Op http://www.bnbibliotheek.nl/sites/default/files/Pinterest%20voor%20... vind je uitstekende basisinfo en inspiratie over de mogelijkheden van Pinterest voor bibliotheken.

Groepsborden zijn een geweldige manier om kennis, tips, inspiratie,... te delen met elkaar.  Je kan de groep beperkt houden tot bv. bibliotheken onder elkaar (bv. http://www.pinterest.com/spblibrary/books-to-make-you-laugh/ of http://www.pinterest.com/ofallonlibrary/the-librarians-list/) of alle volgers uitnodigen (bv. http://www.pinterest.com/bieb040/spannende-boeken/ , http://www.pinterest.com/biebenschede/hoe-ziet-de-ideale-bibliothee... of http://www.pinterest.com/clivepubliclib/what-are-you-reading/).

Om iemand uit te nodigen om mee te pinnen op een groepsbord is het noodzakelijk dat deze persoon minstens één bord op je Pinterest-pagina volgt.  Voordien moest je daarnaast ook minstens één bord van die persoon volgen vanuit je pagina.  Enkele uren later kon je hem of haar dan eindelijk uitnodigen om mee te pinnen.  Nogal omslachtig, maar het werkte.
Vandaag lijkt het te volstaan dat een persoon je volgt: de uitnodiging kan onmiddellijk verstuurd worden en "terugvolgen" is niet langer noodzakelijk.  Handig en snel!
      
Via de zoekmachine http://pingroupie.com/?cat=&order=collaborators&sort=desc&a... kan je alle bestaande groepsborden doorzoeken.

Met http://pinstamatic.com/ kan heel snel én aantrekkelijk alles pinnen wat met de gewone pin-knop niet of minder goed lukt: Spotify-tracks, notities, Twitter-profielen, foto's die je wil voorzien van bijschriften, screenshots van webpagina's,...

Zelf heb ik Pinterest tot dusver vooral gebruikt voor de zadenbib (meer info hierover op http://kenniskantoor.bibliotheek.be/group/zadenbibnetwerk/page/de-b...) en met succes: ondertussen hebben we al meer dan 6600 volgers en honderden mensen die dagelijks interessante nieuwe pins toevoegen.

De tot dusver nogal passieve pagina van Bib Londerzeel moet het met slechts 10 volgers stellen.  Van het 30-tal Vlaamse bibliotheken dat een pagina heeft op Pinterest geraakt blijkbaar niemand verder dan enkele tientallen fans.  In Nederland zijn sommige bibliotheken zeer actief op Pinterest, maar ook daar komen de volgers nog niet tot aan de knieën van die van de zadenbib ;-)  Hoog tijd dat we hier verandering in brengen!  Maar hoe?

1) Vergeet je lokale werkingsgebied. 
Pinterest is relatief groot, maar de groep die én inwoner én actief op Pinterest én geïnteresseerd in bv. geweldige graphic novels én op de Pinterest-pagina van jouw bib terecht komt is dat (nog) niet.  Richt je op de (Nederlandstalige) wereld om de borden op je pagina van de grond te krijgen: ook je klanten zullen je dan makkelijker weten te vinden.  Je met een bord richten op de eigen stad of gemeente is enkel zinvol wanneer de inhoud daar ook specifiek op gericht is (bv. een bord met oude foto's van de gemeente,...)

2) Volg interessante groepsborden van andere bibs en laat je uitnodigen om mee te pinnen.
Een heel eenvoudige manier om onze krachten te bundelen: elke bib die een bord volgt van een andere bib wordt uitgenodigd om mee te pinnen.  Het bord komt zo op de pagina's en profielen van alle volgers te staan, waar het ontdekt wordt door een veel breder publiek.  Doordat er meerdere mensen nieuwe pins toevoegen wordt het bord ook veel vaker van nieuwe inhoud voorzien, wat opnieuw de zichtbaarheid verhoogt en nieuwe volgers aantrekt.   

3) Maak zelf originele en kwalitatieve groepsborden rond thema's die je nauw aan het hart liggen en nodig alle volgers uit om mee te pinnen.  
Als elke bib die actief is op Pinterest één bord aanmaakt en de andere bibs uitnodigt, dan hebben we binnenkort zonder veel moeite allemaal 30 interessante borden op onze pagina staan die regelmatig van nieuwe pins worden voorzien.  Bij de borden van de zadenbib voeg ik zelf nog nauwelijks nieuwe inhoud toe: dat doen de vele volgers.

