Wij denken erover de bib 's morgens open te stellen maar dan enkel voor het lezen van de tijdschriften en de kranten en dit op vraag van de senioren. Afgezien van het feit dat dit toch indruist tegen de filosofie van het eerste bibliotheekdecreet (hoewel, wie spreekt daar nu nog over ?), waarin alle afdelingen tegelijkertijd open moesten zijn, vraag ik me af wat de nadelen hiervan zijn. Zijn er bibliotheken die ook op deze manier geopend zijn ? Hebben zij enkel goede of toch ook slechte ervaringen hiermee ?

Weergaven: 774

Berichten in deze discussie

Beste Marijke,

In de bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode hebben wij dit enkele jaren geleden gedaan. Dit werd positief onthaald maar na verloop van tijd moesten we vaststellen dat er op die momenten door de aanwezigen ook gevraagd werd om materialen te kunnen inleveren of uitlenen. "Want ze waren nu in de bibliotheek en er was toch personeel aanwezig". Voorbijgangers die binnenkwamen "Het licht was aan dus dachten we dat het open was", ....

In eerste instantie was de bib van 08u00 tot 12u00 geopend voor de krantenlezers. Nu zijn wij open van 10u00 tot 12u00, maar dan wel de volledige bibliotheek. Dit bevalt voor zowel bibliotheek als gebruikers beter.

Als je nog vragen hebt, mag je mij steeds contacteren.

 

Miet Stienaers

BIB Meeuwen-Gruitrode

bibliotheek@meeuwen-gruitrode.be

 

Beste collega,

 

Sinds een vijftal jaren is er elke ochtend van 10.00 tot 12.00 leescafé in onze bib voor het lezen van kranten en tijdschriften en het raadplegen van internet. Aanvankelijk met open deuren en toezicht, maar al vlug bleek dit laatste overbodig dankzij de sociale controle door de vaste klanten. De laatste jaren vragen we de klanten aan te bellen en laten ze binnen via de parlefoon, zodat we een beetje een idee hebben wie er binnenkomt. De poetsvrouw en de collega die de materialen wegzet houden desgevallend een oogje in het zeil, maar dus niet altijd. Voor ons werkt het prima, maar het gaat dan ook om een kleine, vaste groep gebruikers.

 

Vriendelijke groeten,

Annemie Schroyens

BIB Stabroek

In Ichtegem & Eernegem is de krantenhoek sinds 2007 iedere weekdag open van 8.30-12.00 uur en voor de kranten (FET, HLN, NB, DS, DM, De weekbode (regionale krant), Parochieblad & Wablieft)

Ichtegem: krantenhoek is tussen inkom en overig deel bib gelegen en afgescheiden met een hekwerk van 1,60 m, dat verplaatsbaar is. (tentoonstellingshekwerk van Schulz)

Eernegem: krantenhoek is gelegen in de foyer van het Adm Centrum, waar ook het filiaal is. Beide liggen op de tweede verdieping. De kranten worden iedere morgen door een personeelslid van de dienst burgerzaken afgestempeld en in de krantenhoek geplaatst. Bibliotheekpersoneel doet dit op zaterdag. Bibliotheekpersoneel zorgt ook voor de verwijdering van oudere kranten in de late namiddag bij het openen van het bibfiliaal.

Een aantal vaste klanten, die bijna allen dagelijks komen. Niet een overdonderend succes, maar zorgt wel voor klantenbinding. Soms komt al eens een jongere de krant lezen, tijdens het wachten op de bus (bushalte juist voor het gebouw).  In Eernegem wordt de krantenhoek ook bezocht tijdens de openingsuren van Kind & Gezin, die in hetzelfde gebouw een onderkomen hebben en waarvan de openingsuren soms samenvallen, maar niet altijd met die van het AC en de bib. Daar de centrale hall altijd open is als één van de verschillende diensten open is, is de krantenhoek altijd bereikbaar. De officiële openingsuren van de krantenhoek zijn echter de vaste openingsuren van het AC 's morgens en van de bib 's avonds en op zaterdag.

Controle buiten de openingsuren van de hele bib: bijna nihil.

- Eernegem: geen controle

- Ichtegem: geen controle, tenzij personeelsleden zich in de openbare restruimte moeten begeven of daar taken uitvoeren.

Vandalisme?

Buiten het overal gekende probleem van uitgeknipte bonnen en soms ingevulde kruiswoordraadsels, is dit te verwaarlozen. Soms verdwijnt eens een pagina of een katern, maar dat is misschien twee keer op een jaar. Een verschijnsel dat je ook niet.

Toegang?

Deuren zijn geopend van 8.30 tot 12.00 uur in Ichtegem. In Eernegem is er op dezelfde uren vrije toegang. Enkel op brugdagen, waarbij de bib ook is gesloten, is de krantenhoek niet toegankelijk.

Tijdschriften worden nog niet opgenomen, maar enkele zijn misschien wel wenselijk.

Advies? Als het haalbaar is zonder grote inspanning (werktijden, afbakening, enz.): doen!

Dankzij RFID is het bij ons in Peer nu mogelijk om de bib elke voormiddag te openen voor het publiek, van 9u tot 12u: kranten lezen en materialen uitlenen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden