Er worden op zeer regelmatige basis bladen gescheurd uit Flow en Happinez.

 

Neemt iemand maatregelen en welke?

 

Bibliotheek Turnhout

Els Smets

Kasteeldreef 10

2300 Turnhout

014 47 22 12

Weergaven: 391

Berichten in deze discussie

Het is al een aantal jaren geleden, maar wij hebben met probleemtijdschriften (waarvan dikwijls nummers verdwenen of waar uit gescheurd werd) enkele keren de regel ingevoerd dat dergelijke tijdschriften moesten afgehaald worden aan de balie. Je hoeft daarbij niet eens naar de naam of afgifte van een identiteitskaart te vragen, gewoon de sociale controle maakte het hele verschil.

Mvg,

Anne-Mie Veys

Bib Zwevegem

Els,

dit is inderdaad een oud zeer in tal van bibliotheken. Ook hier gebeurt dit op geregelde tijdstippen. Om het verdwijnen van tijdschriften tegen te gaan hebben we zoals in Zwevegem ook al bepaalde tijdschriften gedurende een korte periode aan de balie bewaard. We plaatsten dan in de leeszaal een kleine boodschap in de trant van 'Gezien er geregeld exemplaren van dit tijdschrift verdwijnen zijn we verplicht dit tijdschrift aan de balie te bewaren'.

Natuurlijk straf je hier ook de andere gebruikers.

Het uitscheuren van bladen, weinig tegen te beginnen vrees ik. Enkele malen heb ik al een 'spion' ingezet die dan efkes plaatsneemt in de leeszaal om eventuele scheurders op heterdaad te betrappen.

Doeltreffend ? Je moet wat geluk hebben.

De gebruikers sensibiliseren is nog de meest efficiënte manier denk ik : oa bordjes hangen in de leeszaal dat het 0.10 EUR kost per kopie ipv uitscheuren.

Het probleem zal binnen enkele jaren opgelost zijn : als ik zie hoeveel tijdschriften er het bijltje bij neerleggen vrees ik dat we binnen enkele jaren geen papieren tijdschriften meer zullen hebben. Van scheuren zal er dan ook geen sprake meer zijn.

groeten,

Christophe Coffyn

bibliothecaris De Panne

Als het gaat om kortingsbonnen die worden uitgescheurd, ontwaarden we deze preventief met een stempel van de Bib of alcoholstift. Posters zoals in de Joepie worden er ook preventief uitgehaald. Bij kruiswoordraadsels geven we de vaste puzzelaars de optie om gratis een kopietje van de pagina te maken.

Een boodschap ophangen in de leeszaal helpt soms ook. Dan merken de mensen dat hun daden niet onopgemerkt blijven en zijn ze misschien meer geneigd een kopietje te maken.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden