Bibliotheek Knokke-Heist overweegt de aankoop en uitleen van fundels.

Wie reeds fundels in bezit heeft, wat zijn de positieve en negatieve ervaringen?
Wat zijn - buiten de dure aankoop - bezwaren om fundels niet in de collectie op te nemen?

met dank voor de mogelijke reacties,
ann foulon

 

 

 

Weergaven: 719

Berichten in deze discussie

Dag Ann,

 

Wij lenen nu ongeveer een jaartje fundels uit. Voor we de fundels invoerden in ons systeem en ze beschikbaar stelden in de uitleen, hebben we lang nagedacht over de beste manier om ze uit te lenen. Wij gaan als volgt te werk:

- mensen nemen aan de fundelstand een fundelrugzakje - daarin zit standaard een handleiding voor de fundels

- mensen steken een aantal boeken in het rugzakje en komen naar de balie

- aan de balie krijgen de mensen een fundelreader.

 

Alles wordt manueel uitgeleend, dus niet via onze zelfuitleenbalies.

* We hebben besloten om de fundelboeken niet via de zelfuitleen te laten passeren omdat we schrik hadden dat de chip van de fundel en de chip van de RFID elkaar zouden storen.

* We beveiligen de fundelboeken wel om te voorkomen dat mensen ermee buiten lopen zonder ze op hun kaart te zetten.

 

Al bij al wat omslachtig maar de boeken en de readers (we hebben er vijf) worden wel voortdurend uitgeleend, vooral ook door kleuterjuffen. We merken wel dat mensen vaak de boeken willen ontlenen in de veronderstelling dat het gewone prentenboeken zijn. Hoewel ze op een speciale fundel-display staan, valt het dus niet altijd op dat het speciale boeken zijn.

 

We hebben het product opgenomen in onze folders met het aanbod voor kinderen en het aanbod voor leerkrachten. Ook op onze website vind je de nodige info: www.vrijetijd.edegem.be & doorklikken naar bibliotheek.

 

Groetjes en succes met het project, Veerle (bib Edegem)

Wij hebben ze niet. We hebben het wel serieus overwogen, maar we denken dat fundels uiteindelijk (en in digitale tijden kan dat heel snel gaan) helemaal opgeslokt zullen worden door e-books.

In Herentals hebben we fundels en worden intensief gebruikt. Mijn enige bezwaren zijn :

dat de gebruiker thuis software moet installeren

dat de gebruiker uitgenodigd word om zijn gegevens mee  te delen aan fundels.

Het is niet erg duidelijk dat dit totaal vrijblijvend is, de leverancier (misbruikt ?) profiteert van het uitgeleende materiaal om potentiële klantgegevens te verzamelen.

Na uitlening blijft de software op de computer, tenzij de gebruiker zelf het initiatief neemt om deze te verwijderen.

Persoonlijk had ik verwacht dat het USB-doosje ook de software zou bevatten om de boekjes af te spelen en geen sporen zou achterlaten op de computer van de gebruiker.

Het product lijkt dus wel succes te hebben bij de bibliotheekbezoekers maar is vooral voor de ouders een gemakkelijkheidsoplossing om niet meer zelf te moeten voorlezen, en natuurlijk zeggen kleuters niet neen als ze met een computer mogen werken. Ik dacht dat een goed boek nog het ultiem wapen was om mensen van het TV scherm en computerscherm weg te houden , maar nu worden boeken juist ingezet om mensen voor een beeldscherm te doen plaatsnemen,hoe jonger hoe liever. Tegelijk is duidelijk dat enkel gezinnen met een computer hiervan kunnen genieten. Daarom leek mij de idee om fundels te kunnen uitlenen op een ipad bvb nog beter te beantwoorden aan de doelstellingen van de bib, klantvriendelijker en toegankelijk voor alle lagen van de bevolking.

Het produkt zal ongetwijfeld succes hebben in je bib maar is zeker geen moet_je_doen (must_have) in mijn ogen en neemt een flinke hap uit het budget.

In Rotselaar zijn we pas heel recent gestart met het uitlenen van fundels. We hebben er momenteel 5 (met rugzakje) en nog een aantal in bestelling.

De fundelboeken worden bij ons wel via de zelfscan uitgeleend, dus geen storing van ons label met dat van de fundel.


De rugzakjes met als inhoud een fundel-lezer en een handleiding hangen vlak bij de balie aan de speciale fundel stand. Dat rugzakje wordt gewoon aan de balie ingelezen met de handscanner, dan kan er meteen ook controle gedaan worden dat alles er nog inzit.

Ook wij stellen vast dat kindjes regelmatig de boeken meteen al uit de fundelstand willen meenemen omdat ze denken dat het gewone boekjes zijn, we moeten ze in dat geval dan wel even doorverwijzen naar de jeugdafdeling.

Tot nu toe geen negatieve reacties.


Groetjes,

Anne

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden