leerkrachten in opleiding (gratis & meer materialen ontlenen). Meer info op onze website: degem.bibliotheek.be onder 'School & Bib' /voordelen-voor-leerkrachten.
De lenerscategorieën zijn zo ingesteld dat leerkrachten van de kleuter- en lagereschool geen volwassen boeken of dvd's kunnen meenemen. Zo beperk je het ontlenen voor eigen gebruik. Voor die dingen maken leerkrachten een eigen kaart. Leerkrachtenkaarten zijn ook enkel geldig tijdens het schooljaar.
In Beringen wordt de leerkrachtenkaart ook gebruikt, maar hierop kunnen enkel materialen uit de jeugdafdeling en speciale themacollecties geleend worden. Sinds de verdeling in de bib wordt hiervoor de lerarenkaart van Klasse gebruikt.
Meer info via onze website: http://beringen.bibliotheek.be/Bib/Bibs-Beringen/Bibs-Beringen-Info...
Wij beseffen heel goed dat wij hiermee de leerkrachten van het secundair onderwijs zo goed als buitenspel zetten maar deze maatregel kwam er door het veelvuldig lenen van romans, reisgidsen, dvd's, cd's ed. die enkel voor persoonlijk gebruik dienden. En met de komst van de zelfscanbalies kan dit helemaal niet meer gecontroleerd worden.
Voor leerkrachten van het middelbaar zijn zo'n statuten inderdaad niet OK. Daarom hebben wij ook een statuut voor leerkrachten secundair en socio-culturele instellingen waarop je wel volwassen materialen kan uitlenen. Die mensen kunnen dan wel alles (ook persoonlijke dingen) op hun schoolkaart uitlenen, zeker met zelfuitleen, maar ja, je kan niet eindeloos regeltjes maken. Het belangrijkste is dat ze de bib gebruiken, ook voor school. En wat je ook uitvaardigt aan regels, er zullen er altijd zijn die de kantjes ervan aflopen, maar daarvoor kan je de grote hoop niet straffen met een overvloed aan restricties.
Daar ga ik mee akkoord. Bij ons staat alles open: jeugd mag volwassenen materialen uitlenen en omgekeerd. We zijn gratis. Dus een omzeiling van betaling lidgeld of leengeld is bij ons niet de kwestie. Wat de klassenkaarten betreft, merken we echt geen groot misbruik. Bij deze kaarten wordt er geen telaatgeld aangerekend, voor privé-kaarten wel. Toch merken we zelden op dat leerkrachten privé-materialen uitlenen. Vroeger waren we ook strenger en strikter, maar dit leverde alleen maar meer twijfels en spanningen op. Ik werd constant bevraagd over uitzonderingen bv. over volwassenen boeken die toch interessant zijn voor de leerkracht ter voorbereiding van zijn les. Hoe meer er uitgeleend wordt, hoe beter, of niet?
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door