4) Communiceer ook buiten Pinterest over je pagina en overtuig gepassioneerde klanten om een account aan te maken, zodat ze mee kunnen pinnen.  
Een foldertje over de zadenbib dat tijdens de jeugdboekenweek werd meegegeven met alle leerkrachten zorgde voor tientallen nieuwe Londerzeelse accounts die het bord Kind & Tuin volgen.

5) Reageer op dit bericht en breng je (nieuwe) groepsborden onder de aandacht van collega's uit andere bibliotheken!

Van elk onderwerp valt wel een aantrekkelijk pinboard te maken.  Wat dacht je bv. van http://www.pinterest.com/fullertonpl/library-cards/ ?

Weergaven: 734

Berichten in deze discussie

Bedankt voor de interessante info.

Momenteel aarzelen we nog een beetje om onze mappen te wijzigen naar groepsborden. Hoe meer pinners uitgenodigd worden, hoe meer kans op "dubbels" in je map. Pinterest geeft wel een seintje als je met de zelfde login iets in een map wil klasseren dat er al instaat, maar niet wanneer dit vanuit verschillende deelnemende accounts gebeurd.

Enkel als je zelf de "maker" van het bord bent kan je ook gepinde objecten verwijderen die je niet zelf hebt toegevoegd. Beschrijvingen bewerken van pins van anderen kan dan weer niet als maker/beheerder. Je kan dus wel wat opkuiswerk doen als je over de juiste login beschikt. Helaas kan je per map geen meerdere beheerders toevoegen, dat zou het voor ons toch al wat gemakkelijker maken.

Dag Katrien,

Meerdere beheerders voor Pinterest-pagina's staat al jaren hoog op hun to do-lijstje, maar het lijkt er maar niet van te komen.  Wij gebruiken een algemeen mailadres van de bib en een gemeenschappelijk paswoord.

Je kan inderdaad enkel pins verwijderen op groepsborden die je zelf hebt aangemaakt, maar dat lijkt me wel een goede zaak: anders zou je hele bord plots gewist kunnen worden door anderen.  Hetzelfde geldt voor beschrijvingen van pins van anderen: je kan ze wel repinnen met een eigen beschrijving en daarna het origineel verwijderen, maar gelukkig kan je anderen geen woorden in de mond leggen door hun beschrijving aan te passen ;-)

Het "opkuisen" van groepsborden blijft dus een verantwoordelijkheid van diegene die ze heeft aangemaakt.  In de praktijk is dit niet zo heel veel werk.  Pinterest geeft meldingen (kan ook via mail) wanneer er nieuwe pins worden toegevoegd.  Je kan dit ook aanzetten voor groepsborden die je niet zelf hebt aangemaakt.  Pinterest is een heel visueel medium, waardoor het in de praktijk volstaat om regelmatig eens naar het bord te kijken om in één oogopslag te zien of er iets staat wat er niet thuis hoort.  

"Dubbels" op borden met veel pins, die lang geleden al eens gepind werden laat ik gewoon staan: zo komen ze nog eens terug onder de aandacht en dit stoort niet echt.  Soms worden nieuwe pins echter gerepind op hetzelfde bord, zodat de dubbels dicht bij elkaar komen te staan: die verwijder ik uiteraard wel.   Daarnaast worden er ook wel eens pins toegevoegd die niets met het onderwerp van het bord te maken hebben.  Ofwel repin ik deze naar een meer geschikt bord, ofwel verwijder ik ze.  Bij een duidelijk omlijnd bord zoals 'Zelf zaden oogsten' ben ik daarin veel strenger dan bv. bij 'Tuinprojecten'.  Medepinners die een paar keer niets ter zaken doende inhoud toevoegen worden in één beweging samen met al hun pins van het bord verwijderd (heb ik nog maar één keer moeten doen).

Op borden met Nederlandstalige titels en beschrijvingen nodig ik alleen mensen uit die 'iets met het Nederlands' hebben: vooral Vlamingen en Nederlanders dus.  Helemaal in het begin stuurde ik naar alle volgers een uitnodiging, maar het gevolg was al snel dat er teveel pins van Amerikanen,... met de beste bedoelingen op de verkeerde borden werden geplaatst.  Ik dacht vroeger ook eens de mogelijkheid gezien te hebben om je account of borden enkel zichtbaar te maken in bepaalde landen of werelddelen, maar dit vind ik niet meer terug. 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden