Seniornet Vlaanderen is een VZW met een 50-tal gepensioneerde vrijwilligers. Wij geven lessen over de digitale wereld aan de senioren in heel Vlaanderen en de Brusselse regio. In 2015 hebben wij meer dan 1300 lessen gegeven. Onze website is www.snvl.be. Wij geven al jaren heel veel lessen op vraag van de bibliotheken overal te velde.

 

Bij onderwerpen over overheidsdiensten komen de laatste tijd meer en meer eID en de App itsme voor in de lessen. Taxonweb, Myminfin, Mypension en nu het persoonlijk online medisch dossier zijn allen onderwerpen die in 1 les van 3 uur worden behandeld. Probleem daarbij is steeds dat de cursisten hun eID kaart moeten meebrengen en de bijbehorende pincode. In de praktijk is in 50% van de gevallen de pincode niet correct en geraken die cursisten dan niet in hun eigen dossier. Voor die mensen is dat alles behalve leuk maar dan is het wel te laat.

 

Een paar dagen geleden was er in het nieuws een bericht dat in de Bib van Tienen het terugbrengen van gelezen boeken voortaan via een automaat gebeurt en het personeel van de Bib nu meer tijd heeft voor andere dingen. Daarbij was dan ook sprake van hulp bij het gebruik van Internet op de pc´s voor de klanten.

 

Dat bracht mij tot een denkpiste dat de burgers misschien in de Bib zouden terecht kunnen om de pincode van hun eID te testen en eventueel ook de itsme functie te installeren op hun smartphone. Indien de pincode niet werkt, kunnen ze dan naar de gemeente om ze te laten veranderen en dan nog eens proberen.

 

Dit is dan belangrijk voor het geval de Bib, de Seniorenraad, het Dienstencentrum of OCMW, OKRA, KVLV, ... een les organiseert over een van de voormelde onderwerpen. Die test zou dan bij de aankondiging van de les kunnen aangeraden worden.

Vraag is wel of bij de bibliotheken standaard de pc´s voor algemeen internet gebruik een eID kaartlezer hebben en de vereiste SW geïnstalleerd is.

Weergaven: 230

Bijlagen:

Berichten in deze discussie

In Zwalm hebben wij e-id lezers, iedereen is altijd welkom om dit te komen testen !

Prima. Bedankt

Laat maar weten indien er interesse zou zijn om de senioren te leren hoe ze hun medisch dossier online kunnen inzien.

Ook Zele heeft internet-pc's met de EID-software.

Indien de pincode test negatief is en er dus een nieuwe pincode moet aangevraagd worden, kan dat nu ook via het internet. Zie de bijlage. Nationaal nummer = Rijksregister nummer.

Bijlagen:

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden