Dag collega's,

Ik zit met een prangende vraag: heeft iemand feitelijke argumenten waarom een bibliotheek beter op de benedenverdieping gesitueerd is in de plaats van op de eerste verdieping?

In de toekomst komt er in ons dorp een nieuw of verbouwd Cultureel Centrum waarin de bibliotheek ook gelegen zal zijn. Momenteel bevindt de bibliotheek zich op de begane grond, maar hier komt mogelijks verandering in.

De medewerkers van de bibliotheek voelen gevoelsmatig aan dat een (open) trap (en lift) toch een drempel zullen opwerpen voor de gebruikers. 

Heeft iemand hier concreet ervaringen mee?

Weergaven: 317

Berichten in deze discussie

Los van de betere toegankelijkheid op het gelijkvloers (geen liften of trappen nodig), lijkt me de zichtbaarheid vanop de straat een heel belangrijke factor. Op het gelijkvloers en op voorwaarde dat er ramen zijn natuurlijk (daar ga ik vanuit), kan je vanop straat als het ware een etalage vormen waarlangs de passanten direct in de bibliotheek kunnen kijken. Zo wordt de bibliotheek ook een stuk een verlengde van de straatomgeving. Als je zorgt dat er in die "etalage" voortdurend beweging is (vb. leeshoekje voor kinderen) dan vormt dit een extra aantrekkingspunt.

De bibliotheek van Maarkedal is geïntegreerd in het administratief centrum op de eerste verdieping en dat vormt geen enkel probleem. De leden zijn het zo gewend. Ik zou me daar geen zorgen over maken; die trap zal de mensen heus niet weghouden. We zijn ook zichtbaar vanop de straat dankzij een grote banner.

Als de keuze bestaat : voor het gelijkvloers kiezen. Een boekenwinkel ligt ook zelden op een verdieping tenzij hij gesitueerd is in bijvoorbeeld een groot shopping center.

goedemiddag,

De gevoelsmatige keuze is volgens mij een praktische keuze:

zware bib-materialen via trap op en neer sleuren? een goede, stevige goederenlift apart van publiekslift lijkt mij aangewezen.

bovendien moet de vloer (op het verdiep) ook het gewicht van de collectie + bezoekers kunnen dragen, dus extra versteviging in de bouwconstructie nodig (kosten!) - afhankelijk van of het een nieuwbouw is of verbouw.

mvg,

Inge

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden